DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Podijeljena mišljenja: Je li odluka da George i Charlotte dođu na sahanu kraljice ispravna?

Vijest kako će princ George i princeza Charlotte prisustvovati sahrani svoje prabake Elizabete izazvala je mnogo komentara na društvenim mrežama.

Redakcija

zadovoljna.dnevnik.hr

Prema prvim najavama, 9-godišnji George i 7-godišnja Charlotte trebali su biti dio povorke koja prati kraljičin kovčeg do crkve. To se na kraju ipak nije dogodilo te su princeza i princ u društvu svoje majke odmah došli u Westminstersku opatiju u kojoj se održava posljednji ispraćaj.

Foto: Afp

I dok neki odluku princa i princeze od Walesa da njihovo dvoje najstarije djece dođe na sahranu smatraju u potpunosti ispravnom, mnogo je onih koji misle kako su princ George i princeza Charlotte ipak previše mali kako bi prisustvovali ovako velikom javnom ispraćaju.

S potonjima bi se sigurno složio i princ Harry. Naime, u intervjuu danom u sklopu obilježavanja 20. godišnjice smrti princeze Diane, Harry je priznao koliko mu je teško pala sahrana majke te ceremonijalni dio okom kojeg je bio prisiljen pratiti njen kovčeg do crkve.

Moja majka je upravo umrla i morao sam hodati iza njenog kovčega okružen hiljadama ljudi, a milijoni su me gledali na televiziji. Mislim da niti jedno dijete ne bismo smjeli to tražiti, pod nikakvim okolnostima. Mislim da se to danas ne bi moglo dogoditi, kazao je Harry 2017. u intervjuu za podcast Mad World.

Foto: Profimedia

Princ je imao 12 godina kada je njegova majka umrla, a njegov brat William 15. I on je prije nekoliko dana priznao da mu smrt bake, tugovanje javnosti i pripreme za njezin ispraćaj vraćaju bolna sjećanja na majčinu smrt i sahranu.

S druge strane, britanski rojalisti i ostali poštovaoci  monarhije šrirom  svijeta smatraju kako je princ George, kao drugi u redu za nasljeđivanje britanske krune, u ovom trenutku itekako dovoljno velik da prisustvuje sahrani, baš kao i Charlotte. Neki misle da je i 4-godišnji princ Louis trebao biti dio ispraćaja jer za članove kraljevskih porodica ipak vrijede drugačija pravila.

Foto: Profimedia

Kako je u svom tekstu na temu toga trebaju li djeca ići na sprovode napisala naša kolumnistica Barbara Slade Jagodić, psiholozi tvrde da većina djece može shvatiti što je smrt između 5. i 7. godine života, dok mlađa djeca nemaju još sposobnost povezivanja sprovoda s nečim finalnim.

Kako kažu, gotovo nitko ne dolazi na terapije kad odraste jer su bili na nekoj  sahrani. Neki pak dolaze jer nisu bili, zaključila je.

Smatram da…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije