najnovijePreduzetništvoRadoznala Lola

Jelena Šević: Uz dobre saveznike i partnere sve je mnogo lakše i efikasnije.

Povodom Međunarodnog dana žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koji se obilježava svake godine, 25. aprila, razgovarali smo sa Jelenom Šević, Direktorkom informacionih tehnologija u Unicredit Bank Banja Luka o tome koliko su žene trenutno prisutne u ovoj oblasti, u kom smijeru se kreću nove tehnologije i šta je to što je ispunjava u životu i radu.

Redakcija

 

  1. Kao menadžer u okviru IT sektora, profesije koja se do skoro nije smatrala uobičajenom za žene, na koje ste izazove nailazili tokom svoje karijere?

Kada se osvrnem na svoje početke, posebno na period školovanja na Elektro-tehničkom fakultetu u Banjaluci i zasnivanja radnog odnosa, moram priznati da je situacija bila nešto drugačija nego danas i da je bilo manje žena, i na fakultetu i u IT profesiji generalno. To se promijenilo, tako da je sve više djevojaka i žena anagažovano u različitim segmentima elektrotehnike i IT-a.

Ja sam imala sreću da sam od početka bila okružena kvalitetnim mentorima, velikim profesionalcima i stručnjacima od kojih sam mogla mnogo da naučim i koji nisu imali predrasuda prema ženama u ovoj oblasti. Kao i u svakoj profesiji, trebalo je pokazati znanje i želju za učenjem, na taj način se najlakše stiče povjerenje, a i ide uzlaznom putanjom. Podrška kolega i poslodavaca je izuzetno bitna.

2. U kojoj su mjeri žene danas prisutne u oblasti IT-ja? Kako izgleda organizaciona struktura u vašoj banci u pogledu rodne ravnopravnosti?

Oko 75% cjelokupnog tima UniCredit banke Banja Luka čine žene. Na više od 60% rukovodećih pozicija u Banci nalaze se žene, a 50% Upravnog odbora Banke su takođe žene. Mogu reći da su žene sve prisutnije u IT sektoru, ne samo kod nas, nego i u regionu generalno. Istina je da su se u prošlosti poslovima u IT sektoru bavili pretežno muškarci, ali to zaista više nije slučaj. Sve je više mladih, obrazovanih žena koje su se specijalizovale baš za ovu oblast.

UniCredit banka značajno ulaže u ljudske resurse, jer nam je veoma važno da imamo dobar tim koji će postizati vanserijske rezultate, a istakla bih i činjenicu da mi u našem timu Informatike imamo šest devojaka i nadam se da će taj broj biti još veći.

Tako kontinuirano radimo na unapređenju kvaliteta života naših zaposlenih, poštujući različitosti i, naravno, promovišući rodnu ravnopravnost i pružajući različite vidove podrške u nekim od najvažnijih trenutaka u životu zaposlenih, kao što je plaćeno odsustvo za sve očeve, povodom rođenja djeteta.

Već godinama pratimo i vodimo računa da se uporedive plate zaposlenih ne razlikuju po polnoj strukturi, čime pružamo jednake šanse muškarima i ženama. Vjerujemo da podržavajuća atmosfera i ravnopravno društvo koje cijeni vještine i stručnost žena mogu donijeti veći rast i prosperitet za sve nas, zato radimo na podršci, isticanju i jačanju pozicije žene kroz globalne i lokalne programe razvoja i inkluzije.

Pomenula bih eksternu akciju s početka marta, kada su sve zaposlenice UniCredit banke Banja Luka odlučile da sredstva, namijenjena za kupovinu poklona povodom Međunarodnog dana žena, preusmjere na nekoliko udruženja žena, pod sloganom „Osnažujući jedna drugu, stvaramo jednake prilike za svaku od nas”. Na tu akciju smo zaista posebno ponosni.

3. Kada su u pitanju nove tehnologije, u kom smjeru se one kreću u bankarstvu i šta Unicredit Bank Banja Luka radi na ovom polju?

Živimo u vremenu u kojem je digitalizacija ključna riječ, tako da sve nove proizvode razvijamo u skladu sa stvarnim potrebama klijenata i fokusirani smo na digitalizaciju i unapređenje naših digitalnih kanala. Sve ovo ima za cilj olakšavanje poslovanja klijenata s bankom i efikasno odgovaranje na njihove potrebe, obezbjeđujući im jednostavan i siguran pristup svim uslugama i servisima.

Dio novog strateškog plana koji smo na nivou UniCredit grupe predstavili krajem prošle godine UniCredit Unlocked, usmjeren je na ulaganje značajnih sredstava u kreiranje novih, odnosno unapređenje postojećih digitalnih servisa, kako bismo povećali operativnost i efikasnost kroz novi način rada u cijeloj grupi.

Napomenula bih da smo već drugu godinu zaredom nagrađeni plaketom Zlatni BAM za našu mobilnu aplikaciju m-bank, koja je ocijenjena kao najbolja aplikacija mobilnog bankarstva na tržištu. Sve ovo nam daje dodatni podsticaj da uvodimo nove funkcionalnosti koje će omogućiti brzinu, jednostavnost i sigurnost našim klijentima.

4. Kako uspjevate da uskladite poslovne i privatne obaveze? Čime volite da ispunite slobodno vrijeme i šta je, po vašem mišljenju, ključno za žene u uspostavljanju balansa između privatnog i poslovnog života?

Ključ je naravno u dobroj organizaciji i svakako i nezaobilazno podršci porodice. “Bavljenje” porodicom podrazumijeva takođe neku vrstu menadžmenta, a to je nešto s čime je, čini mi se, svaka žena vrlo dobro upoznata. Kao i u poslovnom životu, i u privatnom je najbitniji oslonac, odnosno ljudi od povjerenja koji su tu da vam pruže snagu i podršku u svakom trenutku.

Uz dobre saveznike i partnere, kako u životu, tako i na poslu,  sve je mnogo lakše i efikasnije. Kada govorimo o lijepim i zanimljivim stvarima, ono što mene nadahnjuje i što mi pričinjava neizmjerno zadovoljstvo jeste, prije svega, druženje sa mojom djecom, porodicom i prijateljima, a potom i bavljenje fizičkom aktivnošću i plesom.

Veliki sam ljubitelj skijanja, a poslednjih nekoliko godina i aktivan član plesnog kluba Tango natural Banja Luka, što me posebno opušta i puni pozitivnom energijom. Pronaći zadovoljstvo u malim stvarima i odrediti pravu mjeru između poslovnih i privatnih obaveza je ključno u uspostavljanju uravnoteženog i zdravog odnosa prema životu i, vjerujem, garancija uspješnosti u obe sfere.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije