DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Gdje ima slobode – ima i razvoja kulture: Festivalski dan #SlobodaNarodu

Ulaz je besplatan za posjetioce Festivalskog dana #SlobodaNarodu, zakazanog za 29. mart, u Domu omladine u Banjoj Luci.

Redakcija

#SlobodaNarodu slavi slobodu misli, slobodu izražavanja i promoviše borbu za sva prava na slobodan život.

Bogat sadržaj koji uključuje promociju knjige prof. Miodraga Živanovića, izložbu fotografija Slobodana Rašića Bobare i izložbu karikatura Marka Somborca, za posjetioce će upotpuniti prilika da učestvuju na panel diskusiji „Da li se raspala Jugoslavija – može li se kultura ograničiti granicama?“.

Panelisti su Marko Šelić – Marčelo, umjetnik iz Beograda, Davor Sučić (Sejo Sekson), muzičar iz Sarajeva i Miljenko Jergović, pisac iz Zagreba.

„Gdje ima slobode – ima i razvoja kulture. Gdje kultura može da se obraća slobodno, kroz sve svoje sadržaje – ima i slobode. A šta je narod ako nije slobodan? Upravo iz tog razloga radujem se festivalskom danu koji će tako glasno i jasno poslati poruke o važnosti slobode govora.

Misliti, govoriti, izražavati se i stvarati u slobodi – to je ono čemu bi trebalo svi da težimo“, poručila je Brankica Raković, moderatorica ove panel diskusije.

Tokom Festivalskog dana govorimo o granicama, ali i načinima kako se prevazilaze, ovom prilikom, Marko Šelić – Marčelo, kao jedan od učesnika panel diskusije je poručio „Kao dvadesetogodišnjak, u jednoj pesmi imao sam stih: “Granice nisu ništa drugo do linija u atlasu.”

Izgleda da me demantuje čitava ljudska istorija, posebno ova naša lokalna. Srećom, izgleda da me ne demantuje i kultura.“

Ostali gosti prvog banjalučkog Festivalskog dana su  Đorđe Vuković, profesor iz Banja Luke; Asim Mujkić, profesor iz Sarajeva; Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske; Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske; Dejan Jović, profesor iz Zagreba, Martin Mikulić iz Mostara i mnogi drugi.

Centar za edukaciju Pro Educa, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Nizozemske u BiH, organizuje prvi Festivalski dan #SlobodaNarodu u Banjoj Luci posvećen ljudima koji se usuđuju da misle drugačije i imaju hrabrosti da o tome u javnosti govore ili da pronalaze drugačije forme izražavanja.

Detaljan program možete pogledati na: https://slobodanarodu.ba/program-banjaluka-29-03-2022/

 

O projektu i festivalu ”Sloboda narodu”

Festival #SlobodaNarodu simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih se čuje. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena. Sadržaj Festivala čine panel diskusije, predavanja, radionice, koncerti, predstave, izložbe i promocije pisane riječi.

Cilj je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja. Festival se organizuje u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije