najnovijePorodicaPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Epiduralna anestezija tokom porođaja: Da li je ovo dobra odluka?

Epidurali se generalno smatraju sigurnim, ali odluka o njihovom donošenju je lična.

Redakcija

detinjarije.com/Tamara Nikoličić

Epiduralna anestezija se koristi za blokiranje nervnih signala (poput onih odgovornih za osećaj bola) iz donjeg dela kičme.

Nije tajna da rađanje bebe može biti bolno, ali ipak odluka o tome da li ćete koristiti epiduralnu anesteziju jeste bitna stvar za vas i vašu porodicu.

Epiduralna anestezija se koristi za blokiranje nervnih signala (poput onih odgovornih za osećaj bola) iz donjeg dela kičme.

Primenjuje se kroz kateter koji se provodi kroz veliku iglu umetnutu u epiduralni prostor koji okružuje kičmenu moždinu. Kateter ostaje na mestu tokom porođaja, kako bi nastavio da isporučuje lekove.

U zavisnosti od zdravlja bebe i vaše trudnoće, i specifičnosti vašeg porođaja, epiduralna anestezija možda neće biti opcija za vas.

Takođe se možete predomisliti oko toga da li ćete trenutno koristiti epiduralnu ili ne. Ali razumevanje prednosti i nedostataka može vam pomoći da donesete najbolju odluku za sebe i svoju bebu.

Koje su prednosti epiduralne anestezije?

Ublažavanje bola

Epidural je jedna od najefikasnijih metoda za ublažavanje bolova tokom porođaja, a ima minimalne neželjene efekte i na mamu i na bebu.

Deluje brzo i može početi da ublažava bol već za 10 do 20 minuta. Većina žena koje imaju epidural osećaju malo ili nimalo bolova tokom porođaja.

Omogućava vam odmor

Olakšanje porođajnih bolova može vam pomoći da se više odmorite. Ovo može biti posebno korisno ako imate dug porođaj.

Mogućnost opuštanja i izbegavanja bola takođe može pružiti pozitivnije iskustvo porođaja.

Može vam pomoći da ostanete budni

Epiduralna anestezija vam može pomoći da ostanete budni kako biste mogli aktivno da učestvujete u iskustvu rađanja. Takođe vas može poštedeti nelagodnosti ako su potrebne dodatne procedure, poput vakuuma, koji će pomoći da se beba rodi.

Ako je potrebno da se porođaj završi putem carskog reza, epiduralna vam omogućava da ostanete budni tokom postupka i pruža ublažavanje bolova tokom oporavka.

Može pomoći u smanjenju postporođajne depresije

Jedna studija iz 2014. godine je pronašla neke dokaze da epiduralna anestezija kod nekih žena može smanjiti rizik od postporođajne depresije. Međutim, prema rezultatima iz novijih istraživanja nisu pronađeni dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da epiduralna smanjuje rizik za ovo stanje.

Važno je tokom trudnoće razgovarati sa svojim lekarom ili babicom o upravljanju porođajnim bolovima. Oni vam mogu pomoći da smislite plan koji odgovara vama i vašim ciljevima. Oni vam takođe mogu pomoći u pronalaženju alternativa u slučaju da vaši prvobitni planovi treba da se promene tokom porođaja.

Možete dobiti epiduralnu bilo kad tokom porođaja

Čak i ako to nije deo vašeg planiranog porođajnog plana, dobro je znati da epiduralnu anesteziju možete dobiti bilo kada tokom porođaja ako se za tim ukaže potreba.

Koji su nedostaci epiduralne anestezije?

Može da izazove nizak krvni pritisak

Epidurali mogu izazvati nagli pad krvnog pritiska. Vaš krvni pritisak se prati tokom porođaja kako bi se obezbedio adekvatan protok krvi do vaše bebe i kroz telo. Ako vam krvni pritisak padne, možda će vam trebati kiseonik, tečnost i lekovi.

Možda ćete imati neke neželjene efekte

Neke žene imaju neželjene efekte, uključujući drhtanje, groznicu ili svrab. Nakon uklanjanja epidurala, možete osetiti mučninu ili vrtoglavicu i bol u leđima i bol u mestu umetanja igle.

Oko 1% žena će doživeti jaku glavobolju. Ovo je redak neželjeni efekat koji je uzrokovan curenjem kičmene tečnosti.

Iako je vrlo retko, moguće je trajno oštećenje nerva ako je kičmena moždina oštećena iglom ili kateterom ili krvarenjem ili infekcijom u epiduralnom području. Anesteziolozi se podvrgavaju opsežnoj obuci i rizik od trajnog oštećenja je vrlo nizak.

Možda će otežati guranje

Nekim ženama epiduralna anestezija otežava guranje bebe. Ovomože povećati vašu šansu za potrebne intervencije, poput carskog reza.

Može povećati rizik od oštećenja na međici

Istraživanje pokazuje da su perinealna oštećenja češća kod žena koje su imale epidural. Ostali faktori koji povećavaju rizik od oštećenja na međici uključuju:

  • beba sa većom porođajnom težinom
  • epiziotomija
  • indukcija porođaja

Vaša donja polovina tela može neko vreme otupeti nakon porođaja

Nekoliko sati nakon porođaja možete da ne osećate donju polovinu. Zbog ovoga ćete možda morati da ostanete u krevetu dok utrnulost ne nestane.

Možda ćete imati problema sa mokrenjem

Imati epiduralnu anesteziju takođe povećava šanse da vam treba urinarni kateter za pražnjenje bešike. Ovo je samo privremeno. Urinarni kateter se može ukloniti nakon što se vaša utrnulost reši.

Rizik od respiratornog distresa za vašu bebu

Neki izvori sugerišu da je kod beba kod kojih su majke imale epiduralnu verovatnije da će razviti respiratorni distres odmah nakon rođenja. Mada, druge studije nisu pronašle dokaze da upotreba epiduralne povećava rizik od respiratornog distresa kod beba.

Razgovarajte sa svojim lekarom  o svim zabrinutostima u vezi sa sigurnošću epiduralne anestezije za bebu pre nego što započnete porođaj.

Da li je „prirodni“ porođaj bolji za mamu i bebu?

Više od 70% porodilja koristi epiduralnu anesteziju, ali to ne znači da je to pravi izbor za sve. Kao i kod bilo kojih medicinskih postupaka, i ovde treba razmotriti dobre i loše strane.

Brojni su faktori koji mogu odrediti koja vrsta porođaja bi mogla biti najbolja za vas. Svaka žena je drugačija i nemoguće je predvideti kako ćete se osećati kada za to dođe vreme. Važno je biti otvoren i usredsrediti se na to da iskustvo porođaja postane pozitivno, čak i ako ne ide onako kako ste prvobitno planirali.

Nekoliko faktora može uticati na nivo bola koji imate tokom porođaja. Ovi faktori mogu odrediti koji se, ako se uopšte preporučuju, lekovi moraju koristiti tokom porođaja:

 

  • fizičko i emocionalno zdravlje
  • tolerancija bola
  • veličina karlice
  • veličina bebe
  • položaj bebe
  • intenzitet kontrakcija

Tip porođaja koji je „bolji“ ne odnosi se na određenu metodu. Umesto toga, želećete da odaberete najbolji metod zasnovan na vašoj situaciji i individualnim potrebama.

Epidurali se generalno smatraju sigurnim, ali odluka o njihovom donošenju je lična. Na kraju, moraćete da izmerite prednosti i nedostatke i odlučite šta je najbolje za vas i vašu porodicu.

Takođe je dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom o prednostima i rizicima epidurala i drugim opcijama za upravljanje bolom.

Preuzeto sa: detinjarije.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije