najnovijePreduzetništvoRadoznala Lola

Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka: Za najbolju inovaciju nagrada od 10.000 KM

Ovogodišnji nagradni fond takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju iznosi 38.000 KM, a pobjednicima sleduje 10.000 maraka.

Redakcija

srpskainfo.com

Najavio je to direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić, upućujući poziv zainteresovanim inovatorima da požure sa prijavama jer rok ističe 5. maja.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju ove godine se održava po 16. put, a ICBL je organizator, zajedno s Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i infromaciono društvo Republike Srpske i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

– Kroz takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju za 15 godina prošlo je 360 timova u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala, a nagrađeno je preko 120 timova u vrijednosti većoj od 550.000 KM. Takmičenje je od početka zamišljeno kao škola visokotehnološkog preduzetništva, mnogo više nego kao instrument određivanja ko je najuspešniji – ističe Gverić.

FOTO: ALEKSANDAR ARSENOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kakvo interesovanje inovatora vlada ove godine?

Ljudi su veoma zainteresovani, kontaktiraju nas i traže dodatne informacije u vezi prijave. Moram da naglasim da se prijava vrši putem stranice inovacija.org popunjavanjem elektronskog formulara, a mi stojimo na raspolaganju, kao i resorno ministarstvo, da pomognemo. Kod nas je inače praksa, kada su u pitanju konkursi, da prijave stižu u posljednjem momentu, tako i sada očekujemo navalu u posljednjoj sedmici.

Napomenuo bih da se svake godine povećava i zainteresovanost srednjoškolaca i studenata, i vjerujemo da će nam i ovaj put stići par interesantnih prijedloga od najmlađih. Nadamo se da će oni biti inovatori koji će nam u budućnosti ponuditi dobra rješenja, koja će moći globalno da se komercijalizuju.

Koji su uslovi za prijavu?

Pravo učešća na NTI imaju isključivo timovi sastavljeni od najmanje tri člana, koji mogu biti fizička ili pravna lica. Njihova inovacija mora biti zasnovana na istraživanju i razvoju i ta originalnost mora biti tržišno primjenljiva. Od takmičara se očekuje da njihova inovacija bude potpuno nov ili značajno izmjenjen postojeći proizvod, usluga, proces ili softver.

Takmičari prolaze i kroz edukaciju. Šta je u fokusu predavanja?

Prvi dio treninga je namijenjen produbljivanju znanja o tehničkim aspektima same inovacije i uključuje i tehničke recenzije. U segmentu tržišta, takmičari imaju mogućnost da steknu znanje o poslovanju zasnovanom na inovaciji, shvate ko su im ciljni kupci, kako da analiziraju tržište, kako da procijene koje su im finansije potrebne i kako na jednom mjestu, kroz poslovno planiranje, da pripreme svoju inovaciju u komercijalno isplativ projekat.

Timovima je obezbijeđena pomoć u vidu treninga, ali i konsaltinga od strane trenera, kako bi mogli korak po korak da prođu kroz svaki segment svog poslovnog plana i da se pripreme, ne samo za finale, nego i komercijalizaciju proizvoda. Promocija je dio takmičenja tokom kojeg se takmičari fokusiraju da što bolje predstave inovacije, sa ciljem potpune komercijalizacije i dolaska do investitora.

Svjesni smo posljednjih godina koliko je promocija bitna i koliko se kroz dobro promovisanje i pozicioniranje proizvoda već u prvom koraku počinju dobijati kupci i zainteresovani investitori, tako da se svake godine sve više pažnje posvećuje ovom segmentu kada im pružamo promociju za inovaciju.

FOTO: ALEKSANDAR ARSENOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nagradni fond takmičenja je povećan u odnosu na prošlu godinu.

Kako bi podstakli inovatorske timove da se prijavljuju, Ministarstvo je donijelo odluku da poveća nagradni fond na 38.000 KM. Prošle godine ukupni iznos bio je 30.000 KM, od čega je pobjednicima pripalo 8.000 KM, dok će sada najboljoj tehnološkoj inovaciji biti dodijeljeno 10.000 maraka.

Lani je pobijedio tim “Uragan” iz Gradiške. Kako je prihvaćena njihova inovacija na tržištu?

Oni su već ušli u fazu komercijalizacije svoje inovacije – automatskog sistema za odbranu od grada, koji se primjenjuje na nekoliko desetina lokacija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a postavljen je i u Srbiji. Ova inovacija već ulazi u širu primjenu i verifikaciju samih rezultata, šta to automatski sistem protivgradne zaštite može da učini i kako da zaštiti poljoprivredne kulture i samo područje od eventualnog problema s nevremenom i klimatskim promjenama.

UNAPRIJEDITI ISTRAŽIVAČKI RAD

Ideja za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju se javila davne 1998. godine. Na ideju su došla dva profesora s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Vojin Šenk i Miroslav Despotović. Oni su zaključili da je osnivanje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu najbolji način da se zaustavi odliv mozgova i unaprijedi istraživački rad na univerzitetu.

Prvi korak ka osnivanju parka je bila organizacija takmičenja za najbolju visokotehnološku biznis ideju. Takmičenje je počelo 2003. godine, a od 2007, na osnovu „Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama“ između Republike Srbije i Republike Srpske, u takmičenje se uključuju i timovi iz Srpske.

Tradicionalno najzastupljenije inovacije dolaze iz oblasti energetike, informaciono-komunikacione tehnologije i mašinstva, ali iz godine u godinu odlične inovacije stižu i iz poljoprivrede, medicine, ekologije, voda…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije