DogađajiKulturanajnovije

Prepuna sala nabijena emocijama na Svečanom otvaranju izložbe “Šta je nama naša borba dala”

8. marta 2022. godine, svečano je otvorena izložba umjetnice Jelene Medić “Šta je nama naša borba dala”.

Redakcija

Prepuna sala Muzičkog paviljona Staklenac u Banjaluci, odisala je posebnom energijom i emocijama posjetilaca, koji su došli da vide i podrže izložbu.

U saradnji sa Gradom Banja Luka, Muzički paviljon Staklenac postao je galerijski prostor za izložbu na otvorenom, koju će posjetioci imati priliku da vide sve do 26. marta.

Izložbu čini foto instalacija portreta sportistkinje Gorice Bilak – Moconja, koja je preživjela karcinom i koja govori o svom procesu otkrivanja, slobode i prepoznavanja istinske ljepote u sebi.

Umjetnica Jelena Medić po drugi put, nakon svoje izložbe „Budni“, predstavlja veoma intimne portrete u javni prostor, ostavljajući mogućnost da on dopisuje njen rad svojim vremenskim i društvenim kontekstom. Ovog puta izlaže snažne portrete, sportistkinje Gorice Bilak – Moconja iz njenog najranjivijeg perioda života.

Postavka predstavlja urbanu foto instalaciju, koja želi da iznenadi, navede na zastajanje, kratko prisustvo u trenutku i neku reakciju unutar osobe, koja nastavlja da vrti svjesno i nesvjesno i kad ode s tog mjesta. U idealnom slučaju, navodi je na postavljanje pitanja.

Autorka izložbe, umjetnica Jelena Medić je rekla da je njena želja da se ženama, umjesto stalnog podstreka na borbu, ponudi dozvola da budu i slabe, da pokažu svoju ranjivost, prgrle emotivnost i potraže unutrašnju snagu, potrebnu da se pravovremeno zatraži podrška društva, porodice, pojedinaca, jer ne možemo i ne trebamo sve same.

„Ideja izložbe je iznošenje krajnje intimnih fotografija u javni prostor, kako bi se naglasila prijeka potreba žene da se bavi svojim unutrašnjim svijetom, samospoznajom i otkrivanjem“, rekla je umjetnica Jelena Medić.

Sportistkinja Gorica Bilak – Moconja, čiji portreti krase izložbu na staklima Muzičkog paviljona Staklenac je prisutnim posjetiocima na svečanom otvaranju izložbe, veoma iskreno i emotivno govorila o svom procesu ponovnog pronalaska sebe, brige o sebi, te novog pogleda na slobodu i sopstvenu ljepotu. „Želim da podijelim svoju priču, kao motivaciju drugim ženama koje treba da postave sebi kao prioritet svoje potrebe, svoj život, da osluškuju svoje tijelo i da vjeruju sebi“.

Svečanom otvaranju izložbe „Šta je nama naša borba dala“ prisustvovale su brojne javne ličnosti, umjetnici, ali i građani, koji su došli da podrže i pogledaju izložbu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je izložba Jelene Medić “Šta je nama naša borba dala” podržana od strane Grada Banjaluka, kao jedna u nizu aktivnosti koje organizuje grad tokom cijelog marta, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, ukazujući na prava žena, njihovo zdravlje i unapređenje njihovog položaja u društvu.

„Ponosan sam što je upravo meni pripala ta čast, da otvorim ovako posebnu izložbu, koja svjedoči o životu žene iz njenog najranjivijeg perioda života. Čast nam je da je upravo Grad Banjaluka, partner jednom ovako važnom događaju“, rekao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Prisutnima se obratila i ministrica prosvjete i kulture RS, Natalija Trivić koja je tom prilikom rekla da izložba pokazuje da umjetnici mogu sa drugačijeg aspekta da posmatraju društvene promjene i sve ono što se odnosi na žene u osmomartovskom kontekstu.

“Poruka je da treba da pustimo i tu emociju, da budemo žene kao žene i da je u redu da nam bude teško i da potražimo podršku i pomoć drugih, da je u redu da budemo tužne i ranjive u određenim trenucima”, rekla je ministrica Natalija Trivić.

Borjana Mrđa, umjetnica i profesorica na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je na otvaranju izložbe rekla: Jelena Medić je umjetnica, koja se ne boji da progovara o slabostima i načinima na koje one mogu postati naša potencijalna snaga. Ova izložba svjedoči tome – upravo o jednoj moćnoj ženi koja ne odustaje od borbe.

Ali ova borba se dešava iz krhkog prostora emocija i tijela. Jelena je izabrala najteži put u umjetnosti da eksplicitno izgovara istinu i ne boji se da djeluje u skladu sa tom istinom, koja često nije lijepa i nije ugodna, ali je uvijek bolja od bilo kakve maske. Neko mora skinuti masku prvi, da bi ga i ostali slijedili.”

 

Posjetioci će ovu izložbu ”Šta je nama naša borba dala” moći da vide do 26.03.2022. godine u parku Petar Kočić u Banjaluci na staklima Muzičkog Paviljona Staklenac.

Izložbu ”Šta je nama naša borba dala” podržali su: Grad Banjaluka, u okviru manifestacije ”Život žena”, Dom omladine, Banski dvor, Metromedia Group, te Prijedorčanka, Hotel Jelena i Vinarija Jungić.

O autorki izložbe:

Jelena Medić je po struci glumica i dramaturg. Oba dramska smjera završila je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Po završetku studija glume, deset godina se bavila pozorištem, a od 2013. godine, počinje da istražuje mogućnosti komercijalne fotografije, pa narednih 7 godina vodi uspješan fotografski biznis. Međutim, unutrašnji umjetnički nagon tjera je da ostavi profitabilan posao i vrati se umjetnosti.

Cijelu 2020. godinu posvjećuje istraživanju na polju umjetničkog portreta i akta, što rezultuje izložbom ”Budni” na 116 bilborda širom BiH, koja je imala snažan odjek u javnosti. Nakon toga Jelena Medić izlaže u Galeriji plus Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci, portrete i aktove 13 banjalučkih umjetnica. U 2021. godini nastavlja s projektom Buđenje u vidu fotografija i tekstova o čovjekovom procesu buđenja i paralelno se posvjećuje istraživanju akta, radeći na projektu SvoJA.

Dio tih radova izlaže na festivalu Fotejenija u gradu Herezu (Španija) tokom oktobra 2021. godine, a cjelokupan rad je spreman za novu izložbu nakon foto instalacije ”Šta je nama naša borba dala”. Pored Banjaluke, trenutno je otvorena i grupna izložba u Skoplju, na kojoj su dva Jelenina rada.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije