AktivizamHrabra Lolanajnovije

Međunarodni dan djevojčica u IKT – dodijeljene nagrade najkreativnijim video klipovima!

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske je i ove godine, jubilarni deseti put, obilježio “Međunarodni dan djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) – Girls in ICT Day! 2021”. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju…

Brankica Raković

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske je i ove godine, jubilarni deseti put, obilježio “Međunarodni dan djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) – Girls in ICT Day! 2021”.

Na ovaj dan širom svijeta se organizuju razne promotivne akcije i događaji, kako bi se povećalo interesovanje i učešće djevojčica u IKT-u, te mogućnosti ostvarivanja karijere u ovoj oblasti u cilju ekonomskog i društvenog osnaživanja djevojčica i žena. Svjetska istraživanja pokazuju da su djevojke i djevojčice nadarene i za tehnička zanimanja i profesije, ali se zbog pritiska vladajućih društvenih stereotipa i predrasuda radije odlučuju za neke druge profesije. Gender centar Republike Srpske sa partnerima ovaj dan obilježava od 2011. godine u Republici Srpskoj.

Gender centar Republike Srpske je u saradnji sa Kompanijom Lanako raspisao poziv za djevojčice i djevojke za dostavljanje video priča u svrhu obilježavanja „Međunarodnog dana djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) – Girls Day in ICT! 2021“.

Konkurs je bio otvoren od 23.04. do 27.04.2021. godine.

Putem društvenih mreža i zvaniče stranice Gender centra RS i Kompanije Lanako pozvane su sve zainteresovane učenice osnovnih škola, srednjih škola i studentkinje Republike Srpske, starosti od 13 do 20 godina da dostave svoje video priče na temu „Pod lupom steretotipa – pogledaj i progledaj!“ (šta za Vas predstavlja IKT, interesovanja, inspiracija, mogućnosti i

prepreke u oblasti nauke, tehnologije, inovacija, IKT-a iz Vašeg ugla, položaj djevojaka i žena u nauci, tehnologiji, inovacijama i IKT-u).

Naš dugogodišnji partner Kompanija Lanako je i ove godine obezbijedila nagrade za najusšješnije djevojčice: 3 poklon paketa koji čine pametne narukvice, termos boce i USB stikovi. Kompanija Lanako je odlučila da nagradi još 2 prijedloga sa utješnim nagradama: pametne slušalice, pametni zvučnik, usb stikovi te su nakon zasjedanja Komisije obaviještene djevojčice o postignutom uspjehu na ovom video konkursu.

3 najviše rangirane djevojčice su:

  1. Milica Trubajić (16 godina) Banja Luka, JU Centar „Zaštiti me“ Banja Luka
  2. Milana Todorović (15 godina), Kotor Varoš, JU „Nikola Tesla“ Kotor Varoš i
  3. Katarina Radivojac (17 godina) Banja Luka, JU „Gimnazija“ Banja Luka.

Utješne nagrade su dobile:

1.Katarina Arnaut (18 godina) Banja Luka, JU „Medicinska škola“ Banja Luka i Milica

2. Perić, (18 godina) Banja Luka, Medicinska škola Banja Luka i

3. Milica Vujasin (18 godina) Banja Luka, JU „Medicinska škola“ Banja Luka.

 

Dodjela nagrada je organizovana u četvrtak, 28.04.2021. godine sa početkom u 14.00 časova u prostorijama Kompanije Lanako u Banja Luci. Nakon pozdravnih riječi predstavnice Gender centra Republike Srpske, predstavnice Kompanije Lanako, i motivacionih govora djevojaka koje su zaposlene u kompaniji Lanako, djevojčicama su svečano uručene nagrade, a nakon toga druženje je nastavljeno uz koktel.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije