Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Žene koje sebi nisu važne

Kroz proces odrastanja svi prolazimo kroz razne faze, modele odgoja kojima smo izlooženi, ali i usvjamo modele iz okoline u kojoj odrastamo.

Piše: mr. sc. Edina Osmić -Šadić Redakcija

Prilikom tog procesa, često dočekamo uplakanu djecu iz igre sa opaskom da ga je neko uvrijedio, rekao nešto ružno, što je utjecalo na njega, pa ga onda ohrabrimo i utješimo, ili  ne ohrabrimo pa sugerišemo djetetu da se povuče, da ne bi i sljedeći put bio povrijeđen.

Na to kakva ćemo ličnost postati djeluju mnogi faktori, ali i životni događaji, s kojima se susretnemo, prihvatimo, preradimo, i nastavimo dalje, a neki od nas ne uspiju da prevaziđu, ne uspiju da prerade, ne uspiju da oproste sebi, pa se onda takvi odnosi reflektuju na dalji odnos prema sebi koji postaje sve više kritičan u odnosu na sebe.

Sve češće u razgovoru sa bližim i daljim osobama iz okoline možemo da čujemo i vidimo kako se u odnosima žrtvuju one osobe upravo one koje nisu sebi oprostile neke greške, pogrešne izbore, greške iz prošlosti pa u fokus svog života i prioriteta dolaze uvijek drugi (suprug, djeca), dok oni sebi nikad nisu u fokusu.

Potreba za ispunjavanjem želja drugima ide toliko da se dovode do granica izdržljivosti, samo da bi drugima bile u službi, zanemarujući sebe, svoje želje, potrebe, minimizirajući svoje potrebe i svodeći ih na minimum. Sebi to pravdaju tako da na taj način daju svoj doprinos ulažući u odnos, time potpirujući svoje nezadovoljstvo, u pokušaju da ga svedu na minimum.

Šta ste dobile za to? To da bi vas isto to dijete sutra odgurnulo iz života, a vi ostali uvrijeđeni, jer je uspio da fukncioniše bez vas.. Muž koji bi vas sutra da vam se šta dogodi zamijenio za dva dana pod geslom : ,,pa muško ne može samo da funkcioniše..“, i do prvi put kad ne ispunite očekivanje koje ste navikle da radite prigovorio, kao da i niste to do tada radile.

Drage moje mame koje ste se zapustile, svoje prohtjeve stavile na minimum zbog toga što je važnije da kupite mužu ili djeci bolje i kvalitetnije nego sebi, osvijestite se, dozovite svijesti, ošamarite pred ogledalom, i počnite da cijenite svoju žrtvu, ono što radite za sve, dok ste provodile noći neprospavane da biste podigli djecu, i uložile sve svoje resurse da biste udovoljile drugima, a sebi uskratile zadovoljstvo radi istih tih koji vam nikad neće biti zahvalni, a vi sebe ubijedili i lišili sreće nekog sitnog užitka kupovine, relaksacije radi drugog.

Molim vas da se osvijestite dok nije kasno, dok vas nisu prestigli svi vozovi, jer upravo vaši muževi ostavljaju pogled na onim sređenim, onima koje se brinu za sebe, svoj izgled, i ulažu u svoje potencije, ne lišavajuću sebe u sreći i zadovoljstvu.

Prestanite da se lažete i ubjeđujete kako to nije važno, i da je važno da udovoljavate drugima, dok sve ono što vi želite pretvarate u želje drugih. Ne radite to sebi, jer akumulirate nezadovoljstvo, a drugima kojima činite uslugu hranite i ubjeđujete time da vi zaista i ne vrijedite, i da su samo oni važni.

Preklinjem vas, budite sebi važne, pa ćete postati važne cijelom svijetu.

E O.-Š.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije