PojaveRadoznala Lola

Leptir koji živi da bi umro

Kraljevski leptir, naučnog imena Danaus plexippus ili Monarch, veliki je, narandžasto – crni leptir uobičajan za područje jugoistočne Kanade. Ovaj, kao i svi ostali leptiri, svoj život počinje kao jajašce, a s vremenom se pretvara u malu, ružnu gusjenicu iz…

Redakcija

Kraljevski leptir, naučnog imena Danaus plexippus ili Monarch, veliki je,

narandžasto – crni leptir uobičajan za područje jugoistočne Kanade.

KLeptir

leptirt

Ovaj, kao i svi ostali leptiri, svoj život počinje kao jajašce, a s vremenom se pretvara u malu, ružnu gusjenicu iz koje kasnije izraste nevjerovatno biće lagano kao pero, izuzetnih boja i sa sposobnošću da preživi nezamislivo. Malo, krhko biće koje živi tek nekoliko sedmica, čak tri generacije se smijene u toku proljeća i ljeta, a četvrta generacija živi najduže – skoro pa osam mjeseci! Osam mjeseci života koje provedu u letu, od Kanade do Meksika. 4 500 kilometara iscrpnog puta za malo sunca. Žive taman dovoljno da ga osjete. Leptiri tokom svog puta ne jedu ništa. Hrane se masnoćom uskladištenom u tijelu i piju vodu. Pare se neposredno pred povratak u hladnije krajeve. Po završetku svog putovanja, imaju tek toliko snage da polože jaja. I onda umiru. Rastrganih krila i iscrpljeni. I tako već hiljadama godinama.

Iako se njihov broj znatno smanjio, još uvijek nisu izumrli, a naučnici nemaju objašnjenje za ovaj fenomen. Lete uvijek u zimu, u isto vrijeme, na ravnodnevnicu. Njihova zadivljujuća moć navigacije i orijentacije ostaje misterija – kraljevski leptir živi da bi umro.

KLeptir4 KLeptir3

 

 

 

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije