PorodicaPraktična Lola

Ne skidajte dioptriju djeci, rizikujete trajna oštećenja oka!

Problemi sa vidom kod djece javljaju se već u ranoj dobi, ali se u uzrastu do osamnaeste godine ne mogu trajno rješavati. Zašto je to tako pitali smo oftalmologe, koji ističu kako se dijete rađa sa dioptrijom od oko +3,…

Sara Velaga

Problemi sa vidom kod djece javljaju se već u ranoj dobi, ali se u uzrastu do osamnaeste godine ne mogu trajno rješavati. Zašto je to tako pitali smo oftalmologe, koji ističu kako se dijete rađa sa dioptrijom od oko +3, a sa rastom oka dolazi do emetropizacije, odnosno usklađivanja dužine oka i jačine prelomnog sistema, tako da dijete u predškolskoj dobi ne bi trebalo da ima refraktivnu grešku. Vid se potpuno razvija u uzrastu od osme do desete godine, zato je važno da dijete u toj dobi nosi odgovarajuću dioptriju na svojim naočalama ili kontaktnim sočivima da bi se vid pravilno razvio.

Ukoliko prelomna moć i veličina oka nisu usklađeni pa je oko sa nešto većim prednje-zadnjim prečnikom dolazi do kratkovidosti, a ukoliko je manji dolazi do dalekovidosti. Zbog toga se kod djece koja imaju minus dioptriju sa rastom oka ista povećava dok se plus dioptrija sa rastom smanjuje. Razvoj oka završava oko 18. godine života jer dok raste tijelo tako raste i oko.

Vid se potpuno razvija u uzrastu od osme do desete godine, zato je važno da dijete u toj dobi nosi odgovarajuću dioptriju na svojim naočalama ili kontaktnim sočivima da bi se vid pravilno razvio.

Da bi pacijent bio kandidat za lasersko skidanje dioptrije, potrebno je da ima više od 18 godina i da je dioptrija stabilna najmanje godinu dana. Princip laserskog skidanja dioptrije je da hladni laserski snop remodelira površinu rožnjače, tako da nakon dejstva lasera oko prelama svjetlo kao da nema dioptriju. S obzirom na rast i razvoj tijela i oka, dioptrije kod djece nisu stabilne, te se ne preporučuje lasersko skidanje u dječijoj dobi.

Dakle, ukoliko dijete u dobi u 5 godina ima dioptriju npr. -3, ima dužinu oka oko 25 mm, za očekivati je da će tijelo rasti, a sa rastom tijela rasti će i oko, te će mu se dioptrija sa godinama povećavati. Isto vrijedi i za plus dioptrije, samo će se u tom slučaju blago smanjivati. Zato je nepotrebno podvrgavati dijete laserskom skidanju dioptrije.

Osim toga, ožiljavanje tkiva poslije povreda ili operativnih zahvata mnogo je izraženije kod djece nego kod odraslih, tako da postoji velika opasnost od nastanka ožiljaka na rožnjači oka kod djece, ukoliko se u ovoj dobi izvodi operacija laserske korekcije dioptrije. Ožiljci rožnjače, inače providnog dijela oka, u potpunosti mogu oštetiti ne samo vid, nego i oko.

S obzirom na rast i razvoj tijela i oka, dioptrije kod djece nisu stabilne te se ne preporučuje lasersko skidanje u dječijoj dobi.

Oftalmolozi dodaju i kako je najvažnije kod djeteta sa dioptrijom barem dva puta godišnje, a po potrebi i češće, dolaziti na kontrole kod svog oftalmologa da bi mu se pratilo mijenjanje dioptrije i propisala odgovarajuća, kako bi se vidna oštrina mogla razviti u potpunosti.

Danas kada postoji veliki izbor kontaktnih sočiva i tankih stakala za naočale kako biste korigovali refraktivne greške kod djeteta, jako je važno da dijete stalno nosi korekciju dok se vid razvija da ne bi došlo do slabovidosti. Nešto teži zadatak je da se roditelji pobrinu da dijete nosi naočale ili kontaktno sočivo uprkos čestom odbijanju i negodovanju.

“Uprkos tome, postoje ustanove koje rade lasersko skidanje dioptrije kod djece pod izgovorom da neka djeca ne mogu nositi naočale ili kontaktna sočiva. Međutim, istina je da ovaj operativni zahvat nije odobren od strane niti jedne regulatorne agencije najrazvijenijih zemalja svijeta, uključujući i američki FDA (Food and Drug Administration – Agencija za hranu i lijekove). Nadalje, ovaj zahvat je u većini zemalja i zabranjen”, naglašavaju oftalmolozi.

Dodaju kako djeca dobro mogu podnijeti sve vrste dioptrije, uključujući i visoku cilindričnu dioptriju i kad je u pitanju velika razlika u dioptriji između dva oka, ali potrebna je navika veliko zalaganje roditelja.

Savjet roditeljima je da pažljivo prate razvoj djeteta i njegovog vida, te da ako primijete bježanje oka u stranu, bijelu zjenicu, naginjanje glave, škiljenje, da se dijete primiče televizoru ili bilo kakve druge promjene, dovedu dijete na pregled oftalmologu. Jako je važno da se uradi detaljan oftalmološki pregled koji podrazumjeva i širenje zjenica, a za prvi pregled idealno vrijeme je treća godina života djeteta.

Kontrolišite vid na vrijeme, kako biste preventivno djelovali u pogledu razvoja i rasta svog djeteta. Jedino tako spriječićete eventualne probleme u njegovom zdravlju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije