najnovijeNaslovna vijestO ljudimaO životuŽivot

Da li samo protuve psuju ili psovke najbolje opisuju emotivno stanje u kojem se nalazimo?

Znate ono mesto gde se teraju nepoželjni? Gde idu oni koje kad pitate gde će, a oni ni sami ne znaju, pa se samoinicijativno pošalju tamo? Tri lepe. Da li samo protuve psuju ili psovke najbolje opisuju emotivno stanje u…

Jelena Đurđević

Foto: Unplash.com

Znate ono mesto gde se teraju nepoželjni? Gde idu oni koje kad pitate gde će, a oni ni sami ne znaju, pa se samoinicijativno pošalju tamo? Tri lepe.

Da li samo protuve psuju ili psovke najbolje opisuju emotivno stanje u kojem se nalazimo?

Društvo kaže da su psovke opscene i nepristojne reči, ali to isto društvo vrednuje ljude na osnovu toga da li slušaju Džeja, pa zaključite sami koliko je sistem vrednosti kršten.

Uostalom, nema većeg uspeha u Srbina no kad stranca nauči da psuje. Istina je i ja to radim. Poseban mi je uspeh kad tečno opsuje zahvaljujući mojim psovačkim časovima. Tad osećam da je zreo da mi dođe na slavu, peče rakiju i sluša priče iz vojske.

Psovke imaju određen stepen apstrakcije i što je apstrakcija većih razmera, to je osoba koja ih izgovara kreativnija i besnija.

Psovanje je način distribucije poruka. Šta kažete kad je na semaforu zeleno, a vozač ispred nikako da krene? Ili kad iznenada nestane struja?

Evo još jednog primera: je l’ vam trebalo nekad nešto iz katastra?

Lako je poštovati nametnute jezičke zabrane kad vam život nije šizikarijum.

Znam da su psovke protiv akademska forma, ali ne postoji sočniji način iskazivanja emocija, naročito kad vam se utroba cepa po šavovima.

 

Vukov Srpski rječnik sadrži reči koje su se, inače, koristile u narodu (psovanje, psovače, psovačice, psovke), prema tome – psovke su folklorni, kulturološki i psihološki fenomen.

Pre par meseci sam na Instagramu pitala da li se psovkom može iskazati uteha, 97% njih je reklo da može i mnogo ih volim. Psovke jesu i uteha i prikaz emotivnog rastrojstva i najbrži način da izbacite teret iz sebe. 

Možda i najzastupljenija uteha je: jebiga, ko zna zašto je to dobro. I to je to. Sve je rečeno. Zagrliš nakon toga, potapšeš po ramenu i nastavite dalje.

Jedan metod za izbacivanje stresa koji mi je preporučila psihoterapeutkinja je udaranje jastuka. Ne samo da ću vam preporučiti ovu taktiku, već vam predlažem da prilikom udaranja psujete dok vam se ne otčepi suzni kanal. Teret koji u tom trenutku padne s leđa je ogroman, a osećaj savršeno lagodan. Sve prećutane emocije dođu na naplatu i zato mislim da nam psovanje pomaže da ih ne negujemo.

Nađite dan u nedelji kada ćete sočno psovati:

sve koji se pitaju zašto se razvodiš, a ne znaju ni deo tvog odnosa s partnerom;

sve koji kažu da je bolje biti s bilo kim, nego sama;

sve koji se pitaju zašto imaš toliko i toliko kilograma;

sve koji imaju savet za tebe, a najmanje znaju ko si ti;

sve koji znaju kako da rešiš svoje peripetije, a nisi ih pitala;

sve zbog kojih ti zalogaji zaostaju u grlu.

Psovanje se koristi i kao izraz otpora prema nečemu. Kad ja kažem: Oni bi to da im odradite besplatno. Vi kažete: Oćuuuu _____ (nametnite reč po izboru, a znamo da nam je izbor svima isti).

Pošto u ovom tekstu imam samonametnute zabrane, zaustaviću se uz dve molbe:

pod a: zalažem se za to da umesto slogana koji se rimuju, koristimo psovke.

pod b: ako mislite da psovanje narušava akademski govor, guši emocije i nema udeo u kulturi, pročitajte delo Najcrveniji ban.

Hvala na pažnji, ali laž je veći prostakluk od psovanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije