najnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaSponzorisano

Dragan Grbić: Najzahtjevnije je napraviti dobar espresso, ako espresso ne valja, džaba i 5 nacrtanih labudova

Radoznale Lole su Dragana pitale sve ono što ste i vi tražile, sve o blendovima, o latte artu i o neobičnoj kafi – u pijesku.

Redakcija

Dobar dan Dragane i još jednom hvala na gostoprimstvu. Lole su oduševljene zanimljivostima koje su dobile u tekstu o nastanku blendova Fabrika kafe, pa smo odlučile da saznamo još ponešto. Prije svega reci nam – otkud u svijetu kafe?

U svijetu kafe sam se pronašao igrom slučaja, napustio sam teološki fakultet i počeo da radim kao konobar kod sadašnjeg poslodavca. Bio sam jako smotan, nikako nisam bio za taj posao, ali kako kažu “morao sam”.

Vlasnik je uvidio neke druge kvalitete i predložio da radim kao barista. Tu sam se brzo snašao i zavolio kafu. Nakon određenog perioda u dogovoru sa vlasnikom sam išao na razne obuke, Italija, Holandija, Hrvatska, Srbija itd i postao prvi head roaster za Fabrika coffee. I mnogo sam srećan.

Šta je uopšte latte art i koliko je popularan kod nas? Da li u vašim kafeterijama svi dobijaju mala umjetnička djela prilikom narudžbe kafe?

Latte art je metoda pripreme kafe tako što se u šot espressa dodaje mikropjena- krema od mlijeka. To je umjetnost iscrtavanja raznovrsnih oblika na espressu, npr tulip, rozeta, srce…
Jako je popularan na našim prostorima, tako da svi naši baristi “crtaju po kafama”, samim tim svaki gost koji pije kafu sa mlijekom dobije, kako vi kažete, malo umjetničko djelo.

Sjećaš li se svojih početaka u ovom poslu, šta ti je bilo najzahtjevnije?

Naravno, sjećam se svojih početaka, nije bilo lako. Tada, kao i sada, je nazahtjevnije napraviti dobar espresso. Ako vam espresso nije dobar, džaba je da vam nacrtam i 5 labudova, jer je espresso osnova za sve.

Fabrika kafeterije su konstantno pune. Šta je tajna uspjeha? I šta vas je na ovom putu od mlina do mjesta za druženje i uživanje u kafi posebno iznenadilo?

Mislim da ste samim pitanjem dali i odgovor. Ako je neki lokal konstantno prepun, znači da je tu nesto dobro, u našem slučaju kafa pa nakon toga ugodan ambijent, dobra usluga, ljubazno osoblje….

Naš cilj pored samog kvaliteta kafe i usluge, je bio i to da ljudima promijenimo svijest o samom načinu pripreme kafe i načinu ispijanja iste. Hoćemo da naučimo ljude koje vrste kafe uopšte postoje, kako se kafa prži, kako se priprema, razne vrste ekstrakcije, sta je single origin itd. U vezi sa ovim me najviše iznenadilo koliko su ljudi zainteresovani, što nam je jako drago.

Koji je tvoj omiljeni Fabrika blend? I zašto?

Pored single origin kafa (koje preferiram) najviše pijem blend IV, jer je 100% arabica, nema puno kofeina i mogu da popijem i 10 kafa, a nemam nus pojave (osmijeh)

Vi takođe vršite obuke barista. Šta te obuke podrazumjevaju i da li je to samo za konobare u kafićima u kojima se pije Fabrika kafa ili se mogu recimo i ja prijaviti?

Trenutno radimo obuke za lokale koji koriste našu kafu, ima ih mnogo, te zbog toga nemamo puno termina za ostale obuke. Ali, za vas ćemo da izdvojimo vremena, pa da radimo neki latte art, da crtamo srca, jer mjesec je ljubavi.

Ono što su nas Lole najviše pitale: Šta je tajna kafe u pijesku?

Svi su oduševljeni našom domaćom kafom, moramo da se pohvalimo. Priprema domaće kafe na pijesku, pored toga što sam proces izgleda primamljivo, utiče nam sam okus kafe. Prilikom kuvanja vode na početku pripreme, voda se u čitavoj džezvi zagrijava ravnomjerno, to jako doprinosi boljem okusu i aromama u kafi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije