Praktična LolaŽivot

Ja bih da budem gluten free u BiH. Kako?

Uskoro će šest godina kako sam otkrila da sve ono što me muči ne može biti izlječeno antibioticima, već može samo hranom. Odnosno, prestankom unošenja određenih namirnica. I evo me, kucam ovaj tekst prisjećajući se teških početaka nakon ustanovljene dijagnoze: celijakija….

Brankica Raković

Uskoro će šest godina kako sam otkrila da sve ono što me muči ne može biti izlječeno antibioticima, već može samo hranom. Odnosno, prestankom unošenja određenih namirnica. I evo me, kucam ovaj tekst prisjećajući se teških početaka nakon ustanovljene dijagnoze: celijakija.

O tome zašto smatram da je biti gluten free svojevrsna slobode, čak i ako niste celijakičari možete pročitati ovdje. Za Lolu ću pokušati da savjetima pomognem onima koji se odluče da ostave gluten ili onima koji su se takođe suočili sa istom dijagnozom, a žive u BiH. Lola će pokušati da slične tekstove napiše i za druge države regiona, jer je ponuda GF proizvoda u okruženju na vrlo niskom nivou. Možda je situacija u Hrvatskoj neznantno bolja.

Krenimo redom:

U Banjaluci postoji udruženje Prvi osmijeh koje pomaže ljudima oboljelim od celijakije. Ukoliko ste iz Banjaluke, za više informacija o njima pitajte Google. Članovi Udruženja su jako zahvalni na svemu što je Udruženje uradilo za njih.

Screen Shot 2016-06-23 at 2.52.25 PM

Na nivou BiH ne postoji prepoznavanje ove “bolesti” kao bolesti te neka velika pažnja i nije posvećena svima nama koji gluten ne smijemo ni da pomirišemo.

S obzirom na cijene gluten free proizvoda, divim se roditeljima čija su djeca od rođenja alergična na gluten. Jedna prosječna plata mjesečno nije dovoljna samo za osnovne namirnice. A koje namirnice možete pronaći u BiH?

 

Brašno

Lepeza Schar proizvoda u svijetu je vrlo široka, u BiH i ne baš. Na raspolaganju su vam dvije vrste Schar brašna:

  • mješavina za hljeb – pakovanje od 1 kg
  • klasični B mix – pakovanje od 0.5 kg

Ovo je ujedno i najskuplje brašno pa njega, lično, kupujem samo za hljeb, jer mi nijedno drugo zamjensko brašno nije pomoglo. Cijene su kritične, kilogram se kreće od devet do deset konvertibilnih maraka. Ali nema potrebe da njega stalno kupujete. Postoje i zamjenska.

Opskrbite se:

  • heljdinim brašnom
  • kukuruznim brašnom (ne krušicom, već baš brašnom)
  • rižinim brašnom
  • prosom i slično.

Najbolje je da nađete neku vezu na selu i tako imate redovnu dostavu. I zlatno pravilo za brašna: UVIJEK IH KOMBINUJTE. Mene je to spasilo. Ali o tome više neki drugi put.

0039577_8008698004807jpg

Tjestenina

Meni, kao ovisniku o tijestu, najveća briga je bila – šta ću za makarone i špagete? Ne samo zato što ih volim, već i zbog brzine i praktičnosti spremanja. Srećom, u BiH možete naći bezglutensku tjesteninu. Nemojte se zalijetati pa uzimati Scharovu tjesteninu, jer je nerealno skupa, a ne dobijete taj željeni ukus. Meni se najbolje pokazala (a i najjeftinija je), Pasta d’oro (zeleno pakovanje). Cijena joj je oko dvije i po konvertibilne marke, a sad je možete naći i u bolje snabdjevenim marketima.

Gluten free pasta

Hljeb

Da, hljeb zaslužuje poseban podnaslov, jer, vjerovali ili ne, šest kriški hljeba upakovanog u najlon košta šest i po konvertibilnih maraka u DM-u. TO kupite kad vam se stvarno ne da praviti svoj. Ili se, kao ja, dovedite u stanje da vam hljeb uopšte ne treba. NA raspolaganju su vam slatke kifle (s vrlo neobičnim ukusom), rustiko hljeb i tost hljeb. Sve je jako i nerealno skupo, ali za prženice nije loše ponekad uzeti tost hljeb (osam malih kriškica – oko dvije i po konvertibilne marke). NAravno, ako ga nađete. Često ga ima u DM-u i Konzumovim radnjama.

 

Slatkiši

Problem sa slatkišima u okruženju je što je malo deklarisanih GF pa morate mnogo vremena potrošiti na čitanje etiketa. To vas svakako čeka u ovom gluten free životu. Slatkiše ne bih ni spominjala, ali moram samo da naglasim bezobrazluk visokih cijena. Recimo, Petit Beurre je skoro osam konvertibilnih maraka, imitacija Jafe skoro šest i tako dalje. Imamo i neku Oreo zamjenu – preko osam maraka. Naravno, proizvodnja Schar. U regionu sam znala naići i na zanimljivije slatkiše, ali mnogo jeftinije. Uglavnom, slatkiši se nalaze na jednoj polici u DM-u i Konzumu, a potražite ih i u bio radnjama. Ili prosto nemojte. Napravite sebi nešto GF. Ima brzih, a jednostavnih recepata.

Gluten free bih

Kad smo kod kolača

Držite se Dr. Oetkerovih proizvoda. Kvasac (ljubičasti), prašak za pecivo i slčno. Samo to držite u kući i mirna Bosna. Takođe, imaju odličan gustin, takođe GF, jer je od kukuruznog skroba.

I savjet plus: Kupite sebi pekač za hljeb. To je investicija koja će se na duge staze itekako isplatiti. Hljeb bude gotov za dva sata, a sigurni ste da je GF. I još imate to zadovoljstvo toplog peciva koje nam najviše fali.

Što se restorana tiče, pazite da ne izađete u suzama. U Banjaluci nema deklarisanih GF jelovnika (čula sam da je Integra dobila tako nešto, ali nisam provjerila). Kod Brke imaju bezglutensku tjesteninu, ali se ona sprema u brašnjavim uslovima pa nije uvijek sigurna. Držite se salata 😀 Najviše sam voljela Bezglutensku rapsodiju, restoran u Zagrebu, jer su imali autentičnu pizzu, ali i on je zatvoren, nažalost.

Takođe, ako ste iz Banjaluke, poslastičarnica Ciambella ima mogućnost pravljenja bezglutenskih torti, muffina i sl. Probala sam, ništa me nije zaboljelo, naručila nekoliko puta. Cijene su pristupačne i prave šta god poželite. Više info ovdje

 

Sladoled

Ledo/Frikom se ogradio stavljajući uvijek istu “mogući tragovi glutena u tragovima” rečenicu, ali ja se vodim onim da nema keksa i pazim na to koji je skrob i nisam imala problema do sada. Čitajte deklaracije, to će vam spasiti život. A evo onih za koje provjereno znam da su GF:

Rumenko

Rumenko Smoothie

Calipso narandža

Calipso crveni grejp

Calipso višnja

Cmok

Šarenko

Kapri

Sneško

Bla bla jagoda

Bla bla čokolada

King Jagoda

King Classic

Šlag

Strauss Čoko lešnik

Da ovaj tekst ne bi imao hiljadu stranica, zaustaviću se ovdje. Nadam se da sam bar malo pomogla, a stojim na raspolaganju za neka detaljnija pojašnjenja. Meni su najviše pomogle grupe na Facebooku, jer sve saznajete na vrijeme, imate sve informacije, super recepte, a i niste sami 🙂

Tri grupe koje toplo preporučujem i koje meni spašavaju život su:

Proizvodi bez glutena: Link

GluteNO: Link

Recepti bez glutena: Link

 

Gluten free nije šala

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije