Hrabra Lola

Nevjerovatne žene koje su promijenile svijet, a za koje možda niste čuli (II dio)

Žene su oduvijek imale značajne uloge u svim oblastima života, a zbog svojih dostignuća vječno su ostale upisane na stranicama istorije.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: thisisinsider.com

Sibil Ladington (Sybil Ludington) je jahala duplo duže od Pola Revera (Paul Revere) kako bi ljude upozorila na Britance

Spomenik Sibil Ladington, Foto: YouTube screenshot

Pol Rever se smatra američkim herojem zbog puta od 20 milja koji je prešao na konjskim leđima kako bi upozorio zvaničnike da Britanci dolaze. No, zato sigurno niste čuli za Sibil, djevojku od 16 godina koja je uradila još više od toga.

Jahala je skoro 40 milja od devet sati uveče do zore kako bi na noge podigla razbacane vojnike i upozorila ih na dolazak Britanaca u Denburi, Konektikat. Nisu stigli na vrijeme da spasu Denburi, ali su ih na kraju uspjeli vratiti na brodove.

Sam general Džordž Vošington (George Washington) joj se zahvalio, ali je tek 1935. godine podignut spomenik u njenu čast.

Muž Zelde Ficdžerald je ukrao mnogo njenih riječi u ime svoje slave i bogatstva

Zelda i Ef Skot Ficdžerald (Zelda i F. Scott Fitzgerald) , Foto: YouTube screenshot

Iako većina školaraca mora da čita “Velikog Getsbija” vjerovatno ne znaju da je Zelda, supruga Ef Skota Ficdžeralda (F. Scott Fitzgerald) osmislila većinu čuvenih i genijalnih rečenica iz te knjige.

Za nju se često gvoorilo da je “muza” svom suprugu, ali mnogi ne znaju da je Ficdžerald ustvari krao izvode iz njenog dnevnika i to od riječi do riječi. Ona je objavila i mnoge svoje radove, uključujući i članke u magazinima i predstavu, ali nikada nije postala slavna kao njen muž.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije