najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaZabavna Lola

Da li se moda 2010ih vraća prije nego što smo je očekivali?

Uvriježeno pravilo modne industrije naglašava da je potrebno dvadeset godina kako bi se nešto vratilo u modu, međutim sa ubrzanim načinom života i protokom informacija djeluje da se i ciklus trendova skratio.

Piše: Anja Čaušević Redakcija

Stil i moda sa počekta mileniuma i dalje dominiraju modnim pistama i prodavnicama odjeće, no čini se da se 2010e vraćaju brže nego što smo ih očekivali.

Prošle decenije se ne sjećamo baš tako rado kada je u pitanju moda. Dominirao je maksimalizam: jarke boje, mnogo nakita, vibrantni printovi, logo-mania i platforme.

Mojoj generacji, tada u ranim tinejdžerskim godinama, novonastale društvene mreže od Tumblr-a preko YouTube-a do Instagrama  su definisale ukus i stil, a i začinjanje kulta online influensa je ostavilo značajnog traga.

Razvijalo se mnoštvo različitih stilova i estetika od soft grunge, opjednustog muzikom Lane Del Ray i crnom-bijelim Tumblr feedom do WeHeartIt sekte zaljubljene u mirisne svijeće, velike mašne, cvijeće u kosi i pastelne boje.

Moda je, u suštini, izgledala kao i tadašnji Instagram postovi – nabacano, bez jasne strukture, u nekoordinisanom spektru boja. Miješali smo metale, printove, kačili nitne na sve što postoji, nosili majice sa brkovima i sovama u neonskim bojama koje su umjesto poruba imale rese i uparivali ih sa tirkiznim i lila preuskim farmerkama popularnog naziva jaggings (jeans + leggings). Kada tako postavimo stvari nije to baš period u koji bismo se rado vratili, ali trendseteri, buyeri i kreativni direktori se ne slažu sa nama.

Mnogi dizajneri su se pozvali na prošlu dekadu i u februarskom i u septembarskom turnusu sedmica mode. Givenchy, Moschino i Louis Vuitton su septembru na pistu vratili peplum haljine i balon suknje. Sve popularniji brend The Attico je, u Njujorku, predstavio kolekciju koja odiše duhom 2010ih sa resama, asimetičnim suknjama i neon bojama.

Visoke štikle sa platformom i debelom potpeticom, zajedno sa kožnim podignutim mokasinama sa prenaglašenim đonom koje su prošetali Versace modeli mnogo podjećaju na Jeffrey Cambell Lita cipele i creepers patike koje su bile posvuda 2016.

Na to sve Isabel Marant je početkom godine izbacila redizajn svojih patika sa platformom, dok je Demna Gvasalia u Balenciagi predstavio modernizovanu verziju city torbe – jedne i druge su među najprepoznatljivijim simbolima sredine 2010ih.

Komercijala moda je takođe prigrlila reinkarnaciju 2010ih, ali im je kao i visoka moda dodala savremene elemetne. Uske farmerke u bojama i helanke sa drečavim printom ovih dana gledamo po društvenim mrežama u novim krojevima, opuštenijim, nižeg struka i strukturisanijim, i materijalima poput vinila i lateksa.

Disko pantalone su najvjerodostojniji primjer. Mnogo popularne influnserke ponovo promovišu it torbe iz prve polovine prošle decenije poput Givenchy Antigone i Stella Mccartney Falabella. Zamah trenda ogleda se i u porastu potražnje za komadima iz Celine kolekcija Pheobe Phillo, neoprena i Lita cipela na preprodavačkim, vintidž, online prodavnicama poput Depop-a i RealRela-a.

Popularni brendovi brze mode poput Zare već su u jesenjoj kolekciji predstavili različite varijacije na temu asimetričnih suknji – preklopi, nejednaki porubi, paneli različite dužine, ali i po uzoru na kuće visoke mode dodali su volane, rese i printove na svoj repertoar.

Jahaće cizme, baletanke, mokasine i čizme preko koljena su takođe posvuda, prilagođene trenutnoj popularnoj esetici, u modernizovanim siluetama, debljim đonovima i opuštenijim materijalima poput glatke kože i satena.

I ne smijemo zaboraviti grandiozni povratak UGG čizama, koje su bile sinonim za kul prije sedam/osam godina. Čim ih je Bella Hadid izvela u šetnju Njujorkom prije nekoliko mjeseci, iznova su postale must  u ormaru svake šik djevojke.

U eri Tiktoka i prevrtljivosti generacije Z koja svake sedmice mijenja stil kom je privržena, teško je prognozirati obim popularnosti bilo kog trenda. Prisustvo 2010ih je neosporivo, ali trenutna opšteprihvaćena struja u modnoj industiji gubi na rigidnosti i dopušta nam da sve trendove presonalizujemo.

Nismo više određeni samo jednom esetikom ili jednim jasnim stilom, miješamo i uparujemo po ličnim preferencama i kreatori trendova nas u tome podržavaju. Zato ako ste nostalgične otvorite stare ormare i sa ponosom prošetajte svoju omiljenu cvjetnu haljinu iz 2014., činite uslugu i planeti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije