najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Umorni ste od tampona? Saznajte da li je menstrualna čašica za vas

Menstruacije nisu lagane.

Ako nemate problema sa grčevima, onda pokušavate da budete dobro zaštićeni tokom težih dana.

Prevela: Anja Delić Redakcija

health.clevelandclinic.org

Neke žene uspijevaju nošenjem samo tampona ili većih uložaka. Druge moraju da nose oboje – i da ih često mijenjaju. Ako se suočavate sa ovim iz mjeseca u mjesec, vjerovatno se pitate da li postoji bolji, praktičniji i ekološki prihvatljiviji način da se nosite sa svojom menstruacijom.

Menstrualne čaše su brzo postale popularna alternativa tamponima i ulošcima.

Neke su namijenjene dužoj upotrebi, dok su druge za jednokratnu upotrebu. Ali da li biste trebali da ih koristite samo zato što se čini da to svi trenutno rade?

Šta su menstrualne čašice?

Iako može izgledati kao da su se menstrualne čašice pojavile preko noći, one zapravo postoje u nekom obliku još od 1800-ih. Prvi patent za dizajn menstrualne čašice je nagrađen 1867. godine, a prototip je uglavnom bila gumena vrećica pričvršćena za prsten.

Jednu od prvih komercijalnih menstrualnih čaša je razvila 1937. godine Leona Chalmers. Međutim, u to vrijeme žene su se radije odlučivale za uloške umjesto tampona i menstrualnih čašica koje su smatrane rizičnim.

Danas sve više žena koristi menstrualne čašice. Dokazano je da su bezbjedne i efikasne. Još jedna prednost njihovog korištenja – ekološki su prihvatljivije od uložaka i tampona.

Kako funkcioniše menstrualna čašica?

Menstrualna čaša je fleksibilna čašica koja je dizajnirana za upotrebu unutar vagine tokom menstruacije za prikupljanje krvi. Ona ne upija vašu menstruaciju kao tamponi ili ulošci. Većina ih je izrađena od silikona ili gume. Ako ste osjetljivi na latekst, savjetujemo kupovinu silikonske čašice kako bi izbjegli bilo kakvu iritaciju.

“Možete koristiti čašicu tokom cijelog ciklusa, ali možda ćete morati da je mijenjate češće u danima sa obimnim krvarenjem kako biste se zaštitili od curenja. Da biste to uradili, samo uklonite i isperite čašicu nakon 12 sati, ili kada dođe do curenja”, kaže ginekolog Erin Higgins.

Prednosti korištenja menstrualne čašice

  1. Manji troškovi i manje otpada na deponijama

Većina čašica je dizajnirana za dugotrajnu upotrebu – čak i godinama – što je značajna ušteda u odnosu na tampone i uloške. Pošto ih možete ponovo koristiti, ima manje otpada na našim deponijama i manje drveća koje se mora žrtvovati da bi se napravile druge alternative.

  1. Nema neugodnog mirisa

Sa menstrualnim čašama, nećete morati da brinete o tome da li će se neprijatni mirisi osjetiti u najneprikladnijim trenucima jer se tečnost ne izlaže vazduhu kao što je slučaj sa ulošcima i tamponima.

Takođe, bakterije se ne šire. Tamponi apsorbuju vašu vaginalnu tečnost zajedno sa krvlju, što može poremetiti osjeljivi pH nivo i bakterijski balans.

  1. Više vremena između promjena

Tampone morate mijenjati na svakih četiri do osam sati, u zavisnosti od protoka. Možete ići do 12 sati sa menstrualnom čašom prije nego što je morate isprazniti.

Mane korištenja menstrualne čašice

  1. Više nereda

Glavni problem koji korisnici pominju je neurednost prilikom pražnjenja čašice. Sa vježbanjem, većina žena pronađe odgovarajuću tehniku i brzo prevaziđe neugodnosti. Takođe, čišćenje čašice u javnom kupatilo može predstavljati izazov.

  1. Mogu biti teške za aplikaciju

Mlađim djevojkama i onima koje su nevine može biti teško da ubace čašicu. I, ako imate imate spiralu, korišćenje menstrualne čašice može povući konopce spirale i pomijeriti je.

  1. Problemi vezani za veličinu

Individualna anatomija može otežati pravilnu upotrebu čašice. Na primjer, ako imate spuštenu matericu ili prolaps materice, menstrualna čašica možda neće stajati na svom mjestu.

  1. Poteškoće prilikom vađenja

Vađenje menstrualnih čašica zahtjeva malo učenja. Ne bi trebalo da je povlačite za vrh, već stisnete bazu i povučete. Pustite da se nakupljena tečnost isprazni u toalet. Zatim je možete isprati vodom i ponovo umetnuti.

  1. Sterilizacija je potrebna

Poslije svakog ciklusa, sterilišete čašicu ključalom vodom ili rastvorom za sterilizaciju koji se koristi za flašice beba.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije