FantastičnonajnovijeNaslovna vijestZabavna Lola

Ovo SIGURNO niste znali o kafi!

Znate li da je kafa VOĆE? Znate li da se poslije kafe može zaspati? Kako da znate koji blend kafe je za vas? Znaju Lole!

Brankica Raković

 

  1. Znate li da je kafa u stvari – voće? Zrna kafe su dijelovi ploda koji liči na višnje koje rastu na grmovima i klasifikuju se kao voće. Ono što meljemo je u stvari sjeme, iako je mi zovemo zrno, jer, priznaćete, liči na zrna pasulja.

 

2. Kafa je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svijetu_Dokazano je da djeluje kao blagi stimulans na mozak i tijelo, povećava pažnju i koncentraciju . Počinje da djeluje već 20-30 minuta nakon konzumiranja, a nekad je dovoljan i samo miris. Kada želimo da se razbudimo u Fabrika coffee biramo blend 1 ili 2, a ako ipak želimo da uživamo u ukusu, bez mentalne stimulacije, onda biramo blend 4.

3. Znate li kad je najbolji trenutak za osjetiti istinsku aromu kafe? Onda kad je najtoplija! Ukoliko želite da se nađete u ulozi degustatora, posjetite Fabrika Coffee i isprobajte različite kombinacije kafe. I ne zaboravite, prvi utisak se ne zaboravlja.

4. Vjerovali ili ne, kafa će vam pomoći da postanete i ostanete zdravi! Umjerena konzumacija kafe (3-5 šoljica) na dnevnoj bazi vam zapravo produžava život! Naime, smanjuje se rizik oboljevanja od tipa 2 dijabetesa, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze te raka jetre i raka materice. Zato preporučujemo kafu bez šećera i mlijeka. Jer tako se najbolje i doživi svaki sloj svakog zrna, zar ne? Zato vam predlažemo da prilikom sljedeće posjete Fabrika Coffee kafeteriji naručite blend 3. Blag i balansiran miks u kojem preovladava arabika sa prostora Indije, pravi je izbor za one koji vole sladak i blag espreso, sa manjom dozom kofeina, kojem određeni “težinu” daje samo 20% robuste u ovom blendu u kojem ćete pronaći arome kakaa i duvana.

5. Nova istraživanja pokazuju da kafa – poboljšava pamćenje.

Zato je Lolin raspored u toku dana: Prva jutarnja kratka kafa blend 2, a nakon toga bar još tri šoljice blenda 4.

Zašto blend 2? Ravnomjeran odnos snaga, 50-50 arabike i robuste, želja su svakog ljubitelja espresa sa naših prostora. Brazil i Indija zajedno odišu notama karamele sa završetkom crne čokolade na zadnjem nepcu. Pažljivo odabran profil prženja je upravo to što u pravoj mjeri oslobađa ove arome! Zašto blend 4? Bourbon, Pacas i Mundo Novo podvrste su arabike koje čine ovaj savršen, 100% arabika blend! Za sve one koji uživaju u kafi ili sebe smatraju poznavaocem ovog napitka, Blend IV predstavlja pravi užitak! Arome duvana i crne čokolade upotpunju kremastu strukturu, što rezultira jedinstvenom šoljicom kafe.

Ukoliko volite da pijete kafu s mlijekom, onda je preporuka da izaberete blend 5, jer upravo on donosi voćkastu kombinaciju koja će biti prava poslastica za sve ljubitelje kafe, uz malu količinu mlijeka.

6. Znate li da kofein nema mnogo veze s povećanjem energije od kafe?

Sve je do mozga! Sve dok je mozak aktivan i neuroni su aktivni, a oni proizvode ko-produkt adenozin. Naš nervni sistem mjeri nivo ovog hormona u organizmu i prestaje da  ga proizvodi kada se njegove vrijednosti nađu na maksimumu – ovo nas čini pospanim i umornim. Međutim, kafein se kači na receptore adenozina, a mozak onda ne može da detektuje njegov nivo u organizmu pa nastavlja da luči ovaj hormon punom snagom!

7. I za kraj imamo odličan prijedlog: Kofeinska dremka! O čemu se radi?

Popijte šolju Fabrika blenda 1, ovaj idealan spoj svježeg istočnoazijskog zrna i čokoladnog zrna sa osunčanih farmi iz Južne Amerike donijeće izuzetno gustu i kremastu strukturu vašeg espresa. U ovom blendu koji 70% čine kvaltetna zrna robuste sa nadmorskih visina preko od 500m, sa sobom donose jak kofeinski udarac, dok idealan balans i slatkoću daje preostalih 30% finih sorti južnoameričke arabike. I 15 minuta nakon te šoljice, probajte da zaspite. Samo 15 min dremke učiniće da imate osjećaj da ste spavali mnogo duže i dan može da se nastavi.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije