DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Zanimljivo svjedočenje Amber Heard razbilo mit o Johnny Deppu

Poslije sedmice smijanja, šale i samozadovoljnog svjedočenja, Johnny Depp se više ne smije.

Prevela: Anja Delić Redakcija

Zapravo, izvinjavam se: postoji onaj nevjerovatan trenutak kada je uhvaćen kako se smješka dok je njegova bivša supruga Amber Heard prepričavala trenutak kada ju je Depp satjerao u ćošak u prikolici – koju je upravo razbio – strgao joj haljinu, zgrabio je za grudi, pokidao njen donji veš, i, kako je Heard rekla, “nastavio da vrši pretragu šupljine.

Rekao je da traži svoju drogu, svoj kokain… gurnuo je prste u mene… Vrtio je prste okolo”.

Dok su drugi ostali zaprepašteni, Johnny Depp se nasmijao.

To vam govori sve što treba da znate.

Bez obzira da li mislite da je Heard takođe počinila fizičko nasilje – i ja to mislim – današnje svjedočenje je bilo neosporno.

Heardova je bila staložena i uvjerljiva. Navela je brojne, detaljne primjere Deppovog zlostavljanja, scenarija kojima su prisustvovali očevici i svjedoci čineći svoje svjedočenje još vjerodostojnijim: Zašto pričati priče koje se tako lako mogu opovrgnuti?

Heard je svjedočila da je Deppova tada 14-godišnja kćerka Lilly Rose bila toliko uplašena očevim ponašanjem da je imala panični napad i pobjegla sa očevog privatnog ostrva helikopterom sa Amber.

“Ne postoji dugme za isključenje kod Johnnya”, rekla je Heardova. Depp je, navodno trijezan, pio pred njom i svojom djecom, krišom sipajući alkohol u svoju šoljicu za kafu.

Sigurno nisam jedina koja sumnja da Deppova uvijek prisutna srebrna šolja, iz koje je pio tokom suđenja, sadrži nešto jače od kofeina. Njegovo sopstveno svjedočenje to potvrđuje.

Ko može zaboraviti kad je rekao: “Zar nije ‘happy hour’ bilo kada?” nakon što je priznao da se drogirao sa svojim dobrim prijateljem Marilynom Mansonom – znate na koga mislim, tipom sa višestrukim optužbama za seksualni napad, koji se hvalio barem još jednoj poznatoj ličnosti da ima “sobu za silovanje” u svojoj kući.

Hej: S kim si takav si.

Sjećate se Johnnyja od prije dvije nedjelje, pravog južnjačkog džentlmena koji je rekao da ga je njegovo nasilno djetinjstvo učinilo roditeljem koji zna kako da uradi sve kako treba?

Ako je taj tip ikada postojao, odavno ga nema.

Heard je svjedočila da je, 9. jula 2013., Depp bio ljut jer je bio primoran da proda svoju jahtu J.K. Rowling – ljudi, uprkos njegovom držanju u javnosti, nemojte da vas zavara da je Depp samo jedan od nas – te se napio i skočio sa broda, uplašivši svoju djecu, rekla je Heard i počela da plače.

Kada se vratio na brod, Depp je, prema svjedočenju Heardove, rekao svojoj kćerci da ode, a zatim me “tresnuo o zid kabine… uhvativši me za vrat. Držao me tako dok je govorio da je jebeni kralj koji bi mogao da me ubije. Bilo me je toliko sramota… Bilo mu je muka od mene”.

Heardova je rekla da je bila više uznemirena zbog činjenice da je njega sramota nje – “tada sam bila zaljubljena u cijelu ovu porodicu” – nego zbog njegove prijetnje da će je ubiti. Racionalizovala je kao hiperbolu.

Zvučala je kao zlostavljana žena: nije željela da napusti Deppa uprkos zlostavljanju, ali “željela je da ode”. Pričala je o tome kako ju je Depp na početku bombardovao ljubavlju, kupovao skupe rijetke knjige, gitare, konja, govoreći joj kako mu je spasila život.

U roku od nekoliko nedjelja, dao joj je do znanja da želi da je oženi. Jedan od najpoznatijih muškaraca na svijetu, kao što je primjetila. To može uticati stvarno opojno na jednu mladu starletu.

Kada ju je prvi put udario, Heard je rekla: “Nikada neću zaboraviti… Promijenilo mi je život”.

Sjedili su na kauču, a ispred njih na stolu je bila njegova prava staromodna teglica za kokain, kada ga je pitala za jednu od njegovih tetovaža, “Winona Forever” koju je promijenio u “Wino Forever”.

Heard je mislila da je tetovaža šala. Nije imala referentni okvir – tada je bila u srednjim dvadesetima, upola mlađa od Deppa. Nije imala pojma o legendarnoj romansi generacije X, a to su bili Johnny Depp (26) i Winona Ryder (17).

Mislite da bi ta razlika u godinama danas prošla?

Takođe: Mislite da Johnny Depp može da se smije na svoj račun? Razmislite ponovo.

“Ošamario me”, rekla je Heard.

Ono što dalje opisuje je klasično razmišljanje žrtve: Heard kaže da je znala da bi trebalo da izađe iz sobe, ali nije mogla. Nije plakala.

Umjesto toga, rekla je, smijala se.

“Nasmijala sam se jer nisam znala šta drugo da uradim. Pomislila sam: ‘Ovo mora biti šala’.. Mislila sam da će se i on nasmijati svakog trenutka.”

Umjesto toga, Depp je rekao: “Misliš da je to smiješno, kučko?”. Ponovo ju je ošamario.

Naravno, odmah je pao na koljena, molio za oproštaj i obećao da se to više nikada neće ponoviti.

Tipičan primjer zlostavljanja.

Depp je prijetio da će slomiti zglobove najmanje dvije žene, rekla je Heardova, uz svjedoke za oba incidenta. Deppov tjelohranitelj je vidio Heardovu nakon što ju je Depp udario u hotelskoj sobi, a krv joj je išla iz nosa.

Heardova je nastavila sa svojim životom, ali je Depp taj koji je sada stalno vuče u sudnicu, kontaktira, pokušava da uništi njenu karijeru, njegovi dementni obožavaoci (i botovi o kojima se pričalo) začepljuju onlajn forume nepismenim porukama mizoginije i mržnje.

Sve je to jedan drugi oblik nasilja. Bilo je primjetno da Depp, kroz većinu svjedočenja Heardove, nije mogao da je pogleda – umjesto toga, gledao je sve vrijeme u pod, jer nema više slatkih riječi i namigivanja poroti, a na čelu mu je ispisano kriv.

Kao što bi i trebalo da bude. Zbogom Johnnyju Deppu, nekada najromantičnijem heroju generacije X – boljem glumcu nego što smo mislili.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije