AktivizamDogađajiFeminizamLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Španija uvodi zatvorske kazne za molitelje ispred bolnica

Donji dom Španskog parlamenta s 204 glasa “za” i 144 glasa “protiv” izglasao je zakon koji predviđa kažnjavanje osoba koje ispred bolnice uznemiruju žene koje su došle na pobačaj, javlja EuroNews.

Redakcija

voxfeminae.net

Prijedlog zakona, kojeg je u proceduru uputila koalicijska vlada sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke, sada će biti upućen na glasanje u Senat. Ukoliko bude usvojen, osobe koje uznemiruju pacijentice ili medicinsko osoblje “uvredljivim, zastrašujućim ili agresivnim radnjama” mogle bi biti osuđene na rad za opšte dobro ili čak na zatvorsku kaznu.

Feminističke grupe i pojedine političke stranke pohvalile su odluku vlade da poduzme konkretne korake kako bi zaštitila žene od “apsolutne okrutnosti” kojoj su izložene na ulazu u bolnicu od strane “hordi fundamentalista.”

Voditelj međunarodnih odnosa u organizaciji 40 dana za život, Tomislav Čunovićizjavio je da ovaj zakon predstavlja “prijetnju demokratiji” te da “zadire u temeljna ljudska prava i slobode.”

Prisjetimo se, Španija je prošle godine započela reformu zakona o pobačaju s ciljem uklanjanja dosadašnjih prepreka u ostvarivanju prava na pobačaj. Reforme je pokrenulo Ministarstvo ravnopravnosti na čelu s Irene Montero kako bi adresiralo rastući broj prizivača savjesti u bolnicama.

Preuzeto sa: voxfeminae.net

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije