KulturaRadoznala Lola

Budućnost biblioteka: Ideje koje bi mogle spasiti biblioteke od napada tehnologije

Redovi i redovi prašnjavih polica, miris starog papira i tišina, prava tišina. Svima nam je poznato to mjesto i gdje ga možemo pronaći. Dalek put je pređen od starih, zamračenih prostorija gdje su se samo redovni posjetioci mogli snaći bez…

Redakcija

Redovi i redovi prašnjavih polica, miris starog papira i tišina, prava tišina. Svima nam je poznato to mjesto i gdje ga možemo pronaći. Dalek put je pređen od starih, zamračenih prostorija gdje su se samo redovni posjetioci mogli snaći bez pomoći do moderno opremljenih objekata koji nude mnogo više od samog iznajmljivanja knjiga. Danas biblioteke prolaze kroz procese koji ne podrazumijevaju samo promjenu unutrašnjosti i spoljašnosti objekta nego totalno redefinisanje njihove svrhe, kako bi se zadovoljile potrebe 21og vijeka i išlo u korak sa vremenom.

Veća upotreba savremene tehnologije, računara i smartphona za čitanje je dovela do toga da posjećenost bibilotekama nikad nije bila manja. Kako bi se učinilo nešto povodom toga, Fondacija Knight je ponudila nagradni fond od 1.6 miliona dolara za 14 učesnika koji smisle najbolju i najinovativniju ideju kako napraviti od biblioteke mjesto koje može ići u korak sa promjenljivim okruženjem. Neke od najzanimljivijih su sljedeće:

Online Computer Library centar je predložio udruživanje sa sajtom Vikipedija. Vikipedija je jedan od najposjećenijih sajtova na internetu i izvor mnogih informacija različite tematike. Ali činjenica je da su te informacije često netačne, neprecizne ili neodređene. Projekat podrazumijeva da literatura centra bude dostupna urednicima Vikipedije kako bi informacije koje plasiraju bile što relevantnije i tačnije. Sa druge strane umrežavanje bi njihovim zaposlenima omogućilo da se obučavaju za pozicije urednika.

bibl

Još jedan zanimljiv prijedlog je ponudila državna biblioteka u Dalasu. U njihovim prostorijama bi se organizovali časovi novinarstva za lokalne srednjoškolce, koje bi držali novinari iz Dallas Morning News-a kao i bibliotekari. Cilj je da se na taj način mladi uključe u dešavanja u lokalnoj zajednici, sklone sa ulice a i da doprinesu vraćanju novinarstva na jedan ozbiljan nivo koji se donekle izgubio.

Norveška Enter Biblo Toyen je sve samo ne tradicionalna biblioteka. Osmišljena je kao tematski park za djecu 10-15 godina čiji su roditelji zaposleni i predstavlja pravo mjesto gdje se uči na interesantan način. Ovdje knjige nisu raspoređene po naslovima niti žanrovima nego po temama prilagođenim dječijem uzrastu što podstiče kreativno razmišljanje. Povremeno se održavaju časovi kuvanja, 3D printinga, slaganja lego kocki i slično što ovakvo mjesto čini daleko zanimljivim za djecu.

ljudi-kroz-knjige

Iznajmiti knjigu iz automata, ništa lakše. Ta ideja nam stiže iz Švedske gdje je osmišljen Bokomaten, automat za iznajmljivanje knjiga. Dovoljno je ukucati naslov knjige, platiti karticom i knjiga je na dohvat ruke. Automati su jednostavni za rukovanje i predviđeni su za visokoprometne lokacije kao što su metro stanice. Ovaj projekat je imao svoju primjenu u mjestu Yuba County, Kaliforniji i doživio je uspjeh.

Jedna od zanimljivih usluga koje biblioteke u Americi nude jeste „electronics petting zoos“. Posjetioci su u mogućnosti da se upoznaju sa najnovijim aparatima i savremenom tehnologijom prije odluke o kupovini. Ovakav koncept je posebno privlačan starijim osobama koji još uvijek ne znaju pravilno da rukuju sa aparatima kao što su tableti i e čitači. Tehnologija na taj način i njima postaje mnogo više pristupačna i ne toliko komplikovana.

Koja se vama najviše dopada?

Bojana Rogić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije