MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Da li su hormonske promjene uzroci vaših migrena?

Žene koje pate od migrena često primjete da se one dešavaju neposredno prije ili tokom menstruacije.

Prevela: Anja Delić Redakcija

webmd.com

Ove glavobolje se nazivaju menstrualne migrene. One su povezane sa hormonskim promjenama koje se dešavaju prije početka menstruacije. Vaši nivoi estrogena, kao i progesterona, padaju nesporedno prije početka menstruacije.

Tada je najveća vjerovatnoća da će se migrene pojaviti.

Još 1966. godine istraživači su primjetili da se migrene pogoršavaju kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, posebno one sa visokim dozama estrogena. Većina vrsta funkcioniše na ovaj način: tri nedjelje uzimate pilule koje kombinuju dva hormona.

Tokom nedjelje menstruacije, možda ćete uzimati placebo pilule ili nećete uzimati nikakve pilule. Taj nagli pad estrogena takođe može dovesti do migrena. Popričajte sa svojim ljekarom o prelasku na pilule sa manjim količinama estrogena i progesterona jer one izazivaju manje neželjenih efekata.

Zamjenska hormonska terapija koja se često preporučuje za žene tokom menopauze takođe može izazvati migrene.

Tretman

Nesteroidni antiinflamatorni lijek bez recepta (NSAIL) poput ibuprofena ili naproksena može biti dovoljan da zaustavi menstrualnu migrenu. Vaš ljekar može da vam prepiše i nešto jače lijekove. Mnogi liječe simptome migrene, kao i menstrualne grčeve.

Lijekovi koji se zovu triptani, koji liječe migrene i klaster glavobolje, takođe pomažu kod menstrualnih migrena. Oni utiču na oslobađanje određenih hemikalija u mozgu i blokiraju puteve bola u vašem mozgu.

Obično ćete ih uzimati nekoliko dana prije početka menstruacije i koristiti ih otprilike sedmicu dana. Neke žene kombinuju triptan i NSAIL.

Druga moguća opcija je uređaj za neuromodulaciju koji stavljate na glavu, vrat ili ruku na početku glavobolje. Oni često mogu donijeti olakšanje od bolova migrene.

Prevencija

Neke metode kontrole začeća kao što su kontracepcijske pilule, flasteri ili vaginalni prstenovi, mogu pomoći da se smanji broj menstrualnih migrena koje imate ili da se smanji njihov intenzitet.

Možda ćete morati isprobati više različitih vrsta sa različitim kombinacijama i dozama hormona da biste pronašli ono što vam odgovara. Takođe u nekim slučajevima, ljekar vam može preporučiti da koristite kontracepcijske pilule bez pauze.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije