Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Da li treba da priznate “prijatelju” da ste zapravo zaljubljeni u njega?

Kada muškarac i žena postanu bliski prijatelji, oni sklapaju neizgovoreni pakt – nema seksa.

Seks uništava prijateljstva.

Prevela: Anja Delić Redakcija

thoughtcatalog.com

Imala sam prijatelja sa kojim sam prekršila taj pakt. Mjesecima smo se kretali između granice prijatelja i ljubavnika, izlazili na nezvanične sastanke, dodirivali se kao da smo par na medenom mjesecu, pa čak i spavali u istom krevetu.

Uprkos našoj bliskosti, do tada nismo imali seks. Bili smo samo prijatelji. Nekako smo uspjeli na prstima da zaobiđemo tačku bez povratka sve do jedne noći kada smo prešli granicu.

Niko od nas dvoje nije zastao da bi pitao ono očigledno – šta ovo sada za nas znači?

“Jutro poslije” razgovor

Sljedećeg jutra skoknuli smo na doručak prekoputa zgrade, držeći se za ruke dok smo ulazili unutra. Obmotao mi je ruke oko struka i stisnuo me. Shvatila sam da je to bilo ono za čim sam žudila mjesecima.

On je trebao da bude moj momak. Ostalo je samo da on da svoj pečat odobravanja, ali sam se suzdržala od pitanja, nadajući se da će on pokrenuti temu.

Kada je konobar spustio naše tanjire sa palačinkama, navalio je na tanjir i postalo je očigledno da ću ja morati da napravim prvi korak.

“Dakle”, rekla sam.”Šta je sljedeće?”

Prvo je skrenuo pogled, a zatim skupio dovoljno snage da se osmijehne svojim primamljivim osmijehom, prije nego što se odlučio za još jedan ciklus zalogaja, žvakanja i gutanja palačinki.

“Vjerovatno ćeš me mrziti”, rekao je.

Kada je ovakva uvodna rečenica prethodila pozitivnim vijestima?

Nastavio je. “Možemo li da se vratimo na to da budemo najbolji prijatelji?”

Možda je njegov strah uticao na njegovu prosudbu. Možda mu je samo trebalo vremena da razmisli i jasno odgovori. Ovi izgovori su tada zvučali razumno, pa sam odložila diskusiju.

Konfrontacija

Dva dana su prošla nakon našeg viđenja. Našli smo se uz flašu vina koja nam je oboma bila potrebna za hrabrost.

Razgovor je tekao naprijed i nazad, pričali smo o našoj budućnosti. Pritisnula sam ga da pokuša. Praktično smo bili u vezi prije naše noći strasti, objasnila sam mu. Ništa se zaista nije promijenilo.

Ipak, uprkos mom emotivnom prodajnom nastupu, mogla sam da osjetim njegovu neodlučnost.

“Idemo na sastanak, da vidimo kako će biti”, rekla sam. “To bi moglo oboje da nas iznenadi.”

Iz nekog razloga, pristao je.

Na moje iznenađenje (a možda i njegovo), oboje smo uživali u našem sastanku. Bio je uhvaćen u trenutku i proglasio je naš status para.

Period medenog mjeseca

Živjeli smo san, ali samo dvije nedjelje. Iza svojih osmijeha, naklonosti i napada požude skrivao je nepobitnu istinu. Njegovom srcu je nedostajalo ono što je njegova glava htjela.

“Nisam siguran zašto smo zajedno”, govorio bi kada sam ga pitala šta mu smeta.

Na našu tronedjeljnu godišnjicu smo prekinuli. Uložili smo nekoliko napora da povratimo neki privid našeg ranijeg prijateljstva, ali se to pokazalo nemogućim. Poslije runde djetinjastih prozivki i optužbi, odlučili smo se za kratak period hlađenja dok se naše emocije ne slegnu.

Zagrlili smo se i oprostili posljednji put.

Muško-ženska prijateljstva mogu postati komplikovana.

Nije da seks uvijek stane na put kada se muškarci i žene upuste u prijateljstvo. To nije tačno. Imam nekoliko muških prijatelja više od dvadeset godina. Takođe sam izgubila prijateljstva zbog neuzvraćene ljubavi ili kao u posljednjem slučaju, pokušali smo, ali nismo uspjeli.

Ovo može zvučati depresivno, ali postoji dobra strana. Ne mora svaki put da uspije, dovoljno je samo jednom.

Dvije godine nakon raskida sa mojim prethodnim momkom, zaljubila sam se u drugog prijatelja, drugara sa kojim sam trenirala. Ta veza se pretvorila u brak. Vidite, ipak može da uspije. Ipak, ako razmišljate o tome da pokušate, učite iz lekcija mojih brojnih neupsjeha i jednog uspjeha.

  1. Ne dopustite emocijama da prevladaju

Osjećanja su često prolazna. Možda ćete osjetiti peckanje želje na početku prijateljstva, ali kako postajete bolji prijatelji, zaljubljenost jenjava i shvatate da vam prijateljstvo sasvim odgovara. Budite strpljivi i dopustite vremenu da učini svoju magiju.

  1. Obratite pažnju na male signale.

Da li zadržava pogled još koju sekundu nakon što se oprostite? Da li bi radije provodio vrijeme sa vama nego da gleda fudbal sa svojim prijateljima? Da li ste ljubazniji nego što ste inače prema prijateljima? Da li se ovi signali povećavaju i eskaliraju u intenzitetu tokom vremena?

Intuicija možda nije dovoljno, ali je solidan pokazatelj, pogotovo kada su znakovi protiv vas. Kada im se ne sviđate, nije teško shvatiti.

Foto: Canva

  1. Odlučite da li ste voljni da rizikujete prijateljstvo.

Ako ste oboje toliko zaljubljeni da ste spremni da rizikujete prijateljstvo da biste uspjeli, onda iskoristite šansu. Ako neko od vas previše cijeni prijateljstvo da bi rizikovao, onda se zapitajte da li zajednička želja uopšte postoji.

  1. Odgodite intimnost.

Jednom sam izlazila sa prijateljem sa posla. Družili smo se jedne noći, oboje usamljeni, oboje pripiti, oboje uzbuđeni. Postali smo seksualni partneri koji su požalili zbog svoje odluke čim se završilo. Naše prijateljstvo je stalo i nikada se nije vratilo na ono što je bilo.

Dvije odrasle osobe koje su pristale da imaju seks može da rade šta hoće, ali seks može i često uništi prijateljstva, pa razmislite o tome da sačekate prije nego ste sigurni.

  1. Pažljivo pređite liniju.

Ni u jednom od mojih odnosa iz prijatelja u ljubavnika, nisam iz vedra neba objavila svoja osjećanja. Svaki odnos je napredovao prirodno do tačke kada smo se prvi put poljubili, a zatim razgovaarali. Nije bilo rasprave dok nismo razvili intenzivnija osjećanja i prešli liniju prijatelj-ljubavnik.

To ne znači da ne trebate da kažete svoja osjećanja iz vedra neba, ali može stvoriti neprijatnost kada vaš prijatelj ne dijeli ista osjećanja.

Da li vrijedi biti u vezi sa svojim prijateljem?

Apsolutno da. Da, vjerovatno će propasti i izgubićete prijatelja, ali šta ako uspije?

Doživotni prijatelji su rijetki i još rijeđi kada gajite skrivena osjećanja na koja ne možete uticati. Ako oboje dijelite zajedničku želju, pokušajte. Šanse možda ne idu u vašu koristi, ali tako obično biva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije