Hrabra Lola

Nevjerovatne žene koje su promijenile svijet, a za koje možda niste čuli (II dio)

Žene su oduvijek imale značajne uloge u svim oblastima života, a zbog svojih dostignuća vječno su ostale upisane na stranicama istorije.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: thisisinsider.com

Lola magazin vam donosi nastavak priče o heroinama koje su promijenile ovaj svijet.

Bjula Henri (Beulah Henry) je izmislila i poboljšala stotine kućnih alatki

Bjula Henri, Foto: YouTube screenshot

Ljudi hvale Tomasa Edisona (Thomas Edison) zbog njegovih otkrića koja olakšavaju život, no u 20. vijeku to priznanje definivitno pripada Bjuli.

Bjula je poznatija pod nadimkom “Lejdi Edison” (“Lady Edison”) i cijeli život je posvetila pronalascima. Baš kao ni Tomas, ni ona nije uvijek imala pri ruci potrebne tehničke ili matematičke alatke, ali njen briljantni um stoji iza 49 patenata i više od 100 otkrića.

Izmislila je otvarač za konzerve, uvijač za kosu i vakumske zamrzivače za sladoled. Osim toga, Lejdi Edison je mnogo poboljšala svakodnevne uređaje kao što su šivaća i mašina za pisanje. Upravo je ona osmislila jedinstvene spužvice u čijoj se sredini nalazi sapun i kišobrane kojima možete mijenjati materijal i uzorke.

Rozalin Frenklin (Rosalind Franklin) je žena koja je otkrila strukturu dvostrukog DNK

Rozalin Frenklin, Foto: YouTube screenshot

Frensis Krik (Francis Crick) i Džejms Votson (James Watson) su dobili najviše priznanja za  otkriće dvostruke strukture DNK. No, do tog otkrića ne bi ni došlo da nije bilo Rozalin koja je iskoristila svoje vještine u rendgenskoj kristalografiji kako bi dobila jasnu i konciznu sliku DNK.

Njenu sliku je bez Rozalininog dopuštenja uzeo drugi naučnik Moris Vilkins (Maurice Wilkins) i pokazao ga Votsonu koji je u svojim memoarima zapisao da “čim je vidio sliku zinuo je i puls mu se ubrzao”.

Godine 1958. Votson, Krik i Vilkins su dobili Nobelovu nagradu, a nisu se nijednom rječju zahvalili Rozalin.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije