DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala LolaZabavna Lola

Život Kim Katral: Doživela je svetsku slavu u 40-im i sinonim je za žensku samostalnost i snagu

Glumica koja je svetsku slavu stekla ulogom ekstravagantne Samante Džouns u seriji “Seks i Grad”

Redakcija

ona.telegraf.rs

Žena koja je pomerila granice, kako u glumi, tako i u stvarnom životu, Kim Viktorija Katral, živi je dokaz da se hrabrost i smelost isplate i da uspeh i privlačnost nisu rezervisani samo za devojke u 20-tim i 30-tim.

Glumica koja je svetsku slavu stekla ulogom ekstravagantne Samante Džouns u seriji “Seks i Grad”, imala je 41 godinu kada je u njene ruke dospeo kultni scenario.

Iako je glavni lik u seriji pripadao Sari Džesiki Parker i svaka od četiri heroine je jednako doprinela stvaranju remek dela, Kim je bila najkontroverzniji lik s najviše eksplicitnih scena i veoma društveno “neprihvatljivim” stavom prema muško-ženskim odnosima u to vreme.

Može se reći da je njen slobodan duh, apsolutna samostalnost, nepresušna ambicija i prvenstveno – samopouzdanje da se odupre društvenim standardima nametnutim od strane patrijarhijskog standarda, ono što je krasilo kako lik Samante, tako i karakter Kim lično.

Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Više puta je isticala da ona i Samanta nemaju mnogo sličnosti kad je u pitanju ljubavni život, ali kad su u pitanju snaga i stav prema životu, itekako se “stapaju u jedno”.

– Samanta je kao neka druga koža koju “obučem”, ona je deo mene i neizmerno je volim. Iako nisam nikad bila toliko slobodna u muško-ženskim odnosima, ipak mislim da u svemu tome treba pronaći zabavu. Prijateljstva i karijera su mi izuzetno važne jednako kao i njoj – navodi Kim za “Irish Examiner”.

Foto: Tanjug/AP

Detinjstvo i ulazak u svet glume

Kim, ćerka građevinskog inženjera i sekretarice, odrasla je rastrzana između života u Engleskoj i Kanadi jer su se zbog bolesne bake roditelji često vraćali iz provincije u Vankuveru u Liverpul.

– Roditelji su imali ogroman uticaj na razvijanje moje ličnosti. Tata mi je uvek govorio “možeš šta god zamisliš”, tako da sam odrasla znajući da on veruje u mene i da za šta god se odlučim – moći ću to da ostvarim.

– Majka mi je imala užasno teško detinjstvo, njen otac napustio je moju baku koja je imala troje dece i ostavio ih u strašnom siromaštvu. To me je zaista inspirisalo da se divim pravim ženama koje se ne uklapaju u standarde “superžene današnjice”, ali imaju neverovatnu moć preživljavanja, kao moja baka – s ponosom je pričala Kim za“The Guardian”.

Godine 1972. glumica je napustila Kanadu i otišla za Njujork kako bi pohađala “Univerzitet Dramske Umetnosti”, za koji je dobila stipendiju. Ubrzo je usledila i njena prva ulogu u trileru “Rosebud”, 1975.

-Režiser mog prvog filma, koji sam snimala sa 17 godina, rekao mi je da ga podsećam na Merilin Monro – dobar izgled i malo talenta. To je bilo traumatizirajuće – podsetila se glumica.

Pored toga, glumica je istovremeno gradila karijeru u pozorištu i čitala poeziju po raznim “klubovima”.

Foto: Profimedia

Uloga Samante Džons

Fatalna lepotica, Kim, odbila je ulogu Samante čak tri puta pre nego je potpisala ugovor 1997. godine.

– Nisam mislila da mogu to da izvedem, bližila sam se 42. godini i osećala se “starom” za ulogu. Kad smo uradili pilot epizodu, bilo je dobro ali nije bilo to – to. Moja intuicija govorila mi je da grešim i odjednom, stvari su počele da dolaze na svoje mesto. Što više glumiš neki lik, više ga menjaš i prilagođavaš sebi.

– Sećam se jednog dana sam se glasno nasmejala i pomislila: “čoveče, ovo je prirodno i sjajno, ovako će se Samanta smejati” – prisećala se Kim u intervju-u za “Variety”.

Samanta Džons je pomerila standarde društva i Holivuda kada je reč o privlačnosti. S obzirom na opšte poznatu činjenicu da se u većini filmova za izabranicu muškog protagoniste uvek bira žena do 40-te godine, ukoliko je u pitanju uloga “fatalne žene”, Kim navodi da je ovo bila prekretnica.

– Nadam se da sam makar malo uticala na viđenje sveta o tome šta je privlačno i da će naredne generacije prihvatiti ovaj model razmišljanja – godine nisu merilo.

Tri razvoda u ljubavnoj biografiji

Njen prvi brak s kanadskim piscem i glumcem Lari Dejvisom trajao je od 1977-1979, a par se razišao zbog toga što je Kim, 22-godišnjakinja u tom periodu, bila “preambiciozna”.

– Kada mi je prvi brak propao znala sam da ću biti okej šta god se desi, na duge staze. Uvek sam bila nesigurna kad je u pitanju moj lični život, u odnosu na profesionalni.

Na početku smo imali isti cilj, ali vremenom on više nije razumeo moju potrebu za poslom i želju da budemo jednaki. Shvatila sam da ne mogu da mu promenim mišljenje i da nisam spremna da se kompromitujem, čak ni zbog ljubavi – objasnila je.

Godine 1982, upoznala je Andre Lisona, arhitektu iz Nemačke, a njhova bračna zajednica trajala je sedam godina, te je Kim u tom periodu dosta vremena provodila u Evropi, čak je i naučila nemački jezik.

To je privatna stvar koja je bila veoma bolna za mene – bilo je sve što je Kim ikad rekla na ovu temu.

Njen svakako najpoznatiji muž bio je džez muzičar Mark Levinson, a upoznali su se kada je njena karijera već išla uzlaznom putanjom, te je naizlgled sve delovalo idealno, ali se nakon šest godina i ova zajednica okončala.

Foto: Profimedia

Kim za sve “krivi” seriju “Seks i Grad”, odnosno trud koji je “prebacila” s braka na posao:

– Nikad nisam bila kod kuće jer sam provodila po 18 sati dnevno na setu. Moj suprug je postao usamljen i anksiozan, bilo je zaista, zaista teško.

– U to vreme pokušavali smo da stvorimo porodicu, čak sam krenula na veštačku oplodnju, ali prosto nije bilo moguće sve to ispratiti, morala sam da biram, a meni je karijera bila na prvom mestu. Tad sam se pomirila s činjenicom da neću biti majka, makar ne biološkim putem – istakla je.

Iako se glumica, vremenom, odlučila da ne bude roditelj, ne smatra to “manjkom” u svom životu:

– Nisam biološka majka nikome, ali jesam roditelj. Imam mlade glumce i glumice koje podučavam kao da su moji. Imam nećake i nećakinje s kojim sam veoma bliska.

Možeš da se osećaš kao majka, a da to ne uključuje tvoje ime na rodnom listu deteta. Bitno je naglasati da postoje načini da se “zadovolji” taj prirodni instinkt.

– Nisam menjala pelene, ali sam pomogla mojoj nećaki da završi medicinsku školu; sedela sam svaki dan sa nećakom kada je prolazio kroz depresiju zbog odlaska u vojsku. To su sve majčinske stvari za mene.

– Vređa me to što vas teraju da se osećate manje vrednom, mislim da za mnoge žene moje generacije to nije bio svestan izbor, već prosto sklop životnih događaja, odlažeš i odlažeš, a onda se nađeš u godinama kada je to jako teško, ako ne i nemoguće. Ja sam ispunjena žena i to je jedino bitno.

Odustajanje od trećeg dela filma i snimanja nastavka serije

Iako se godinama šuškalo da Kim nije u dobrim odnosima s ostatkom glumačke ekipe, posebno sa Sarom Džesikom, te je uvek isticala kako su one “koleginice a ne prijateljice”, kao bomba odjeknula je vest da se treći nastavak filma neće snimati jer je Kim odbila.

U razgovoru za “Variety” pričala je otvoreno o svemu:

– Terala sam sebe dugo vremena da igram Samantu upravo zbog ljubavi prema tom liku i dužnosti prema publici. Kada su mi ponudili scenario za treći film, imala sam 61 godinu i znala sam da je dosta.

– Radnja filma je trebalo da uključuje eksplicitne slike koje Mirandin maloletni sin šalje mom liku, smatrala sam da je to takvo degradiranje Samante posle svega što je prošla i samo rekla – “ne”. Trebalo je da prihvate moje “ne” i da jednostavno nađu drugu glumicu, umesto da me medijski maltretiraju.

Glumica ističe da je za snimanje nastavka serije “And Just Like That…”, čula kao i svi drugi, putem novina.

– Nisu mi ponudili da glumim u seriji, što razumem, s obzirom kako smo se razišli zbog moje prethodne odluke. Ja se osećam izrazito “čisto” u vezi svega, postupila sam u skladu sa svojom savešću. 

– Reći ću nešto što nikad nisam, a to je da se i serija okončala jer je finansijski momenat bio vrlo nepravedan. Često se nagađalo da je Sara Džesika mnogo više plaćena nego ostatak ekipe i to je zaista bilo tako, a ja sam očigledno jedina imala problem s tim  jer sam posle toliko godina snimanja i uspeha tražila jednak tretman.

Porodična tragedija

2018-ta godina bila je posebno bolna za ovu snažnu ženu. Naime, njen brat Kris, izvršio je samoubistvo.

– Imao je samo 55 godina. Taj šok, ta bol, toliko je ekstreman, ne mogu da popunim prazninu koju osećam. Postala sam mnogo više svesna koliko je sve krhko i prolazno.

– Tragedije u mom životu me konstantno podsećaju na smrtnost, stoga ne želim ni trenutak više da provedem radeći nešto u čemu ne uživam. Biram s kim provodim vreme i privatno i poslovno. Izgubila sam i oca, zbog Alchajmera, majka mi je na pragu 90-te, toliko sam svesnija da je vremena vrlo malo. 

Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Kim Viktorija Katral je sinonim za snažnu, inspirativnu, ohrabrujuću ličnost, ženu koja je na drugačiji način odlučila da sledi “Samantine stope” i bira sopstvenu sreću iznad mišljenja okoline.

– Želim da me pamte kao nekog ko je bio iskren. Plaćaju me da glumim i to mi je posao, zato mi je od najveće važnosti da sve u mom životu bude stoprocentno realno i pravo.

Preuzeto: ona.telegraf.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije