Da li ste znalinajnovijeNevjerovatnoRadoznala Lola

Šta je tačno pametno u pametnoj kući?

Vjerojatno ste primijetili da se sve češće spominje pojam pametne kuće.

Budućnost je već tu – pametne kuće više nisu znanstvena fantastika ili neka futuristička projekcija, već naša sadašnjost.

Piše: Velibor Živkov Redakcija

Pametne kuće su sustav kućne automatizacije kojim vlasnici koriste umrežene uređaje poput pametnih telefona ili tableta za nadzor i kontrolu kućanskih aparata, termostata, rasvjete i svega toga na daljinu zahvaljujući internetskoj vezi, točnije IoT (Internet of Things).

Pametne kuće ne samo da pružaju udobnost i luksuz, već vam daju i veću kontrolu nad vašom potrošnjom energije podešavanjem temperature, paljenjem i gašenjem svjetla, otvaranjem i zatvaranjem prozora, pa čak i regulacijom navodnjavanja vrta ovisno o vremenu. Što je zapravo pametni dom, je li stvarno pametan i što se u njemu može automatizirati? Pogledajmo što može biti u sustavu pametne kuće.

Pametna rasvjeta

Pametni rasvjetni sustavi su fleksibilni, učinkoviti i koriste LED-ice koje omogućuju malu potrošnju. Zaboravite na klasične prekidače, tu su apliakcije. Preko njih ne samo da se uključuje i isključuje rasvjeta, već se i kontrolira toplina, intenzitet i boja svetlosti.

Dok organizirate filmsko veče u svom kućnom kinu, svjetla možete prigušiti, a kad pravite tulum, disco svjetla mogu blještati i to sve pomoću glasovne naredbe.

Pametne žarulje se spajaju sa najbližom susjednom, a cijela ta mreža spaja se na router.

Pametni prozori i garažna vrata

Što još može obuhvatiti smart home sustav? Manje-više sve što možete zamisliti – preko aplikacije možete pokretati rolete i žaluzine, otvarati prozore i vrata, podesiti sigurnosni alarm na ulaznim vratima, te obezbjediti ukućanima privatnost i bezbednost.

Sigurno je ugodno da se vrata garaže otvaraju u vrijeme koje vi programirate ili da se rolete spuste točno u 19h a podignu baš u 7h ili primjerice, uz pomoć automatiziranog sustava možete kontrolirati količinu svjetlosti i zraka koji će ući u sobu tako što ćete na daljinu namještati žaluzine i kut pod kojim će se letvice zakretati.

Ponešto za svakoga – za djecu, kuce, mace i cvijeće

Hranilice koje će vašim mezimcima izbaciti granule u određeno vrijeme dok ste na putovanju, sustav koji zaljeva vaše sobno i vrtno cvijeće dok vaša obitelj i vi niste tu? Zvuči sjajno. S obzirom da nas poslovne obveze i moderno doba tjeraju da malo vrijemena provodimo kod kuće, naročito nemamo vrijemena misliti o perilicama za suđe i rublje.

Također, dok su vaša djeca sama kod kuće, vi možete iz ureda upravljati grijanjem ili rashlađivanjem kuće, posmatrati ih preko video nadzora i slično.

Umrežiti se mogu pametni kuhinjski aparati svih vrsta, uključujući čak i pametne aparate za kavu koji mogu automatski skuhati svježu šalicu u programirano vrijeme. Tu su i pametni hladnjaci koji prate kada namirnicama istječe rok trajanja, prave popise za kupnju ili čak kreiraju recepte na temelju sastojaka koji su vam trenutno pri ruci.

A u vrijeme kada vi poželite na kojoj god se lokaciji nalazili, vaša će perilica i sušilica početi da pere i suši vaše rublje. I ne samo to, pametna perilica rublja na osnovu fotke rublja bira idealan program, porukom obaveštava da je perilica završila pranje, rastresa i osvježava veš da ne bi bio ustajao dok ga ne izvadite…

Spriječavanje raznih katastrofa

Pametna kuća nije samo glazba koja će vas dočekati kad dolazite s posla, dizanje roleta iz kreveta ili svjetlo koje se pali čim se vlasnik sa svojim smartphoneom približi pragu svog doma.

Iako se smatra da je ovaj sustav namijenjen razmaženim ili lijenim ljudima koji žele da im je sve na dugme, dapače pametni sustavi imaju i ekološku i odgovornu komponentu, kao i spriječavanje raznih rizika.

Monitori kućanskih sustava mogu, na primjer, osjetiti stujni udar te pogasiti sve električne uređaje ili detektirati kvarove na vodovodu ili smrzavanje cijevi i isključiti vodu kako podrum ne bi poplavio. Za sve to je zaslužno strojno učenje (Machine Learning), razni senzori i AI (umjetna inteligencija).

Ako ste od onih koji se pitaju da li su dobro zatvorili vrata i prozore ili ostavili uključenu ringlu ili peglu, pametna kuća je tu da vas upozori!

Zvuči cool istodobno štedjeti novac i koristiti resurse racionalnije i odgovornije prema okolišu – umjesto da vam klima uređaj radi cijeli dan, može se uključiti i ugodno rashladiti prostorije taman prije nego što treba da se vratite doma.

Travnjak će biti zaliven samo po potrebi i voda se neće rasipati. I što je još dobro – nepovjerenje koje ljudi imaju prema tehnologiji bit će sve manje jer nove generacije odrastaju s njom, pa će i pametne kuće biti sve rasprostranjenije i dostupnije, te više neće biti stvar prestiža imati ovakav automatuziran sustav u svom domu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije