AktivizamDogađajiKulturaLjudski odnosinajnovije

Otvoren Festival #SlobodaNarodu 2022

Za slobodu se sami moramo izboriti.

Redakcija

10.06.2022. Sarajevo– Otvoren je Festival #SlobodaNarodu 2022. koji se održava u Domu mladih, Skenderija u Sarajevu. Festival je otvoren dodjelom priznanja za Životni doprinos u oblasti ljudskih prava i slobode govora, koja se sad već tradicionalno dodjeljuje. Ove godine priznanje je dobio profesor Miodrag Živanović, Žile, koji je imao samo poruke optimizma tokom svog obraćanja.

„Drago mi je što sam dobio jedno izuzetno vrijedno priznanje za moj obični, ljudski rad. Ako uspijemo da život preokrenemo ili vratimo onima koji doista treba da ga žive, da ga grade, onda bi imalo smisla raditi i ovo što se zove afirmacija građanskih vrijednosti, afirmacija širine svakodnevnog života.

Ukoliko sam do sada dao doprinos ovakvim afirmacijama moj život bi bio, u dobroj mjeri, ispunjen. Zahvalan sam žiriju i organizatorima što su ti moji pokušaji dobili i javno priznanje“, rekao je profesor Žile.

Tokom svečanog otvaranja prisutnima i gledaocima koji su imali priliku da otvaranje prate putem livestream-a, obratio se i Šef delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johnn Sattler.

Tokom svog obraćanja ambasador Sattler je govorio o važnosti borbe za ljudska prava, slobodu govora, slobodu medija, jednaka prava za sve. Istakao je zadovoljstvo što je Evropska unija u BiH dio Festivala #SlobodaNarodu, jer su teme u odnosu na trenutnu geopolitičku situaciju aktulene i nikada nije previše govoriti o slobodama.

Poručio je građanima BiH, prije svega mladima, da oni imaju moć i da iskoriste svoj glas na najbolji mogući način, bilo da se radi o borbi za vladavinu prava, zaštitu životne sredine, slobodu govora.

Na kraju se zahvalio organizatorima Centru za edukaciju Pro Educa, koja je prema njegovim riječima istinska laboratorija slobodne misli, te naglasio da je njihova uloga i djelovanje važna na području cijelog Zapadnog Balkana.

Tokom ova dva dana posjetioce očekuje devet panel diskusija i preko 30 zanimljivih govornika.

Festival je okupio brojne slobodnomisleće regionalne ličnosti, predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda kao što su: Goran Milić, Jelena Obućina, Krešimir Mišak, Dino Mustafić, Sergej Trifunović, Nerzuk Ćurak, Vildana Selimbegović, Slavo Kukić i mnogi drugi.

Organizatori su se potrudili da cijela sedmica u kojoj se održava Festival protekne u zanimljivim aktivnostima, tako da su prethodnih dana organizovane javna tribina o ekološkim pitanjima, predavanja za studente o korupciji i istraživačkom novinarstvu, izložba političkih karikatura Marka Somborca, promocija knjige Srđana Puhala, ali i mnoge druge aktivnostima o kojima možete više saznati na www.slobodanarodu.com

“Drago mi je da po drugi put imamo Festival #SlobodaNarodu u Sarajevu i nadam se da će ga posjetiti veliki broj Sarajlija. Teme su aktuelne, gosti zanimljivi, ulaz slobodan, a sloboda nikad više ugrožena. Imaćemo priliku da tokom dva dana druženja čujemo druge i drugačije, da aktuelizujemo teme o kojima nećete čuti u većini medija”, poručili su organizatori.

O projektu i festivalu ”Sloboda narodu”

Festival #SlobodaNarodu simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih se čuje. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena. Sadržaj Festivala čine panel diskusije, predavanja, radionice, predstave, izložbe i promocije pisane riječi. Cilj je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja.

Festival se organizuje u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Projekat je podržala Evropska unija u Bosni i Hercegovini, te USAID, CCI, INSPIRE, OSCE, Heinrich Böll fondacije.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije