FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

10 stvari koje bih voljela da moja djevojčica ima na umu

Na Međunarodni dan djevojčica, bez mnogo filozofije i krupnih riječi, hajde da djevojčice naučimo ovome.

Brankica Raković

 • Lijepa si. I mnogo više od toga. Iako će ti se činiti da te posmatraju najviše kroz fizički izgled, imaj na umu da si mnogo više od nosa, usana i grudi.
 • Imaš pravo na “ne”. I neće te niko manje voljeti, nećeš biti manje vrijedna i nećeš “ostati bez nekoga” zato što se usudiš da kažete ne. Ne je tvoj štit, tvoje oružje u borbi sa svijetom koji ne voli “ne”, tvoj neprobojni plašt.
 • Ljubav ne boli. Tip za mame i tate: Recite to svojim djevojčicama često, pokažite im svojim primjerom, ne dajte da misle da je u redu da ih boli. Nikad nije.
 • To što plačeš ne znači da si slaba, to znači da ne zadržavaš osjećanja u sebi. Pogrešno je što muškarce uče da su slabići ako plaču. Nije pogrešno plakati.
 • Ne možeš i ne moraš sve sama. Pogrešno nas uče da svoju imaginarnu moć pokazujemo time što možemo sve same. To nas lako dovede da više, zdravstveno, ne možemo više ništa. Pristani na pomoć, osloni se, predahni, podijeli obaveze i odgovornosti.

 • Muškarci nisu neprijatelji. Nije feminizam pokret koji negira ulogu muškarca u životu svake žene. Muškarci mogu biti i jesu sjajni partneri, prijatelji, oslonac i podrška. Kao i među ženama, svakakvih nas ima.
 • Možeš da budeš šta god želiš. Bez obzira što se to drugima neće dopasti. Bez obzira što se to ne uklapa u sliku tvoje budućnosti koju imaju tvoji roditelji. Bez obzira na to što se čini nemogućim. Ako ti znaš i osjećaš da je to TO, go for it.
 • IMAŠ PRAVO NA GREŠKE. Ovo bih na bilborde stavljala. Greške ne znače da si gotova. Greške ne znače da si loša. Greške ne znače da treba da odustaneš (a ponekad i znače, procijeni.) Greška znači da si probala. Da si dobila priliku da naučiš. Da to možda nije tvoj put. Greška je okej.
 • Izvini, ali boljeće. Mnogo toga će te u životu boljeti. Nekad će ti se činiti da ne možeš više. Nekad ćeš htjeti da odustaneš. Tad će na red doći snaga odnosa koje si stvarala, snaga tvoje volje, tvoje mentalno zdravlje u koje moraš ulagati. Boljeće. Ali znaš šta, malecka – proći će. Obećavam. Ako dugo bude boljelo – nemoj da te bude blam da potražiš pomoć. Sjeti se. Ne moraš sve sama.

 • Roditelji nisu uvijek u pravu. Pišem ovo kao roditelj, ali i kao ćerka. Očekivanja roditelja znaju biti užasan teret. Spusti ga. Ambicije roditelja znaju biti strašan teret. Spusti ga. Njihova zavisnost od tebe zna biti nenormalan teret. Spusti ga. Ti nisi odgovorna za to kako će se tvoji roditelji osjećati. U svakom trenutku oni su odgovorni za tebe. Ne obrnuto.

I bonus savjet:

 • Voli, malecka. Sve dok te ljubav vodi, biće i svjetla. Nemoj zaboravljati da nazoveš svoje roditelje, svoje prijatelje da im kažeš da ih voliš. Voli sebe. Voli ono što radiš. Voli ono što jedeš. Voli sve ono prema čemu ideš. I govori naglas svo to voljenje. Neka ljubav vuče stvari naprijed.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije