DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojavePorodicaRadoznala LolaŽivot

Silvana je prva žena koja je usvojila dete sa Daunovim sindromom

“I mene su roditelji ostavili, zbog Une sam im oprostila”

Redakcija

najzena.rs

Silvana Veselinović je prva žena u Srbiji, koja je usvojila dete sa Daunovim sindromom.

Foto: Marko Metlaš

– Prvi susret sa Unom, bio je neobičan, specifičan… Sedela je u ćošku sobe, okrenuta prema zidu. Pozvao je vaspitač a ona se zateturala pošto nije znala da hoda. Sva nekako srećna, zagrlila me, a te emocije koje sam videla u tom trenutku iako ona nije znala da mi pokaže, ja sam znala da je to to – ispričala je Silvana za “Naj ženu”.

Suprug i deca su je odmah podržali, a Silvana ih sada u šali pita da li bi je toliko voleli kao danas, da je stvarno rodila.

 

Od Asocijacija mama Srbije i našeg portala “Naj žena” Silvana je dobila vaučer od 10.000 dinara, paket proizvoda Femisan A i kozmetika Švarckopf.

Zahvaljujući Silvani i njenoj želji da joj pomogne i ogromnom strpljenju, Una je prohodala, posle tri godine naučila je samostalno da jede, a posle pet i da sama ide u toalet. Una danas ima 14 godina, ide u školu, samostalno do prodavnice, druži se sa ostalom decom, i ima lep, ispunjen život, zahvaljujući Silvani koja joj je pružila dom, porodicu i ljubav.

– Predrasuda i loših komentara je uvek bilo i svakog dana ih čujemo. Šta će vam takvo dete, koliko uzimate novac za takvo dete, je l’ ga čuvate samo do 18. godine i još mnogo glupih pitanja.

Takođe, napominje Silvana, u Srbiji ljudi često sažaljevaju majke koje imaju decu sa nekom vrstom invaliditeta, pa kažu “jao, jadna ona”.

– Ja nisam jadna, ja sam hrabra žena. I kada bih se ponovo rodila sve bih isto uradila. Taj jedan hromozom viška, nama ne znači ništa – ponosno i sa puno ljubavi ističe Silvana.

I Silvanin život bio je težak. Kao bebu od pet meseci usvojio je bračni par iz Jagodine i sve do svoje 15 godine nije ni slutila da joj roditelji nisu biološki. To saznanje je doživela veoma tragično, prestala je da govori i povukla se u sebe.

Foto: Marko Metlaš

Ipak, Suzana je uspela da se izbori i nastavi normalnim životom, a kada se udala i ostala trudna sa prvim detetom, osetila je potrebu da stupi u kontakt sa svojom biološkom majkom.

– Moj susret sa mojom biološkom majkom je bio tužan. Tad sam prvi put otišla u Beograd a ona me je čekala na Železničkoj stanici. Imala je fotografiju od mene, dugo smo plakale, falila mi je celog života, a zahvaljujući Uni ja sam joj oprostila – rekla je Silvana za “Naj ženu”.

Foto: Marko Metlaš

Preuzeto sa: najzena.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije