najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Lek za rak dojke koji može smanjiti rizik od vraćanja karcinoma, dostupan je u Velikoj Britaniji

Lek za rak dojke, koji za trećinu može da smanji rizik od ponavljanja bolesti kod nekih žena, od juče je postao dostupan u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije (NHS).

Prenosimo Redakcija

Eklinika. telegraf.rs

Ovaj lek smatra se „značajnim otkrićem“ za hiljade osoba koje se suočavaju sa rakom dojke, a ispitivanja su pokazala da abemaciklib može za trećinu da smanji rizik od ponavljanja jednog oblika bolesti kod nekih žena. Koristi se uz hormonsku terapiju, efikasan je kod osoba koje imaju HR+, HER2 – rani rak dojke, koji ima visok rizik od recidiva i kod žena kojima je tumor uklonjen operacijom.

Abemaciclib lek za rak daje se uz hormonsku terapiju

Svetsko ispitivanje, koje je vodila bolnica Royal Marsden Hospital u Londonu, pokazalo je da abemaciclib, koji se daje uz hormonsku terapiju, smanjuje rizik od povratka raka za 32 odsto, u poređenju sa slučajevima kada se daje samo hormonska terapija. Svake godine, 50.000 žena u Engleskoj oboli od raka dojke i procenjuje se da lek može da pomogne hiljadama Britanki godišnje. Rak dojke je najčešći karcinom kod žena, i iako je prognoza za ovaj oblik bolesti uglavnom pozitivna, on bi se mogao proširiti i postati neizlečiv kod 20 do 30 odsto pacijenata.

Kako deluje lek za rak dojke abemaciclib?

Abemaciclib blokira proteine odgovorne za stimulaciju ćelija raka i sprečava ih da se razmnožavaju i rastu. Obično košta 2.950 funti za 56 tableta, a proizvođač je američka kompanija Eli Lilly koja je pristala da da popust britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

– Strah da se rak dojke vrati ili proširi na druge delove tela i postane neizlečiv, može da izazove znatnu anksioznost kod toliko žena i njihovih najbližih. Sada je važno da kliničari razgovaraju o ovom novom tretmanu i rizicima i prednostima sa pacijentima koji ispunjavaju uslove za dobijanje leka – izjavila je Morgan of Drefelin, izvršna direktorka Breast Cancer Now.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije