AktivizamnajnovijeNaslovna vijest

Čak 15% LGBTIQ+ populacije u Hrvatskoj pokušalo je samoubistvo

Podaci prvog istraživanja o mentalnom zdravlju neheteroseksualnih osoba u Hrvatskoj pokazuju da je 75% ispitanih osoba doživjelo diskriminaciju, 65% osoba boji se diskriminacije od strane bolničkog osoblja, 25% su žrtve fizičkih napada te za 13% osoba nitko ne zna za njihovu seksualnu orijentaciju.

Redakcija

Istraživanje je provela Udruga Dugine obitelji s istraživačicama psihologinjama Mirtom Blažev, Mateom Popov Paolom Laginjom uz pomoć Klare Juranović Leonarde Lončarić. Prvo je to istraživanje ovakve vrste, koje je obuhvatilo najveći broj LGBTIQ osoba na našim prostorima, provedeno na preko 1600 ispitanika i ispitanica.

Ovi podaci nam jasno govore da se neheteroseksualne osobe u našem društvu ne osjećaju sigurno, jednakopravno, uvaženo i zaštićeno. Ne treba nas onda ni čuditi da istraživanje ukazuje na različite poteškoće s mentalnim zdravljem u toj populaciji,” rekla je psihologinja i jedna od istraživačica, Matea Popov. 

Strana istraživanja pokazuju da su LGBTIQ osobe 2 do 10 puta sklonije tokom života imati poteškoće s mentalnim zdravljem, posebno s anksioznošću, depresijom i ovisnostima te su stope suicida u toj populaciji višestruko veće.

Budući da u Hrvatskoj do sada nije nikada rađeno istraživanje o mentalnom zdravlju niti o manjinskom stresu kojemu su LGBTIQ osobe izložene, ovim istraživanjem željele su, kaže, razumijeti ulogu doživljaja manjinskog stresa u psihološkoj dobrobiti neheteroseksualnih osoba te utvrditi nivo mentalnog zdravlja i zadovoljstva životom unutar te populacije u Hrvatskoj.

Istraživanjem su dobijeni zabrinjavajući podaci, a vezani su prvenstveno uz vanjske čimbenike diskriminacije i nasilja. Posebno zabrinjavajući podatak, kažu istraživačice, jest da je više od 15% ispitanih osoba pokušalo samoubistvo barem jednom, dok je 73% osoba imalo suicidalne misli.

Manjinski stres tako je povezan s većom količinom depresije, anksioznosti, stresa te lošijom emocionalnom, psihološkom i socijalnom dobrobiti te nižom kvalitetom života te znatno utiče na sve aspekte mentalnog zdravlja LGBTIQ osoba.

S obzirom da druga istraživanja pokazuju da oko 10% svjetske populacije čine LGBTIQ osobe, i taj podatak možemo preslikati i na hrvatsku populaciju, ovi podaci pokazuju da je to dio našeg društva koji je iznimno ranjiv u vidu mentalnog zdravlja te da bi stoga bilo potrebno omogućiti veće kapacitete za brigu o mentalnom zdravlju upravo toj ranjivoj populaciji,” kaže Popov.

S obzirom da je istraživanje ispitivalo uticaj seksualne orijentacije na mentalno zdravlje i manjinski stres, jedan od planova istraživačkog tima je u idućim istraživanjima ispitati uticaj i rodnog identiteta na mentalno zdravlje te manjinski stres.

Smatramo da su transrodne osobe višestruko društveno ugroženo te da je od iznimne važnosti da imamo i te podatke. Također, nadamo se ovo istraživanje ponoviti za nekoliko godina kako bismo vidjeli eventualne promjene,” zaključila je Popov.

Plan i želja istraživačkog tima je da ovi podaci posluže svima koji se na bilo koji način bave LGBTIQ osobama i istraživanjima vezanima uz tu tematiku, a istraživački tim planira u narednom periodu objaviti detaljnije podatke iz istraživanja i naučne radove.

Preuzeto sa: voxfeminae.net

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije