DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Skandal sa porodiljama u Engleskoj: 300 beba je umrlo ili rođeno sa moždanim oštećenjem

Petogodišnja istraga je ustanovila da su majke primorane da proživljavaju traumatične porođaje zbog težnje da budu “normalni” porođaji.

Prevela: Anja Delić Redakcija

theguardian.com

Prema izvještajima, tri stotine beba je umrlo ili im su rođene sa moždanim oštećenjem zbog neadekvatne njege Nacionalne zdravstvene službe.

Sunday Times je izvijestio da će petogodišnja istraga sljedeće sedmice zaključiti da su majke uskraćene za carski rez i da su bile primorane da trpe traumatske porođaje zbog navodne preokupacije postizanja određenog broja “normalnih” porođaja.

Istraga, koja je analizirala iskustva 1 500 porodica Shrewsbury and Telford bolničkog fonda između 2000. i 2019. godine, pokazala je da je najmanje 12 majki umrlo tokom porođaja, a neke porodice su izgubile više od jednog djeteta u odvojenim incidentima, navode iz  Sunday Timesa.

Donna Ockenden, stručna babica koja je vodila istragu uz učešće više od 90 babica i doktora, rekla je da je njen tim “šokiran i ožalošćen” razmjerama tragedije.

Očekuje se da će izvještaj otkriti da su stotine beba mrtvorođene, umrle ubrzo nakon rođenja ili su trajno moždano oštećene, dok su mnoge imale frakture lobanje ili kostiju, ili su ostale sa težim invaliditetom.

Ockenden, koja ima više od 30 godina iskustva u porodiljskoj službi, rekla je za Sunday Times: “Postojale su brojne prilike da se sistem probudi i shvati da postoji problem u njihovom fondu”.

“Bilo je nekoliko prilika u kojima su porodice pokušavale da iskažu svoje brige tokom mnogo godina, ali su bile ućutkane ili ignorisane.”

“Vidjeli smo porodice koje su se raspale, porodice u kojima su veze prekinute, slučajeve traume i PTSP-a koji su trajali godinama nakon događaja, kao i strašnu, užasnu tugu.”

“U to vrijeme sam se nakon susreta sa porodicama vraćala u hotelsku sobu i plakala.”

Portparol Nacionalne zdravstvene službe je rekao: “Naša zdravstvena služba konstantno nastoji da obezbijedi sigurne i saosjećajne porodiljske usluge i već smo preduzeli značajne akcije da transformišemo našu brigu o trudnicama i njihovim bebama – sa dodatnih 127 miliona funti za povećanje radne snage porodilišta i poboljšanje radnog mjesta za naše osoblje”.

“Ovo je povrh dodatnih 95 miliona funti dobijenih tokom prošle godine za uspostavljanje 1 300 radnih porodiljskih mjesta u Nacionalnoj zdravstvenoj službi zajedno sa novim programima obuke i razvoja liderstva, i vidjeli smo jasan napredak u poboljšanju rezultata i iskustava za žene i njihove porodice – ali svjesni smo da još uvijek ima prostora za napredak i preduzećemo dalje mjere kako bi svim ženama i bebama obezbijedili najbolju moguću njegu.”

Angela McConville, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije za roditeljstvo i porođaj NCT, rekla je da je organizacija pregledala svoje prenatalne kurseve koji pokrivaju “sve načine rađanja”.

“Nismo ovdje da dajemo savjete ili da promovišemo jedan način porođaja u odnosu na drugi. Vjerujemo da je bezbjednost žena i beba prioritet.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije