DogađajiKulturaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Japan: Djevojčicama zabranjeno nošenje repa u školama kako ne bi “seksualno uzbudile” muškarce

Škole u Japanu zabranile učenicama držanje kose u repu jer se plaše da bi njihov vrat mogao “seksualno uzbuditi” učenike.

Prevela: Anja Delić Redakcija

wionews.com

“Zabrinuti su da će dječaci gledati u djevojčice, što je slično obrazloženju koje stoji iza pravila da se smije nositi samo bijeli donji veš”, rekao je bivši nastavnik srednje škole Motoki Sugiyama za Vice World News.

“Uvijek sam osuđivao ova pravila, ali pošto manjka kritike, postalo je toliko normalizovano da učenici nemaju drugog izbora nego da ih prihvate”, kaže Motoki.

Japanske škole imaju stroga pravila o boji kose, dodacima, šminkanju, uniformi, uključujući i dužinu suknje za djevojčice.

Skoro polovina srednjih škola u Tokiju zahtjeva od učenika sa valovitom ili bilo kojom drugom bojom kose osim crne, da dostave sertifikate da njihova boja nije vještački izmijenjena, kažu sa javne televizije NHK.

Od 177 srednjih škola koje su pod upravom Metropolitanske vlade Tokija, 79 traži da se ovi sertifikati potpišu od strane roditelja.

Tokijski odbor za obrazovanje je rekao za NHK da sertifikati za kosu nisu obavezni. Međutim, sa javne televizije prijavljuju da samo pet od 79 škola jasno stavlja do znanja u pisanoj formi da učenici nisu obavezni da ih predaju.

U junu prošle godine, negodovanja učenika i roditelja zbog ovih pravila navela su japansku vladu da zatraži od odbora za obrazovanje da revidiraju ova drakonska školska pravila.

Ovi oštri propisi, poznatiji kao buraku kosoku ili “crna pravila”, imaju korijene još iz 1870-ih kada je japanska vlada prvi put uspostavila sve restriktivniji sistem obrazovanja u pokušaju da smanji maltretiranje i nasilje u školama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije