najnovijePraktična LolaRadoznala Lola

Uzdržavanjem od alkohola do prelijepe kože

U potrazi za najboljom skincare rutinom, isprobavamo razne serume i kreme, kozmetičke tretmane i salijevamo u sebe litarske količine vode redovno.

Prevela: Anja Delić Redakcija

vogue.com

I pored toga, nastavljamo da konzumiramo nešto što nikako nije eliksir zdravlja, već sasvim suprotno, dokazano štetno, kako za naše zdravlje, tako i za naš ten, a to je alkohol.

Alkohol je, zapravo, jedno od najštetnijih  i najgorih jedinjenja koje uništava vašu kožu. Formula za starenje kože je jednostavna – ako hoćete da izgledate starije, samo naprijed, pijte alkohol.

Dehidratacija je glavni problem

Pod alkoholizmom se smatra konzumiranje više od dvije čaše pića dnevno. Ova doza je dovoljna da učini velika oštećenja kože. Alkohol apsorbuje svu tečnost iz kože, tako da je prva posljedica dehidratacija. A

ko uporedite čovjeka koji pije 20 ili 30 godina sa osobom istog godišta, koja nikada nije pila, vidjećete veliku razliku u njihovom izgledu – kod prve osobe, smežuranu, izboranu kožu, koja ih čini 10 godina starijim.

Dolazi do upalnih procesa

Alkohol uzrokuje upale tkiva, a sistemsko zapaljenje kože uzrokovano alkoholom uzrokuje alergijsku reakciju – koja stvara crvenilo u licu, crvene fleke, proširene kapilare i sl. U početku pomislite, oh, malo sam crvena, ništa specijalno, ali poslije nego vremena – šest mjeseci, godinu, dvije, ako nastavite da pijete, može da se stvori stalno crvenilo lica, koje ne može ni sa čim da se ukloni.

Vaša koža se može oporaviti uzdržavanjem od alkohola

Dobra stvar je što vaša koža, kao i svaki drugi organ, ima sposobnost regeneracije. Stoga, ako prekinete piti alkohol, vaše tijelo posjeduje fantastičnu moć rehidratacije. Samo, imajte na umu da sposobnost regeneracije zavisi od toga kolika je šteta nanijeta. A

ko ste pili 15 ili 20 godina i prestali, to je odlično, ali pitanje je da li možete da povratite izgled kože kakav biste imali da niste pili alkohol. Kada jednom uništite kolagen, teško da možete da ga povratite.

Pažljivo birajte pića

Ukoliko morate piti, koje je najmanje štetno piće? Različite vrste alkohola različito utiču na vašu kožu, ali kao generalno pravilo se uzima “što providnije piće, to bolje” – vodka, džin i tekila brže napuštaju vaše tijelo.

Ako već pijete, pokušajte da smanjite

Izbjegavajte svakodnevno konzumiranje alkohola, čak i u malim količinama. Radije odaberite svaki drugi dan, na taj način dajete koži prostora da diše.

Kada imate 20 godina, alkohol napušta vaše tijelo u prosjeku za tri sata. Kada imate 40 godina, proces traje 33 sata.

Ako je vaše tranzitno vrijeme tri sata, to znači da možete da pijete u ponedjeljak i da je u utorak vaše tijelo čisto od alkohola. Ako imate 40 godina i pijete svaki dan, to znači da se vaš organizam nikada ne trijezni, tj. ne dajete vremena alkoholu da ispari iz vašeg organizma, stalno je toksičnom stanju.

Šta mislite kako se to odražava na sveukupno stanje vašeg organizma? Smanjite bar na jednom nedjeljno, što bi bila razumna mjera.

Hidrirajte svoje tijelo!

Ako već pijete alkohol, pijte vodu sa njim da biste povećali diuretički efekat. Vjerujem da su nam to svima govorile majke u posljednjih koliko godina, ali niko ne sluša majke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije