KulturaRadoznala Lola

Mjesto sa više knjiga nego stanovnika

Tačno prije deset godina, u malenom gradiću Urueñi u Španiji, desila se veoma zanimljiva pojava. Gradić je pretvoren u biblioteku, u kojoj ima više knjiga, nego stanovnika. Zamislite vinograde, zidine dvoraca iza kojih se ne nalazi ništa drugo osim knjiga. A…

Sara Velaga

Tačno prije deset godina, u malenom gradiću Urueñi u Španiji, desila se veoma zanimljiva pojava. Gradić je pretvoren u biblioteku, u kojoj ima više knjiga, nego stanovnika. Zamislite vinograde, zidine dvoraca iza kojih se ne nalazi ništa drugo osim knjiga. A svaka od ovih biblioteka je namijenjena tek desecima ljudi. Da, dobro ste pročitali. Desecima ljudi, jer u mjestu sa manje od 200 stanovnika to i nije nemoguća misija. Mjesto udaljeno dva sata od Madrida, okruženo srednjovjekovnim zidinama, ali i prostranim ravnicama, tranformisano je u posljednjih nekoliko godina u Villa del Libro, selo koje slavi knjige.

Postoje:posebna biblioteka za djecu, ali i specijalizovana biblioteka za borbe sa bikovima. Jedna je posebno odvojena za vino, a neke sadrže posebne i rijetke knjige, za one koji su ljubitelji antikviteta, čak i u obliku knjiga.

Osim toga, ovdje možete i usavršiti vještine kaligrafije, odnosno lijepog pisanja. Za one koji se žele usavršiti u pisanju tu su i seminari kako da se što bolje pripreme i kreiraju posebna remek djela, ali i o tome da budu maštoviti kada je u pitanju dizajn korica i stranica unutar knjige.

Prema popisu stanovništva iz 2014. godine u ovom mjestu živi manje od 200 ljudi, ali se nalazi 12 različitih biblioteka, što olakšava pristup svima koji žele čitati omiljene knjige.

Osim toga, u ovom malom mjestu nalaze se i neki od muzeja, kao što su etnografski, ali i muzej knjiga. U neposrednoj blizini nalazi se i Muzička kuća u kojoj su izloženi antički i vrijedni instrumenti sakupljani širom Evrope i svijeta. Trenutno je ovaj grad jedini takav grad u Španiji, koji privlači više od 40 000 ljubitelja knjiga godišnje. Zato smo sigurni da će se u budućnosti naći na što većem broju lista turističkih mjesta koja želite posjetiti.

Izvor: All that is interesting

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije