MjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Dolazi EPOHA RAKIJE, a vrhunske nastaju na Majevici

Bojan Džuveleković, jedan od osnivača i vlasnika destilerije Epoha na Majevici u intervjuu za SeeSrpsku priča o razlozima pokretanja proizvodnje vrhunskiuh rakija, načinu dobijanja vrhunskog proizvoda, te koje rakija se piju u kojoj regiji.

Redakcija

seesrpska.com

Vašim proizvodima obogatili ste i turističku ponudu Republike Srpske. Zašto ste se odlučili baš da svoje vrijeme, novac i entuzijazam uložite u destileriju?

Prije svega hvala na lijepim riječima o našim rakijama. Razlog zbog kojeg smo odlučili da se bavimo ovom proizvodnjom je sirovina, odnosno voće koje se nalazi na Majevici. Majevica kao region ima fantastične uslove za proizvodnju voća visokog kvaliteta. Tradicija proizvodnje voća je ovdje duga par stotina godina. Rakije proizvedene od majevičkog voća posjeduju specifičnu aromatiku i veoma su prepoznatljive na tržištu.

Poseban spoj klime, zemljišta, osunčanosti, ruže vjetrova i tradicionalne recepture daje ovim rakijama karakteristične arome i odražava pravi karakter podneblja iz kog dolazi.

Kako ste došli na ideju da se destilerije zove baš Epoha, a da imena rakija prate različite epohe?

Smatramo da je rakija nepravedno zapostavljena u odnosu na druga alkoholna pića, kao što su francuski konjak, škotski malt viski ili ruska vodka. Vjerujemo da će ubrzo pronaći svoje mjesto na listi vrhunskih pića i da je naredni period epoha rakije, otuda i naziv Epoha. Svaki našu rakiju predstavili smo kroz vrijeme odnosno epohu koja tematski odgovara vrsti, senzibilitetu i ukusu.

Tako je “Klasika” rakija od šljive, jer šljivovica je kod nas klasika. “Romantika” je rakija od kruške vilijamovke, jer se najviše dopada damama. “Impresija” je rakija od kajsije, jer kajsijevača daje nezaboravne čulne impresije. “Renesansa” je rakija od dunje, jer proizvesti prirodnu rakiju od dunje je ravno najzahtjevnijim renesansnim umjetnickim djelima. I na kraju “Simbolika” naša najbolje ocjenjena rakija na svim takmičenjima, travarica koja je simbol naše destilerije.

Koja rakija se za sada najviše pije?

Konzumiranje rakija po vrstama zavisi od podneblja, odnosno tradicije ispijanja rakija. Kada je Republika Srpska u pitanju u Krajini od naših rakija najviše se pije travarica i dunjevača, u  Semberiji šljivovica i kajsijevača, a u Hercegovini šljivovica i vilijamovka. U Srbiji barrique rakije, dok u Švajcarakoj dunjevača i kajsijevača. A u svim regionima posebno su interesantne rakije od autohtonih sorti voća.

Recite nam nešto o barique verzijama. Kako teče taj proces, šta je finalni proizvod, po čemu su te rakije posebne?

Možda i najzahtjevniji proces u proizvodnji rakija je odležavanje u drvenim buradima ili bačvama, odnosno starenje rakija. Naše rakije odležavaju u barrique buradima, 225l zapremine, od šumadijskog hrasta sorte Kitnjak. Minimum 60 godina staro drvo, građa prirodno sušena minimum tri godine.

Kombinacija aroma dobijenih od hrasta Kitnjaka i primarnih aroma od ovih voćnih ljepotica daje nezaboravne čulne impresije i rakije postizu veoma veoma visok kvalitet.

Ko je zadužen za to da finalni proizvod, svaka od rakija, bude baš ono što ste zamislili? I da li ste do sada osvajali neke nagrade?

Ideja o finalnom izgledu rakija potiče od samih tvoraca, odnosno vlasnika destilerije. U konačnici sve mora da izgleda onako kako smo to mi zamislili. U procesu proizvodnje koristimo pomoć najistaknutijih stručnjaka, kako tehnologa za fazu proizvodnje destilata, dizajnera za vizuelni identitet, tako i marketing stručnjaka za krajnju promociju gotovog proizvoda.

Medalje i nagrade su značajne za mlade destilerije, mi to koristimo da skrenemo pažnju na naše rakije. Ali uspjeh bi trebalo ponoviti i u narednim godinama, pokazati da to nije bila slučajnost. Naše rakije postižu visoke rezultate na skoro svim relevantnim regionalnim takmičenjima.

Ja, na primjer, ne ubrajam Epohu među destilerije koje su u potpunosti afirmisane, pozicionirane i komercijalno zastupljene i mislim da treba na tome da nastavimo da radimo. Jer nije dovoljno dobiti dva-tri zlata na takmičenjima i onda uživati na lovorikama čekajući da tržište to prepozna. Potreban je dugogodisnji rad kako bi se postigli rezultati kojima bi mi bili zadovoljni.

Destilerija je i više od samo proizvodnje. To je i turističko mjesto gdje imate organizovane posjete, druženja i mnogo uživanja. Kako do termina za posjetu?

Destilerija Epoha je jedna od rijetkih koje su proces proizvodnje postavile po najsavremenijim haccp standardima. U destileriji sve se radi transparetno i posjetioci mogu da se uvjere u način na koji mi proizvodimo rakije. Takođe, degustacija u barrique podrumu ima jednu posebnu draž, jer pored rakija koje su na tržištu mogu da se probaju i destilati u pripremi koji čekaju da ugledaju svjetlost dana.

Gdje se sve mogu kupiti vaše rakije?

Rakije Destilerije Epoha, na tržištu BiH se mogu naći u maloprodajnom objektima marketa “Tropic” i “Crvena Jabuka” a uskoro i u on line prodavnici na našoj web prezentaciji. Takođe, i u restoranima, hotelima i kafićima u skoro svim većim gradovima BiH.

Recite nam, koju vi Epohu najviše volite?

Sve rakije iz asortimana Destilerije Epoha imaju svoje vrijeme i mjesto konzumiranja… Bezbojne rakije iz standardne serije su “all day” rakije. Mogu da se piju i ujutru uz kafu, uz ručak kao i aperitiv uz večeru. Barrique rakije su dižestivne, zahtjevaju meze ili  hranu. A travarica je specijalna rakija koja se konzumira uz suvi kolač, štrudlu ili lijenu pitu. Tako da i ja, u zavisnosti od prilike, mijenjam svoje favorite.

Preuzeto sa: seesrpska.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije