Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Šest stvari koje možete da uradite sa svojim partnerom koje su intimnije od vođenja ljubavi

Prečesto se ograničava percepcija fizičke bliskosti na samo ono što se dešava u spavaćoj sobi.

Ali, intimnost dolazi i u drugim oblicima osim seksualnog.

Prevela: Anja Delić Redakcija

livetheglory.com

Iskusniji parovi će vam potvrditi da je intimnost neophodna za održavanje zdrave romantične veze. Sigurno da otkrivanje tijela svog partnera ili testiranje novih seksualnih igrica može biti veoma zabavno, ali intimnost nije ograničena samo na to.

Ako želite da održite seksualno uzbuđenje u svojoj vezi, postoje sitnice koje svako može da napravi.  Ove stvari će vam omogućiti da se bolje izrazite vašu strast, nježnost pa čak i erotizam i da održite intimnost koja vas vezuje za vašeg partnera.

Evo nekoliko primjera kako vi i vaš partner možete postati intimniji bez seksa.

  1. Intenzivno gledajte jedno drugog u oči

Kaže se da su oči ogledalo duše.  Direktno gledanje u oči nekoliko minuta vam omogućava da doživite veoma snažna osjećanja prema drugoj osobi. Istraživači su ovo čak testirali u svojim eskperimentima.

Neki su čak osjetili veoma snažnu privlačnost nakon što su fiksirali svoje oči prema partneru na nekoliko minuta. Pokušajte ovu vježbu sa svojim supružnikom ili partnerom i vjerovatno ćete dobiti utisak da intenzivno osjetite ono što se nalazi duboko u njima. Probajte, vidjećete sami.

  1. Lezite jedno pored drugog u krevetu bez vođenja ljubavi

Ne morate da imate seks da biste bili intimni. Spavanje u istom krevetu pruža osjećaj udobnosti i sigurnosti. Čak postoje dokazi da smanjuje nivoe hormona stresa, kortizola. Kada se poslije napornog dana sretnete uveče, rame uz rame uz krevetu, vjerovatno ćete se osjećati mnogo opuštenije i ispunjenije.

Foto: Canva

  1. Brinite se o svom partneru kada se razboli

Naravno, niko ne želi da se njegov partner razboli, ali ponekad naš imuni sistem otkaže. Svi mi cijenimo da nas u ovim trenucima fizičke slabosti neko pazi i mazi. Svima nam je potrebna pažnja u ovim trenucima koji nas vraćaju u djetinjstvo kada se o nama brinula mama.

Briga o partneru vam omogućava da razvijete intimnost zasnovanu na povjerenju i sigurnosti.

  1. Napišite ljubavno pismo

Intimnost ne mora uvijek biti fizička. Može se izraziti riječima.  U ovom digitalnom dobu komunikacije se čini lakšom nego ikada. Međutim, i dalje smo osjetljivi na iskaze ljubaznosti i pažnje izražene riječima.

Iznenadite svog partnera pisanjem strastvenih, vatrenih ljubavnih pisama. Sigurno neće ostati ravnodušni.

  1. Naučite davati komplimente

Recite svom partneru koliko ga smatrate lijepim. Recite svojoj djevojci koliko je elegantna. Da je lijepa kada nije našminkana. Uvijek ostvarujemo visok nivo intimnosti kada dijelimo iskrene komplimente svom partneru koji će učiniti da se osjeća voljenim, cijenjenim i vrijednim divljenja.

Nemojte se plašiti da pustite svoje emocije i osjećanja da divljaju govoreći ono što najiskrenije mislite.

  1. Provodite vrijeme zajedno ne radeći ništa

Trebalo bi da je lijepo sve dok ste zajedno. Ljubav ne poznaje mjesto, vrijeme ili prostor. Možete se osjećati savršeno usklađeno i harmonično dok zajedno ležite izvaljeni na kauču ili se divite Ajfelovom tornju.

Tako je lako dijeliti intimne momente dok samo uživate u prisustvu druge osobe. Nije vam potrebna nikakva distrakcija ili zabavna aktivnost da osjetite kako vam srce ubrzano kuca.

Jedino što je potrebno je da budete sa svojim partnerom, i to bi uvijek trebalo da je dovoljno kada želite da očuvate i ojačate vašu intimnost.  

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije