Da li ste znaliLjudski odnosinajnovijePraktična LolaŽivot

14 znakova depresije kod muškaraca

… I kako započeti razgovor sa čovjekom do koga ti je stalo.

Prevela: Anja Delić Redakcija

psychologytoday.com

Nedavno, morala sam da razgovaram sa prijateljem o onome što mi se činilo kao borba sa depresijom. Bilo mi je jasno da ovaj iscrpljujući poremećaj pogađa njega i ljude oko njega i da je potrebna neka vrsta intervencije pune ljubavi.

Ali vau, nisam znala da će ovo biti toliko nervozan razgovor. A ja sam terapeut!

Dio problema je bio u tome što su simptomi mog prijatelja bili više vezani za nestrpljenje, razdražljivost i bijes nego na ponašanja koja obično povezujemo sa depresijom, kao što su plač, jecanje i nemogućnost da se započne bilo koji zadatak, jer sve izgleda zastrašujuće.

I to je često razlog zašto je depresiju kod muškaraca teže identifikovati nego depresiju kod žena.

Depresivne žene imaju tendenciju da previše spavaju, plaču, prejedaju se, previše piju, ne funkcionišu u potpunosti i slično, dok depresivni muškarci imaju tendenciju da se iskaljuju na druge sa neprijatnim ponašanjem. Dakle, depresivna žena može izgledati i djelovati depresivno, dok depresivni muškarac može samo izgledati kao da je kreten.

Ipak, mnoge muškarce uz depresiju prate suze i nesposobnost da funkcionišu, a mnoge žene izražavaju ljutnju i bijes kada su depresivne, ali po opštem pravilu, kod depresivnih žena je očiglednije šta osjećaju, dok muškarci samo izgledaju nesrećno i ljuto.

I to je ono što sam doživljavala sa svojim prijateljem – sjajnim momkom dugi niz godina koji je polako postajao nevjerovatno neprijatan tokom godine. Dobro poznajem ovu osobu i bila sam sigurna da se ne ponaša ovako zato što je kreten, već zato što je bio depresivan, pa sam odlučila da ovo podijelim s njim. Ali ipak, ovo nije bila laka stvar.

U mnogim aspektima, intervencija kod depresije je slična kao intervencija kod zavisnosti. Prvo i najvažnije, trebalo bi da znate da depresivni ljudi, posebno muškarci, mogu duboko poricati svoj problem i negativan uticaj koji on ima na njih i ljude oko njih.

Možda zapravo nemaju svjesno saznanje da izgledaju i djeluju depresivno. Čak i ako su svjesni, mogu da naprave mrežu laži koje govore sebi (i drugima) o tome zašto se čini da pate. Često krive druge ljude, posebno one koji su im najbliži, za njihovo stalno loše raspoloženje.

Ovo, naravno, može u najboljem slučaju samo otežati pokušaje da im se pomogne. Ali postoje načini da se uspješno interveniše.

Prvo i najvažnije, morate razumijeti prirodu depresije, uključujući znakove i simptome. Kao što je gore navedeno, depresija se može različito manifestovati kod muškaraca i žena. Međutim, generalno, znaci upozorenja su sljedeći:

 • Izražavanje negativnog ili beznadežnog pogleda na svijet.
 • Gubitak interesovanja za ranije prijatne aktivnosti i hobije.
 • Socijalna i emocionalna izolacija.
 • Problemi sa spavanjem.
 • Problemi sa ishranom (jesti previše ili premalo ili loše – nezdrava hrana)
 • Izražavanje stida, krivice i osjećanja bezvrijednosti.
 • Govorenje o smrti ili samoubistvu (čak i usputno spominjanje).
 • Iznenadni izlivi razdražljivosti, uznemirenosti, bijesa itd.
 • Okrivljavanje drugih za lične probleme.
 • Osjećaj da su u zarobljeni.
 • Neobjašnjivi bol i/ili fizička slabost.
 • Osjećati se kao teret.
 • Povećana konzumacija alkohola, droga ili kompulzivno ponašanje (seks, kockanje, trošenje, itd.)
 • Ekstremne promjene raspoloženja.

Ako konstantno vidite više od jednog ili dva od ovih znakova upozorenja kod muškarca do kojeg vam je stalo, morate započeti razgovor o depresiji. Ako vam je neprijatno da vodite ovaj razgovor jedan na jedan, razgovarajte sa njegovom porodicom i prijateljima i zamolite ih da vam pomognu.

Ne možete pomoći čovjeku koji se bori sa depresijom ukoliko ne progovorite.

Ako budete ćutali, depresija će se nastaviti, možda na neodređeno vrijeme, ili sve dok on na kraju ne izvrši samoubistvo. Dakle, morate započeti razgovor koliko god da je težak i izaziva anksioznost.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije