Da li ste znaliFantastičnonajnovijeNevjerovatnoRadoznala LolaZabavna Lola

Roditeljstvo kod životinja: Najbolji očevi u životinjskom svijetu

Iako kod mnogih životinjskih vrsta mužjaci igraju važnu ulogu u odgoju podmlatka, ovih pet supertata su visoko podigli ljestvicu.

Redakcija

6yka.com

Najbolji očevi u životinjskom svijetu se mogu pohvaliti sa mnogo toga, ali samo rijetki među njima mogu da iznesu trudnoću. Naime, morski konjici su među malobrojnim životinjskim vrstama kod kojih mužjaci nose nerođene potomke.

Mužjak na stomaku ima tobolac i u njemu nosi jaja, koja je proizvela ženka. Trudni otac (!) može regulisati salinitet vode u tobolcu. Na taj način priprema potomke za život u moru. Trudnoća traje od 10 do 25 dana, zavusi od vrste konjica.

Zlatni lav (Leontopithecus rosalia)

Nije riječ o pravim lavovima, već o – malenim majmunima. Ovi tamarini, koje još nazivaju i “zlatni marmoseti”, spadaju u majmune Novog svijeta (Platyrrhini). Veliki su poput vjeverice, na glavi imaju grivu, a prirodno stanište su im kišne šume Brazila, Argentine i Paragvaja.

Rođenje blizanaca je česta pojava kod zlatnih lavova, a očevi vrlo aktivno učestvuju u podizanju potomaka. Otac nosi mladunče na leđima, sve dok ono ne napuni par mjeseci. To majci olakšava posao.

Ružičasti plamenac (Phoenicopterus roseus)

Plamenci ili flamingosi su velike i lijepe ptice. Žive na ušćima rijeka, pored jezera i močvara. Mužjaci ružičastog plamenca su uglavnom monogamni, a sa ženkama podjednako dijele sve dužnosti vezane za brigu oko potomaka. Zajedno grade gnijezdo i u smjenama leže na jajima. Nakon izlijeganja, oba roditelja hrane ptića.

Naime, oni imaju posebne žlijezde u svom probavnom sistemu, iz kojih se luči “mlijeko”, odnosno izuzetno hranjiva tekućina, koja ima istu funkciju za ptiće nekih vrsta ptica kao i pravo mlijeko za mladunčad sisavaca. Tim sekretom, koji je bogat proteinima, mastima i drugim korisnim tvarima, roditelji hrane mladunče oko mjesec dana, dok ono ne postane sposobno da samostalno pronalazi hranu.

Afrička bik-žaba (Pyxicephalus adspersus)

Afrička bik-žaba ili žaba-bik jedna je od najvećih žaba na svijetu. Hrani se manjim glodavcima, zmijama, pticama, drugim žabama, ponekad i pripadnicima vlastite vrste. Mužjaci su veliki, snažni i agresivni. Ipak, vrlo su brižni očevi. Ženka polaže jaja u malim, ograđenim jezercima, pored neke veće vodene površine.

Nakon oplodnje, mužjak čuva ta jaja, a kasnije i punoglavce, koji se iz njih izlegu. Kada taj mali bazen postane pretijesan za mnogobrojno potomstvo, a i zbog opasnosti od isušivanja, otac-žabac svojim snažnim tijelom prokopa kanal kroz blato i tako otvori put punoglavcima prema nekim većim vodenim svjetovima

Carski pingvin (Aptenodytes forsteri)

Bez dileme, mužjak carskog pingvina pravi je supertata. Nakon kopulacije (parenja), ženka snese jedno jaje. Odmah ga predaje mužjaku. On to jaje drži na svojim nogama i od ledene hladnoće ga zaštiti posebnim tobolcem, koji ima na tijelu.

Taj tobolac služi kao veoma topla deka preko jajeta, a kasnije i ptića. Nakon što mužjaku preda jaje, zajedno s drugim ženkama, majka će otići prema moru, u lov. Neće je biti iduća dva mjeseca. Mužjak za to vrijeme neće ništa ni okusiti, brižno čuvajući i grijući ptića.

Preuzeto sa: 6yka.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije