LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Naklon za predsednika Severne Makedonije koji je odveo devojčicu sa Daunovim sindromom u školu jer su je sva deca izbegavala

Embla Ademi, 11 godina stara devojčica iz Severene Makedonije i predsednik ove države postali su glavna svetska vest kada su ruku pod ruku otišli zajedno u Emblinu školu u Gostivaru, gradu na severu zemlje.

Redakcija

noizz.rs

Foto: noizz.rs

Nije da je uobičajeno da Stevo Pendarovski prati decu u školu, ali osetio je potrebu da to uradi zbog Emabale koja godinama trpi vršnjačko nasilje.

Embla ima 11 godina. Ima i Daunov sinrom i zbog toga je često na meti druge dece u školi koji je ili vređaju ili potpuno ignorišu, a čak je i nekoliko roditelja od škole tražilo da devojčicu prebace u drugo odeljenje preteći bojkotovanjem nastave.

Predsednik Severene Makedonije smatrao je da mora nešto da učini za devojčicu, nadajući se da će tako poslati poruku podrške i drugoj deci koja trpe isto.

Rodtelji dece koja su u razredu sa Emblom tvrde da je devojčica navodno bila “agresivna” i zbog toga su je nastavnici odvojili od ostale dece i postavili posebnu klubu u hladnu sportsku halu gde su samo stavili malu grejalicu uz njenu stolicu. Sve ovo desilo se iako su socijalni radnici utvrdili da navodi drugih roditelja su istiniti i da Embla uopšte nije nasilna.

Njeni roditelji su bili istrajni u zahtevima da se devojčica vrati na redovnu nastavu i u tome su na kraju i uspeli. Međutim, ostali su se opet pobunili i dete je vraćeno da sedi samo tokom nastave u toj hali.

Vest o ovakvom odnosu prema devojčici stigla je i do predsednika Pendarovskog koji je odlučio da jasno stavi do znanja da maltretiranje deece uopšte, a naročito dece sa posebnim potrebamama, neće biti tolerisano. Zato je odlučio da poseti Emblinu porodicu i da sa njom zajedno ode do škole.

Predsednik je rekao kako je ponašanje koje ugrožava pravo deteta neprihvatljivo, naročito ako su u pitanju deca sa atipičnim razvojem. Ona ne samo da treba da koriste svoja prava koja zaslužuju, nego moraju da se osećaju ravnopravno i dobrodošlo i u školskim klupama i na školskim igralištima.

Naša je obaveza, kao države ali i kao pojedinaca, da im svi zajedno ovo obezbedimo uz konstantnu empatiju – stoji u zvaničnom saopštenju njegovog kabineta.

Kako je dodato to će pomoći Emboli i deci poput nje, ali i celom društvu koje takođe mora da nauči više kako da iskreno prihvati sve i da bude solidarno.

Predsednik Severne Makedonije sa porodicom devojčice
Foto: Instagram Stevo Pendarovski / Instagram

Ministar prosvete i nauke Severne Makedonije pre toga je rekao kako će se Embla ponovo vratiti u svoje odeljenje i da sama devojčica isprva nije bila srećna zbog te vesti jer je osetila da nije voljena i prihvaćena a sve, kako kaže inistar, zbog stereotipa i predrasuda koji su i te kako prisutni u makedonskom društvu prema ljudima sa posebnim potrebama.

Zijasin Neuredini, direktor škole, saopštio je da se sa ocem devojčice dogovorio da Amble ostane u školi, ali da će se ona smenjivati između tri razreda kako ne bi ostajala u jednoj učionici. Otac devojčice je sve ovo demantovao i rekao da nikada nije razgovarao sa direktorom o načinu na koji predaje.

Otac je uveren da je devojčica diskriminisana od strane drugih učenika, prenosi makedonski portal Puls info.

Preuzeto sa: noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije