najnovije

Naša vrata ostaju otvorena za sve mještane Petrova i svako njihovo pitanje

Miloš Bošnjaković, generalni direktor „Lykos Balkan Metals“:

Redakcija

Javna tribina organizovana danas na inicijativu menadžmenta kompanije „Lykos Balkan Metals“ na platou hotela „Terme Ozren“ u Petrovu, okupila je brojne mještane i predstavnike medija, ali konstruktivan dijalog, na koji su domaćini pozivali, je ipak izostao.

Domaćini su prethodno pozvali sve mještane Petrova i okolnih mjesta na Ozrenu da dođu kako bi se u otvorenom razgovoru dotakli svih tema koje se odnose na planirana geološka istraživanja na području Sočkovca.

Naime, u okviru kompanije „Lykos Balkan Metals“ posluje i kompanija „Medeni Brijeg“, koja je nosilac dozvole za geološka ispitivanja u Petrovu, za koja je sve potrebne dozvole izdalo Ministarstvo energetike i rudarstva RS.

Iako su brojni okupljeni bili spremni da razgovaraju, dio njih je to odbio i pozvao predstavnike kompanije da im se obrate „na njihovom terenu“. Miloš Bošnjaković, generalni direktor kompanije „Lykos Balkan Metals“, izašao je pred okupljene i pozvao ih da im se pridruže u prostoru predviđenom za javnu tribinu, međutim, dio ih je bio istrajan u svojoj odluci.

„Bili smo spremni na razgovor, došli smo da odgovorimo na sva pitanja stanovnika opštine Petrovo u vezi sa njihovom zabrinutošću kada je riječ o ekologiji. Međutim, dio njih nije bio spreman da razgovara, već je onemogućio dijalog i svojim komšijama koje su željele da razjasne dileme u pogledu ovog projekta i pitanja koja imaju“, rekao je Bošnjaković.

Dodao je da su on i druga dva planirana govornika – Mladen Stevanović, glavni geolog i tehnički direktor „Lykosa“, te Vladimir Simić, profesor ekonomske geologije na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu – bili spremni da odgovore na sva pitanja okupljenih, bez obzira na njihov stav i mišljenje.

„Naša kompanija se prisustvom na australijskoj berzi obavezala da će poštovati stroga pravila poslovanja i svjetske standarde ekološke održivosti. Prema tim standardima, očuvanje životne sredine je apsolutni prioritet od kojeg zavisi uspjeh našeg poslovanja, u kojem profit baziramo na naučnim rezultatima“, pojasnio je Mladen Stevanović, glavni geolog i tehnički direktor kompanije, podsjećajući da su istovjetna istraživanja na ovim prostorima rađena i 1969. i da do danas nisu zabilježeni bilo kakvi negativni efekti na okolinu i zdravlje ljudi.

Iz kompanije „Lykos Balkan Metals“ poručuju da ostaju posvećeni svojoj odluci da otvoreno razgovaraju o svim pitanjima u pogledu projekta koji je započet.

„Žao nam je što je danas galama nadjačala argumente, ali to neće promjeniti naš odnos prema ovom projektu i zajednici u kojoj poslujemo. Značajan dio mještana je svjestan potencijala koje ovakva istraživanja sa sobom nose, kao i njihove bezbjednosti za sredinu u kojoj se vrše.

Vrata naše kompanije ostaju otvorena za sve koji su danas željeli da čuju dodatna pojašnjenja i dobiju odgovore na dileme koje imaju, jer mi nemamo šta da krijemo, od prvog dana poslujemo u skladu sa svim važećim propisima i u svakom trenutku smo spremni da razgovaramo sa predstavnicima i članovima zajednice ili bilo koje organizacije“, zaključio je Bošnjaković.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije