najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Koliko je grad u kojem ste se rodili danas topliji nego na dan vašeg rođenja?

Da li je stvarno u NAŠE VRIJEME ljeto bilo normalnije?

Brankica Raković

Foto: NYTIMES

New York Times napravio je online aplikaciju u koju možete unijeti mjesto u kojem ste rođeni i godinu rođenja kako biste vidjeli koliko je danas to mjesto toplije nego prije xy godina.

Da, zaprepastićete se i možda nam ovo svima pomogne da shvatimo šta smo zajedno uradili planeti za tako kratak  vremenski period.

Ipak,  gore od poređenja nekad i sad je dio aplikacije koji se bavi predviđanjima o tome kakvi bi dani mogli tek da budu. I reći ćemo vam samo: Vrlo vreli.

 

Link do aplikacije – KLIKNI OVDJE 

 

U cijelom svijetu, visoke temperature su počele da povećavaju rizik od oboljevanja, pa i smrti, posebno među starijim ljudima, bebama i ljudima s hroničnim oboljenjima. Ljudi koji  se  bave poslom koji podrazumjeva boravak napolju su takođe pod rizikom ali rizik ne mimoilazi ni ljude u emljama u razvoju koji rade u prostorijama bez klime ili druge vrste hlađenja.

Ono što ova aplikacija pokazuje je porast broja dana s temperaturom preko 32 stepena, i to je ono što predstavlja najveći problem, posebno u zemljama s povećanom vlažnošću, jer kombinacija visokih temperatura i  visoke vlažnosti – jer ljudsko tijelo nije napravljeno tako da u vlažnim, a vrelim danima može samo da se ohladi.

O= ostalim uticajama visokih temperatura koje očekuju cijelu planetu čitajte u originalnom članku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije