Hrabra Lola

Žene Kruščice još jednom odbranile rijeku

Na rijeci Kruščici su ponovo trebali početi radovi na izgradnji mini hidroelektrane.

Redakcija

Izvor: dw.com

Foto: Crvena Association for Culture and Art / Facebook

Riječ je o izgradnji iste hidroelektrane za koju je pravosnažno poništena okolišna dozvola u junu 2018, poručuju mještani.

Nakon godinu dana opet isti scenario: Investitor u crnom automobilu sa rotacionim svjetlom u pratnji kamiona sa građevinskim mašinama stigao je juče, 17. avgusta, pred Most hrabrih žena Kruščice. U svom naumu da počne sa izgradnjom mini hidroelektrane na rijeci Kruščici naišao je na otpor oko 300 mještana istoimenog sela koji su mu spriječili prolazak do mjesta početka radova.

„Mi smo tu bili čitavu noć i čekali smo ih. Investitor je došao sa bagerima oko 13:00 sati i uz pomoć lokalne policije pokušao proći preko mosta i početi sa radovima. Međutim, blokirali smo put i na kraju ih uspjeli rastjerati”, za Deutsche Welle govori Tahira Tibold, predsjednica Mjesne zajednice Kruščica.

Za izgradnju mini hidroelektrane “Kruščica I” Kantonalni sud u Novom Travniku je u junu 2018. donio pravosnažnu presudu kojom je poništena okolišna dozvola za izgradnju brane na rijeci Kruščici, objašnjava Tibold.

„Koncesija je istekla 2014. godine i ne postoji nijedan validan papir za izgradnju hidroelektrane. Međutim, investitor je navodno od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona dobio rješenje za urbanističku saglasnost, kao i rješenje za građevinsku dozvolu. Ali oni su okolišnu dozvolu pravosnažno izgubili. A ako nemate okolišnu, onda ne možete dobiti ni ostale dozvole”, govori Tibold i dodaje: „Kada je investitor stigao odmah sam ga pitala da mi pokaže papire. Ali on nije imao ni jednog dokumenta”.

Gepostet von Ne Podržavamo Izgradnju MHE na rijeci Kruščici am Freitag, 17. August 2018

Na videu objavljenom na Facebook grupi pod nazivom „Ne podržavamo izgradnju MHE na rijeci Kruščici” mještani su dokumentirali sve što se događalo. Kada je kamion sa bagerom odlazio, na videu se jasno moglo čuti uzvikivanje i oduševljenje prisutnih: „Ne damo Kruščicu! Ne damo rijeku!”.

Mještanin Kruščice Abaz Đelilović, koji je administrator ove Facebook stranice, za DW govori da je investitor radova firma Gena, ali: “To je fiktivna firma”, uvjerava on.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Travnik Dragan Škulj je za bh. medije danas izjavio da će protiv pet žena iz Savjeta Mjesne zajednice Kruščica biti podnesene krivične i prekršajne prijave. Razlog: blokiranje puta.

„Investitor će ponovo pokušati. Valjda će se ovo sve malo smiriti i oni će shvatiti da mi nećemo odustati”, na kraju za DW kaže predsjednica mjesne zajednice Tibold.

Savjet Mjesne zajednice Kruščica / Izvor: klix.ba

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona su na upit DW-a izjavili da nema nikog prisutnog da može govoriti o navodnim dozvolama koje su izdate investitoru, a iz firme koja je izvođač radova – d.o.o. Hidracon – odbijaju pozive DW-a.

Prije skoro godinu dana, 24. augusta 2017. godine, policija je u pratnji pripadnika specijalne jedinice na mostu na rijeci Kruščici pokušala obezbijediti uslove za izgradnju mini hidroelektrane. Oni su tada upotrebom sile pokušali prinuditi mještanke koje su mirno izražavale svoj protest da oslobode prolaz građevinskim mašinama do rijeke.

Aktivistkinje, poslije nazvane “Hrabre žene Kruščice” su u međuvremenu dobile podršku mnogih građana te lokalnih i međunarodnih udruženja i nastavile sa dežuranjem pored mosta koji je poslije nazvan Most hrabrih žena Kruščice.

Inače, Kruščica je rijeka u centralnoj BiH koja pitkom vodom snadbijeva stanovnike sela Kruščice, ali i gradove Vitez i Zenicu. Izgradnjom hidroelektrane uništio bi se pejzaž, nestalo bi pitke vode, te posjekla šuma, poručuju mještani.

Hidroelektrana u Kruščici je samo jedna od oko 3.000 planiranih objekata ove vrste na Balkanu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije