Da li ste znaliKulturanajnovijeRadoznala Lola

Londonski muzej promijenio naziv Degaove slike “Ruski plesači” u “Ukrajinski plesači”

Nacionalna galerija u Londonu je promijenila naslov Edgar Degaove slike “Ruski plesači” u “Ukrajinski plesači”, što je podstaklo pozive drugim kulturnim institucijama da preispitaju “lijena” tumačenja i pogrešno predstavljanje ukrajinske umjetnosti i nasljeđa.

Prevela: Anja Delić Redakcija

theguardian.com

Na zahtjev Ukrajinaca na društvenim mrežama, galerija je saopštila da je promijenila naslov djela francuskog impresioniste sa početka 20. vijeka, koje trenutno nije izloženo. Riječ je o pastelu koji prikazuje plesačku trupu, čijim nastupom je Edgar Dega bio fasciniran u svojim poznim godinama u Parizu.

Žuta i plava, ukrajinske nacionalne boje, primjetne su na nečemu što izgleda kao trake za kosu i vijenci koje nose plesači.

Portparol Nacionalne galerije izjavio je: “O naslovu ove slike vodi se diskusija dugi niz godina i ta tema je zastupljena u naučnoj literaturi. Međutim, usljed povećanog fokusa na nju tokom prošlog mjeseca zbog trenutne situacije smatrali smo da je pogodan trenutak da ažuriramo naslov kako bi bolje odražavao temu slike”.

Među onima koji su podržali potez Nacionalne galerije bila je Marija Kaščenko, rođena u Ukrajini, osnivač i direktorka “Art Unit” platforme koja prikazuje nove umjetnike, uključujući 21 ukrajinskog umjetnika u ovom trenutku.

“Razumijem da je termin ruska umjetnost postao jednostavan krovni termin koji je dosada bio koristan, ali sada više nego ikada je zaista važno da se stvari isprave. Kao Ukrajinka, u prošlosti sam se susrela sa vremenima kada su me zvali Ruskinja ili gdje je ukrajinsko nasljeđe opisano kao rusko”, rekla je ona.

Kritike na račun kulturnih institucija Ujedinjenog Kraljevstva je takođe uputila Olesja Hromejčuk, direktorka Ukrajinskog instituta u Londonu, koja je prošlog mjeseca napisala za njemački časopis “Der Spiegel”: “Svaki odlazak u galeriju ili muzej u Londonu sa eksponatima umjetnosti iz SSSR otkriva namjernu ili samo lijeno pogrešnu interpretaciju jednog regiona kao jedne beskrajne Rusije; slično kao što bi to želio da vidi sadašnji predsjednik Ruske Federacije”.

“Kustosi nemaju problema da jevrejsku, bjelorusku ili ukrajinsku umjetnost i umjetnike predstavljaju kao ruske. U rijetkim prilikama kada Ukrajinac nije predstavljen kao Rus, on ili ona će samo biti predstavljeni kao “rođeni u Ukrajini”, kao što je bio slučaj sa filmskim redateljem Oleksandrom Dovženkom, na jednoj od velikih izložbi revolucionarne umjetnosti u Londonu.

Osvrćući se na akcije preduzete u vezi sa Degaovim radom, portparol je dodao: “Takođe smo veoma otvoreni za prihvatanje povratnih informacija od strane javnosti o određenim radovima i redovno odgovaramo na komentare naše publike, uključujući i one na društvenim medijima”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije