DogađajiLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Željko Samardžija: Tajna uspjeha je u konstantnom radu i napretku, nema čarobne formule!

Kažu da je jedna od najvažnijih osoba u životu svake žene – frizer, teško pronalazimo onoga ko će se brinuti o našoj kosi na način na koji želimo, a jednom kad ga nađemo čuvamo ga kao oko u glavi.

Redakcija

Sinonim za dobru frizuru i njegovanu kosu u Banjaluci, a i šire, sigurno je ime Željko Samardžija, čovjek koji je svoj život posvetio „uljepšavanju“ žena, ali i edukaciji mlađih kolega.   Sa Željkom Samardžijom smo razgovarali povodom projekta Master class Hair project 55, ali i povodom bogate karijere.

Recite nam nešto više o svojim počecima, kada je i kako sve počelo i zašto baš frizerski posao?

Ako bolje razmislim mislim da sam od malih nogu razmišljao da radim rukama. Uvijek sam volio nešto da pravim, a materijali su bili uglavnom prirodni kao što je i ljubav prema prirodi. Kosa se desila slučajno, a možda je baš trebalo biti tako.

Bio sam dobar klinac sa jednom traumom, za koju smatram da je odgovorna za kreativni dio mene. Sa 12 sam se preselio iz Njemačke u Gradišku i od tada ništa nije bilo isto. Jedna vrsta zatvaranja u svoj svijet vjerujem da stvara kreativnost, ludilo ili nešto treće. Ja sam uvijek volio da radim i spas sam našao u stvaranju rukama.

Po prirodi esteta, sve je vodilo ka modi pa tako usko ka kosi.

Kada poredite svoje početke i početke novih generacija danas – gdje su osnovne razlike? Da li mislite da su neka prošla vremena donosila više strasti za ovaj posao?

Ništa ne može da se poredi pa ni počeci tada i danas. Nekada si u salonu kao početnik mogao da: ćutiš, radiš, ne pitaš, kradeš očima, vježbaš na drugaricama, ne kasniš, cijeniš majstora, ne tražiš ništa jer ništa ne možeš dobiti…

Danas kao početnik: plaćen si, ali nisi zadovoljan i to daš do znanja. Vježbaš na Akademijama ili modelima, imaš svu YouTube i digitalnu podršku, ne moraš da cijeniš nikoga, pitaš sve što želiš, imaš potpunu slobodu u radu, kritike ne podnosiš, mijenjaš salone kad god poželiš…

Ako me pitate šta je bolje, ja ću uvijek reći da je to današnje vrijeme. Bez obzira na to što neke stvari ne razumijem, smatram da evolucija ima svoje razloge i da ne može sve biti savršeno, ali dobro uvijek pobijedi.

Koliko je Internet koji je munjevitom brzinom ušao u sve pore društva mijenjao posao kojim se bavite?

Internet, a sa njim i sve mreže, aplikacije i slično su potpuno promjenili način rada.
Prije ste imali nekoliko najboljih frizera koji su se predstavljali na sajmovima u Parizu, Londonu i Njujorku i svi smo čekali taj datum.

Među prvima je bio Azijat Gaj Tang koji je svoje savršene kolore predstavio iz kuhinje i postao frizer broj jedan sa budžetom od 10 dolara.
Novo doba nam je donijelo da možemo svi ravnopravno da izađemo na crtu. Vrijeme je sudija koji će razdvojiti instant od kvaliteta… i to je sasvim ok.

Mislim da smo na početku digitalnog vremena… ako niste ušli u voz… plašim se da drugi neće doći…

Prije više od 10 godina osnovali ste Akademiju za frizere. Kakva su vam iskustva sa Akademije? Šta vas je prijatno, a šta neprijatno iznenadilo u tom procesu učenja?

Akademija je bila pravi spas u jednom trenutku kad smo imali manjak frizera na tržištu. Jedni po završetku ostaju u salonima drugi otvaraju svoje salone. Procenat polaznika koji nastavi da se bavi ovim poslom je više od 90% nakon završene Akademije.

Prijatno je uvijek kada vidite da mlad čovjek želi da uči i napreduje, to me jako ispunjava. Neprijatno je kada su ambicije roditelja veće od dječijih, oni tu dolaze bez volje i takvi rezultati su uvijek loši.

Prijatno je kad na svaku kritiku reagujete dobro u cilju da to popravite, a neprijatno kad vam kritika ne znači ništa, taj osjećaj ravnodušnosti kod frizera me ubija i dan danas.

Organizovali ste niz događaja u Banjaluci, pred nama je još jedan, 30. oktobra u GP Jazavac. Recite nam šta nas očekuje na ovom Master classu? Šta ćete to prenijeti i predstaviti publici koju će činiti preko 200 frizera iz regiona?

Ključ i sama inspiracija seminara jeste kolor koji i dalje čini veliki profit svakog salona.

To i jeste razlog zasto morate biti uvijek korak ispred da bi mogli adekvatno da naplatite svoj rad.

Svaki model će biti uživo rađen na sceni. Bukvalno od početka do kraja procesa koji će voditi moja malenkost, Sonja Radoja i
Irena Šljivar, svako sa svojim asistentima.

Inspiraciju za nove kolor tehnike smo dobili u Brazilu na licu mjesta od najboljih stručnjaka iz te oblasti.

Dio programa smo odvojili za njegu kose koja je ključ uspjeha svakog dobrog kolora.

Male tajne velikih majstora uvijek postoje.

Naš gost Brankica Raković je jedan od najuticajnijih digitalnih stručnjaka na našim prostorima. U kratkom obraćanju ona će vam približiti digitalni i viralni svijet, koliko god vi htjeli ili ne… on je i sad pred vama.

Biznis forum je zamišljen kao mala diskusija poznatih i uspješnih frizera iz regiona.

Stevo Pavlović – Stevo hair&academy Ljubljana, Ivan Jagarčec -Kanso Akademija Zagreb, Elma Hadžifejzović – Studio Ogledalce Sarajevo, Jelena Srna – Studio Prostor Beograd, Danijel Marjanović – Marjanović Hairstyle Banja Luka.

Na samoj sceni nećemo predstavljati niti jedan brend sa kojim radimo. Želimo da držimo fokus na radu i struci.

Planirano je oko 6 sati veoma sadržajnog programa, sa kratkom pauzom od 30 min kako bi mogli da se opustite uz hranu i piće i razmijenite utiske sa kolegama iz cijelog regiona.

U Banjaluci važite za čarobnjaka. Za šišanje, za farbanje, za zdravlje kose. U čemu je tajna uspjeha? Šta su kompromisi na koje ste morali da pristanete i oni na koje ne biste nikad?


Tajna nikad nije u nekoj čarobnoj formuli! Ona je u konstantnom radu i napretku kao ključu uspjeha. Pijanista isto tako mora svaki dan marljivo da vježba ako želi ostati dobar ili najbolji.

Druga stvar je slušati ljude, a ne samo pričati. Komunikacija je prvi i najvažniji korak u kavalitetnom razvoju dvoje ljudi. U ovom slučaju to su frizer i njegov klijent.

Treća stvar je osloboditi se svih predrasuda koji vam troše energiju. Fokus je isključivo na željama klijenta, vašem znanju i sposobnostima!!! Možda zvuči prosto, ali to je je dug proces za prosječnog balkanskog frizera.

Vi ste frizer, umjetnik, otac, učitelj, mentor. Šta biste kao neko sa toliko iskustva rekli onima koji upravo sada donose odluku da krenu vašim putem?

Budite svoji, imajte viziju koliko god je moguće, slušajte i posmatrajte ljude oko sebe ili na mrežama. Ljudi se mijenjaju, a i vi sa njima. Izgradite svoj stil i ne plašite se nešto ne raditi, ima neko ko će to uraditi.

Cijenite ljude, njihovo vrijeme i povjerenje i to će vam se vratiti.

Radite puno, od toga niko nije nastradao kao od ljenosti.

Anegdota koju biste izdvojili iz dugogodišnje karijere?

Bila je gužva, ošišao sam gospođu i moji saradnici su je farbali i fenirali. Poslije dva sata sam joj ljubazno prišao i rekao: “Dobar dan, šta možemo učiniti danas za Vas?” Ostala je nijema, a i ja kada su mi rekli.

Ovu sramotu sam namjerno ispričao, kao opomenu meni da držim fokus.

I za kraj: Šta biste bili da niste frizer?

Ja se još uvijek nadam da ću otvoriti svoj restoran koji će biti najbolji mali restoran u gradu. Savršen partner za to bi bila moja prijateljica Jadranka Tulumović.

Sem savršene hrane, taj restoran bi imao dušu, priču, najbolje goste i puno smijeha.

Živim za taj dan.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije