DogađajiKulturaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Snimak iz vrtića u Japanu koji treba da vide svi roditelji iz Srbije

Prizor za primer!

Redakcija

zadovoljna.nova.rs

Jedan događaj sa Svetskog prvenstva u fudbalu još jednom nas je podsetio na to koliko možemo da se ugledamo na Japance. Posle snimaka njihovih navijača koji čiste na stadionu sve za sobom, dok svet u njih gleda, sada društvenim mrežama kruži snimak iz jednog vrtića u ovoj zemlji.

Na njemu se vidi kako decu tamo od malih nogu uče lepom ponašanju, kulturi i manirima. A sve kroz vrlo jednostavnu igru.

Snimak pokazuje klince koji sede u dve kolone na stolicama glumeći putnike u autobusu, a jedan dečak je ispred ostalih kao vozač. Onda u kadar ulazi dečak sa štapom glumeći deku i njemu tada ustaje drugar i ustupa mu mesto.

Zatim u kadar ulazi devojčica koja glumi mamu s bebom i njoj drugar iz grupe takođe ustupa mesto. Isto je i sa jednom „trudnicom“, ali i sa devojčicom kojoj drug ustaje.

Jasno je da u praksi, ni kod nas, ni u drugim zemljama širom sveta, nikad nije sve idealno, ali ovakvi potezi i osnova koja se gradi za mlade svakako vode u bolje sutra.

A Japan je zemlja od koje možemo mnogo da naučimo. Obrazovanje je vitalni deo japanske kulture i u tamošnjim vrtićima programi su dizajnirani baš tako da deci odmalena usade prave vrednosti.

Preuzeto sa: zadovoljna.nova.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije