DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Rusija: Slika vrijedna 1.3 miliona dolara uništena nakon što je čuvar iz dosade docrtao oči

Prvog dana na poslu, čuvar je hemijskom olovkom docrtao oči na sliku “Tri figure” umjetnice Ane Leporskaje (1932 – 1934) izložene kao dio izložbe  apstrakne umjetnosti u centru Jeljcin u Jekaterbinburgu.

Prevela: Anja Delić Redakcija

dailymail.co.uk

Foto: dailymail.co.uk

Sliku je uništio radnik obezbjeđenja, čije ime nije poznato, ali se vjeruje da ima 60 godina, a koji je radio za privatnu kompaniju za obezbjeđenje, navodi se u saopštenju iz Jeljcin centra.

Dva posjetioca su uočila dodatne detalje na dvije od tri figure još u decembru prošle godine, izvještava Art Newspaper. Djelo je potom poslano u moskovsku galeriju na pregled kod restauratora umjetnina.

Kustos izložbe, Ana Rešetkina, rekla je da je slika vandalizovana „olovkom marke Jeljcin centar“.

Slika se trenutno restaurira, a prema riječima stručnjaka za restauraciju, popravku je moguće napraviti bez trajnog oštećenja umjetničkog djela.

Stručnjaci za restauraciju u Tretjakovu procijenjuju da bi troškovi radova mogli da koštaju oko 4.600 dolara.

Kompanija za obezbjeđenje za koju je radio čuvar plaća troškove restauracije.

Umjetnica Leporskaja, koja je rođena 1900. godine i umrla u 82. godini 1982. godine, je bila učenica poznatog, avangardnog ruskog umjetnika Kazimira Maljeviča. Takođe je radila sa drugim umjetnicima kao što su Nikolaj Suetin i Lav Judin.

Pored Tretjakovske galerije, njena dela su široko zastupljena u ruskim muzejima.

Nadležni iz centra Jeljcin su ostali suzdržani od daljeg komentarisanja ove situacije jer je u toku interna istraga incidenta i saradnja sa policijom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije