najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

10 stvari koje smanjuju vaš libido

Evo koje stvari treba da izbjegavate da bi se povećao vaš libido. 

Prevela: Anja Delić Redakcija

webmd.com

 

  1. Stres

Neke stvari bolje obavljamo kada smo pod stresom, ali seks obično nije jedna od njih. Svako u nekom trenutku osjeća posljedice stresa, na poslu, kod kuće ili u vezi. Učenje kako da se nosite sa stresom na zdrav način zaista pomaže. Mnogo toga možete sami da uradite, a možete potražiti pomoć ljekara ili psihologa.

  1. Problemi u vezi

Jedan od najčešćih razloga za manjak želje za seksom su obično nerazriješeni problemi koji postoje između vas i partnera. To može biti problem uspostavljanja bliskosti, posljedice svađe, loše komunikacije, osjećaja izdanosti ili drugi problemi sa povjerenjem. Ako vam je teško da samostalno shvatite u čemu je problem, otiđite na savjetovanje za parove.

  1. Alkohol

Koja časa alkohola može učiniti da se osjećate otvorenije i opuštenije za seks, ali previše alkohola može da umrtvi vaš seksualni nagon. Takođe, biti pretjerano pijan može biti odbijajuće za vašeg partnera.

  1. Nedostatak sna

Ako ste zaključili da vam je libido smanjen, možda je uzrok u vašim navikama spavanja. Da li idete u krevet prekasno ili ustajete prerano? Da li imate problem sa spavanjem, kao što je apneja? Sve što kvari dobar noćni odmor može pokvariti seks. Umor umanjuje vaš libido.

  1. Djeca

Vaš libido se ne smanjuje kada postanete roditelj, ali smanjuje se vaše slobodno vrijeme koje imate da budete bliski sa vašim partnerom. Pokušajte povremno da unajmite dadilju i da njegujete svoj partnerski odnos.

  1. Lijekovi

Neki lijekovi mogu uticati na vaš libido, kao na primjer: antidepresivi, lijekovi za krvni pritisak, anti-bebi pilule, hemoterapija i sl. Promjena lijekova ili količina doza može pomoći – upitajte svog ljekara za savjet i nikada nemojte prestati da uzimate lijek na svoju ruku. Takođe, obavezno obavijestite ljekara ako osjetite da vam se seksualni nagon smanjuje nakon što počnete uzimati novi lijek.

  1. Loša slika o sebi

Lakše ćete se osjećati seksi ako volite kako izgledate. Radite na tome da prihvatite svoje tijelo kakvo je danas, čak i ako radite na tome da bude bolje. Ako se osjećate dobro u svom tijelu, vaša želja za seksom je veća. Ako vaš partner ima nisko samopouzdanje pokušajte razgovarati sa njim o tome i uvjeriti ga da je seksi.

  1. Gojaznost

Kada ste gojazni, želja za seksom često slabi. Ovo se može desiti iz više razloga. Može biti da ne uživate u seksu kao prije, da ne možete da koristite poze koje želite ili vas sputava nisko samopouzdanje. Rad na tome kako se osjećate prema sebi uz pomoć psihologa može napraviti veliku razliku.

  1. Depresija

Kada ste depresivni gubite zadovoljstvo za mnoge stvari, uključujući seks. To je jedan od mnogih razloga da potražite pomoć. Ako vaš tretman uključuje lijekove, recite svom ljekaru ako je vaš libido nizak, jer neki (ali ne svi) lijekovi za depresiju smanjuju libido. Razgovarajte o tome sa svojim terapeutom.

  1. Menopauza

Većini žena libido slabi oko menopauze. To je djelimično zbog pratećih simptoma menopauze kao što su suvoća vagine i bol tokom seksa. Ali, svaka žena je drugačija i moguće je imati odličan seksualni život nakon menopauze tako što ćete njegovati svoju vezu, samopoštovanje i opšte zdravlje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije