FantastičnonajnovijePraktična LolaRadoznala Lola

Uz ovih nekoliko savjeta biljke vam neće uvenuti dok ste na godišnjem

Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi od nas će na put, pa makar i na nekoliko dana.

Redakcija

journal.hr

Osim planiranja, pakovanja i nakraju odmora veliki zadatak mnogima od nas je organizovati svoje biljke. Naime lako je tokom godine uzgajati džunglu, ali ona često dođe na pravi tests za vrijeme ljetnih mjeseci.

Kako biljkama osigurati dovoljno vode dok ste na godišnjem odmoru?

Donosio nekoliko trikova i savjeta koji će spasiti vaše zelene cimere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🅿️aul (@plantmepaul)

Old school stil

Mnogi od vas vjerovatno već dobro znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni konopac ili špaga. U posudu (po mogućnosti veću) ulijte vodu i špagom ili konopcem spojite ju s teglom u kojoj je biljka. Biljka će sebi preko konopca uzimati vode koliko joj je potrebno, a ovo rješenje je idealno ako idete tek na nekoliko dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Teodora Vojnov (@plantad0ra)

Navodnjavanje bocom

Kako bi napravili vlastiti sistem navodnjavanja potrebna vam je plastična boca na kojoj ćete izbušiti sitne rupice i postaviti ju napunjenu u zemlju. Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku. Pripazite samo da bocu staviti uz rub tegle, ako je moguće dalje od korijena.

Teglice sa sistemom navodnjavanja

U vrtnim centrima možete potražiti teglice koje u sebi imaju spremnike za vodu. Takve spremnike napunite vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno. Ovo je praktično za biljke koje ne trebaju mnogo vode, a da znate da ćete na putu biti malo duže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Potey (@poteydotcom)

Održavajte komšijske i prijateljske odnose

Dobar stari komšija, prijatelj ili član porodice ipak je najbolji način zalijevanja biljaka dok ste na godišnjem odmoru. Pobrinite se samo da prije odlaska na put biljke dobro zalijete i ostavite ih po mogućnosti na jednom mjestu (ako ih ima puno) kako bi se osobi koja će vam “uskočiti” bilo lakše snaći.

Ako neke biljke zahtijevaju više ili manje vode ostavite upute, a pomoći će i čokolada kao nagrada. Ovo je super i za provjeru stana dok ste na godišnjem, jer znamo i sami provale su ipak najaktualnije upravo u ljetnim mjesecima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A Magical Minute (@amagicalminute)

Preuzeto sa: journal.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije