AktivizamHrabra Lola

Ne, ne postoji muški i ženski posao. I ove fotografije to dokazuju.

Sve je počelo tako kako počinju sve velike priče: Prijatelj je čuo priču od drugog prijatelja čija je prijateljica napustila posao web dizajnera u Njujorku da bi postala mesarka u Filadelfiji. I to je bio trenutak kada je Kris Krisman,…

Brankica Raković

Sve je počelo tako kako počinju sve velike priče: Prijatelj je čuo priču od drugog prijatelja čija je prijateljica napustila posao web dizajnera u Njujorku da bi postala mesarka u Filadelfiji. I to je bio trenutak kada je Kris Krisman, jedan od vrlo priznatih američkih fotografa pomislio: Pa ta žena zaslužuje portret!

A žena, Heder Marold Tomason, čekala je u svojoj mesnici svojih pet minuta slave. Međutim, pet minuta se, nakon razgovora između nje, fotografa i producenta fotografisanja pretvorilo u cijeli jedan projekat koji ima za cilj da pokaže da ne postoji tako nešto kao muški posao.

Kris je na put u potragu za ženama koje obavljaju “muški posao”, projekat je nazvao “Ženski posao” i obišao sve od žene koja upravlja farmom svinja, do žene koja lovi jastoge pa do žene koja je vatrogasac (kako bi bila ženska izvedenica ove imenice?).

Sejdi Semjuels, lovac na jastoge

 

Kris je fotografije napravio u nekoliko američkih država, a do kontakata je dolazio kao i na početku ove priče: kroz prijateljske konekcije ali i kroz oglašavanje nekih od tih poslova.

U jednom od intervjua Kris je rekao da se, kao otac četvorogodišnjeg sina i dvogodišnje djevojčice, nada da će ovaj fotografski projekat bar malo uticati na rušenje tradicionalnih polnih ograničavanja.

“Odgajan sam tako da sam uvijek vjerovao da mogu da budem šta god hoću kad dorastem. Želim da sličnu poruku prenesem i na svoju djecu, bez upozorenja na ovo ili ono,” rekao je Kris dodajući “Želim da odgajam svoju djecu tako da uvijek znaju da njihovi snovi nemaju granice i da su njihovi roditelji tu da ih podrže u njihovoj želji da se posvete bilo čemu što u njima izaziva strast.”

Osnovna poruka koju je Krisman htio da ovim projektom pošalje mladim ljudima, a posebno ženama je: Pol ne smije određivati profesionalne prilike.

A to dokazuju i njegove fotografije koje prenosimo sa njegovog sajta.

 

Bet Beverli, Reparatorka, Filadelfija

Džordan Ejnsvort, operatorka u rudniku, Round Mountain rudnik zlata

Elison Goldblum, nadzorni organ na građevinama, Filadelfija

“Kris Alvarez, viši geolog u rudniku zlata u Nevadi

Kristina Bjuris, pivar(ka)

LiEn Džonson, vozač(ica) masivnih kamiona

Mindi Gebrijel, vatrogasac, Ohajo

Nensi Poli, šefica farme svinja

Izvor: Hufington Post

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije