PojaveRadoznala Lola

Vijest dana: U Francuskoj uskoro nećete moći naći plastičnu ambalažu!

Za svega nekoliko godina Francuska bi mogla biti novo mjesto iskoraka u svijetu. Naime, usvojen je zakon o zabrani upotrebe plastične ambalaže u okviru inicijative „Energetska tranzicija za zeleni rast”, kojom Francuska, domaćin istorijske konferencije o klimatskim promjenama 2015. godine,…

Sara Velaga

Za svega nekoliko godina Francuska bi mogla biti novo mjesto iskoraka u svijetu. Naime, usvojen je zakon o zabrani upotrebe plastične ambalaže u okviru inicijative „Energetska tranzicija za zeleni rast”, kojom Francuska, domaćin istorijske konferencije o klimatskim promjenama 2015. godine, doprinosi borbi protiv globalnog zagrijavanja. Proizvođačima je ostavljen rok prilagodbe i prelaska na biorazgradive materijale do 2020. godine, nakon čega neće biti više mogućnosti upotrebe plastičnih čaša, pribora za jednokratnu upotrebu i ambalaža.

Generalni sekretar udruženja proizvođača plastične ambalaže “Pack2Go” Imon Bejts izjavio je kako nema dokaza da su biološki materijali manje štetni za okolinu. Takođe je istaknuo kako će ukidanje upotrebe plastične ambalaže imati nuspojavu u vidu manjka odgovornosti stanovništva za otpad koji ostavljaju u okolišu, jer će smatrati da ga ne moraju kupiti, ako će se već sam razgraditi.

Iako se mnoge zemlje u svijetu bave problemom plastičnog otpada, Francuska je prva koja je uvela ovakvu zabranu. U julu protekle godine već su ukinute besplatne kese, koje se proizvedu za jednu sekundu, koriste prosječno 20 minuta, a razgrađuju 400 godina. Od ukupno 17 milijardi godišnje potrošenih plastičnih kesa, čak osam miliona bude bačeno u prirodu.

Već su ukinute besplatne kese, koje se proizvedu za jednu sekundu, koriste prosječno 20 minuta, a razgrađuju 400 godina.

Odluka o zabrani upotrebe plastične ambalaže odnosiće se i na čaše u automatima za kafu i vodu. U Francuskoj se godišnje baci 4,73 miliona plastičnih čaša, a samo jedan procenat bude recikliran. Upravo zato Francuzi vjeruju da imaju i više nego dovoljno razloga da kažu konačno NE plastičnim ambalažama. Pitamo se hoćemo li ikada dostići takav nivo svijesti.

Od ukupno 17 milijardi godišnje potrošenih plastičnih kesa, čak osam miliona bude bačeno u prirodu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije